Svi putevi vode kod Tichy

Ako imate rodbinu ili prijatelje u Becu, velika je vjerovatnoca da oni zive u desetom beckom okrugu. To je dio Beca u kome zivi najvise gradjana koji dolaze sa prostora bivse Jugoslavije.

Prvo mjesto na koje su vas odveli u setnju, ako ste ih nekada posjetili, bila je, zasigurno, ulica Favoriten. Pjesacka zona, sa interesantnom mjesavinom radnji i jednom zelenom pijacom, na kojoj se puls tog okruga najbolje osjeca.

Na jednom kraju te pjesacke zone, Columbus trgu, nalazi se veliki kupovni centar, sagradjen prije par godina, koji je tom dijelu grada svojom neobicnom fasadom kao i prostornim uredjenjem  ispred njega, podario moderni duh vremena.

Ukoliko je vasa posjeta bila u ljetnim mjesecima, vasi domacini sigurno nisu propustili da vas odvedu na drugi kraj pjesacke zone, na Reumannplatz, da se osvjezite kod Tichy. To je prva adresa ne samo u tom dijelu Beca, vec zasigurno i u cijelom gradu, gdje se moze pojesti dobar i kvalitetan sladoled.

Na mnogim mjestima u Becu, postoje takozvani Eissaloni, koji svojim uglavnom italijanskim nazivima mame prolaznike i nude im te osvjezavajuce poslastice, ali nisu uvijek garant za kvalitetan i ukusan sladoled.

Medju njima se svakako izdvojio ovaj lokal, koji je 1952. godine osnovao Beclija Kurt Tichy. Od samog pocetka ponudio je  svojim gostima, kojih je sa vremenom bilo sve vise, desetak svojih vlastitih kreacija. Godine 1967. vrhunac slave  postigao je kreacijom  sladoleda u obliku knedle od kajsija- „Eismarillenknödel“, inace jednom od poslastica becke kuhinje, koja se izvorno pravi od tijesta. Ta njegova kreacija zasticena je patentom.

Najbolje voce i vrhunski sastojci su zasluzni za neuporedivo dobar ukus ovog sladoleda, u kome mozete uzivati u sirokoj paleti okusa. Cokolada, vanila, pistacije, ljesnjak, jagoda, jogurt-malina, kafa, fioco, banana,  mango…

Neke od kupova ili ledene knedle od malina mogu se degustirati za stolovima koji se nalaze u unutrasnjem i vanjskom dijelu salona. Najveci dio gostiju ipak sjedne u park koji se nalazi preko puta salona.
Na jednoj od mnogobrojnih klupa, ispod sjenke od gusto zasadjenog drveca, vruci dani lakse se podnose u ugodnom drustvu i sa ukusnim Tichy sladoledom u ruci.

BildBildBildBildBild

Advertisements

8 Gedanken zu „Svi putevi vode kod Tichy

  1. Pre sto godina, kada sam u Beč odlazila češće nego u Beograd, gostovala sam kod divnih prijatelja Todorović u Kolumbusgasse. I naravno, uživala u sladoledu kod Tihija, najboljoj poslastičari, tada, u Beču. A i šire. Zimus i nije bilo neko vreme za sladoled, a i kažu da kod Tihija nije ko što nekad beše.
    Hvala za ovaj vodič, nadam se da će mi zatrebati , iako taj deo grada najbolje znam.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s