Odgovor je dosao sam

Cesto sam sebi postavljala pitanje jesam li dobra majka. Da li sam tu vaznu ulogu u svom zivotu odigrala kako treba? Neprospavane noci kada je bio bolestan, trzaji kada je padao dok je ucio da hoda,moja patnja dok i on pati kada su izbijali prvi zubi.

I svako moje odricanje? One suze, brige, strahovi i zebnje… Sva neizmjerna ljubav, protkana kroz svaki sekund njegovog odrastanja, kako se vraca? Da li sam nekada trebala slusati razum, a ne srce, kada sam popustala u trenutku kada sam trebala biti odlucna? Da li ce od njega biti covjek, da li sam negdje pogrijesila….

Sve je to sada iza mene. Sve je te sumnje i pitanja otjerao ovogodisnji snijeg.

Moj sincic,moj veliki sincic, najstariji od njih trojice, nedavno usao u osamnaestu, posao je sa mnom u kupovinu. Lista je bila podugacka, pa mi je njegova pomoc bila dobro dosla.

Snijeg je tih dana napadao, a posto se tog jutra temperatura popela iznad nule, poceo je polako da se topi. Bjelina koja je pruzala idilicnu sliku ulica, gubila se polako u sivilu blata, koje se sirilo cijelom sirinom trotoara.

Ne obracajuci paznju na neke opasnosti koje donosi otapanje snijega sa obliznjih zgrada, udubih se u razgovore sa mojim sinom. Odjednom mi reče : “ Pazi, mama, nemoj da hodas tim dijelom ulice, moze da ti padne snijeg i led sa krova, bas tu pada, kuda ti hodas!“ i njezno me gurnu u stranu.

Naizgled obicna scena, ta njegova gesta pokrenula je nesto u meni. Obli me neka toplina oko srca, zasuzise mi oci, poletjeh kao ptica. Eto, doslo vrijeme, da moje dijete pazi na mene,pomislih, vraca se sva ona paznja i ljubav.

Pa osjetih, kao da me sunce obasjalo i izmamilo siroki osmijeh na lice. I sve se to u meni odvijalo u jednom trenu, tako da moj sin nista od toga nije primijetio,niti je mogao naslutiti sta je sa tim svojim cinom, izazvao u meni, koju buru osjecanja. Ima smisla, shvatila sam, vrijedilo je , nije bilo uzaludno. Nista nisam pogrijesila, slusajuci svoje srce.

Ponosno i poletno nastavila sam koracati dalje, oslobodjena pitanja, koja su mi, sve do par trenutaka ranije, otezavala korake.

 Bild

4 Gedanken zu „Odgovor je dosao sam

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s