Jastucici od spinata

Kada ne kuvam jedan dan, grize me savjest. Kada ne kuvam dva dana, to je vec previse okrutno prema mojoj familiji. Zbog posla od jutra do mraka, to se na zalost cesto desava.

Zato kada sam slobodna, trudim se da im spremam njihova omiljena jela ili ih iznenadim nekim novim specijalitetom.

Svi do jednog, pogotovo djeca, pravi su gurmani, koji cim zazvoni skolsko zvono za kraj nastave, zovu ili pisu porukice i pitaju sta ima za rucak.

Mada, zna da bude i drugacije.

Zbog casova kuvanja u osnovnoj skoli, moji momci su naucili da kuvaju mnoge specijalitete. Kada bi naucili neki novi recept, cesto bi ih isprobavali i kod kuce. Uglavnom su to jednostavna jela koje se lako prave i ne zahtjevaju puno vremena za pripremu. A  to je i jedan od nacina kako ja dolazim do recepata.

A danas su me tako, poslije duuuugog radnog dana, iznenadili sljedecim specijalitetom.Bild

Jastucici od spinata

U malo (maslinova) ulja uprziti 1 sitno sjeckan luk.

Dodati 300 grama odmrznutog spinata u listu i  malo dinstati. Ostaviti da se ohladi.Ako je spinat ispustio puno vode, odliti je i u smjesu umijesati 1 jaje. Oko 150g  krupno sjeckane mocarele ili fete dodati u smjesu, 4-6 izgnjecenih cenova bijelog luka, posoliti i pobiberiti po ukusu (i po potrebi, ovisno koliko je sir slan). Sve dobro izmijesati.

Pakovanje (svjezeg i vec razvaljanog) lisnatog tijesta od 275 grama  isjeci na 6 kvadrata i na svaki u sredinu staviti od fila. Pravite male jastucice tako sto cete krajeve kvadrata savijati u sredinu i spajati ih. Jednako tako mozete da ih savijate u trougao ili sto je jos jednostavnije, kako ja pravim, u strudlu. Ide mnogo brze i stedim na vremenu. Koju god formu da pravite, premazite jajetom, a ako pravite strudlu,po povrsini izbockajte viljuskom na par mjesta.

Peci na oko 200 stepeni u zagrijanoj pecnici, 20-30 minuta, ili dok ne dobiju zlatno zutu boju.

Gotove jastucice mozete posluziti uz veoma ukusan sos/dip od vlasca(takodjer naucih od moje djece 🙂 ) :

2 kisele pavlake

3-4 kasike sjeckanog vlasca (moze i smrznuti)

sok od pola limuna

4-6  izgnjecenih cenova bijelog luka

so po ukusu

Sve dobro izmijesati.

Prijatno 🙂

p.s.Ako vam se pri pripremi ili degustaciji cini da je premalo/previse nekog od sastojaka, ne odustajte da ga pravite i ubuduce, vec, kao sto sam i ja, sljedeci put samo promijenite kako vama odgovara 🙂

Advertisements

2 Gedanken zu „Jastucici od spinata

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s