Kao po nekom nepisanom pravilu, pojedine kolege u mojoj firmi, kada dodju sa odmora koji su proveli u zemlji iz koje potjecu, cesto donesu neki pokloncic. Nekada je to kolektivni poklon za sve kolege, neke tipicne grickalice, slatkisi i slicno.
A neki se cak potrude donijeti poklone za svakoga posebno, ovisno o tome ko sta voli ili kakvim se hobijem bavi.
Znajuci da sam veliki gurman i da volim probati i komentarisati njezin zdrav nacin ishrane, moja kolegica Japanka donijela mi je jednom prilikom, nakon posjete Japanu, jednu vrecicu sa gotovim azijskim sosom .
Rekla mi je da je dovoljno uprziti povrce po zelji i na kraju dodati sadrzaj te vrecice.
Tada jos nisam imala wok tavu, pa sam u obicnoj serpi (kasnije sam tek uvidjela koliko je bolje i brze spremanje u wok tavi) uprzila patlidzan, papriku i tikvice.
Kao prilog sam skuhala rizu.
Ukus tog „obicnog“ povrca, sa dodatkom ovog sosa, bio je, malo je reci, bozanstven.
Do tada sam, kad sam bila zeljna ukusne, egzoticne kuhinje, uvijek isla u kineski restoran, ali se kod kuce nikada nisam usudjivala eksperimentisati, jer nisam poznavala njihove zacine i nacin spremanja.
To se promijenilo, nakon sto sam u reklami jednog trgovinskog lanca naisla na tematsku ponudu azijskih artikala, kako gotovih jela, tako i raznih zacina, posudja i tjestenine.
Kupila sam wok tavu, gotovi wok sos u teglici, soja sos i kineske miu nudle. Uz pilece bijelo meso, od povrca sam izabrala tikvice, papriku, mrkvu i naravno sojine klice.
Ukusno wok jelo, na moje iznenadjenje, ispalo je odlicno vec od prvog puta. Ono sto mi je posebno drago, jeste da ga i moja djeca vrlo rado jedu, jer upravo ovo povrce koje spremam u woku, oni izbjegavaju jesti kada je drugacije spremljeno.
A priprema je vise nego jednostavna. Zapravo, vise vremena treba izdvojiti dok se meso i povrce usitne, nego sama termicka obrada.
Prvo pilece meso isjeci na male trakice i na sasvim malo ulja i na jacoj vatri uprziti u woku. Ono najprije pusti dosta tecnosti, pa treba mijesati dok tecnost ne ispari i po potrebi jos uprziti dok ne bude gotovo. Meso izvaditi i staviti u drugu posudu.
U wok zatim staviti na listice isjecenu mrkvu. Koliko dugo cete nju dinstati u woku, ovisi o tome da li volite hrskavo povrce ili skroz mekano kuvano. Zbog toga preporucujem probe u toku kuvanja. Vazno je sve vrijeme przenja povrce stalno mijesati, najbolje sa 2 drvene kasike.
Kada ja spremam jelo u woku, onda u velikim kolicinama(zadnji put, npr. uzela sam 700g pileceg mesa, 700g mrkve, 1kg tikvica, 5 paprika, 200g sojinih klica), pa tako da moram pojedino povrce kada je dovoljno uprzeno da prebacujem iz woka u druge posude pa ga tek na kraju zajedno izmijesam. Za manje kolicine, moze da se povrce stavlja jedno za drugim, pocevski sa onim koje je najduze potrebno dinstati. Kao u ovom slucaju mrkva.
Nakon mrkve, staviti papriku isjecenu na trakice da se uprzi, a zatim i tikvice, usitnjene na listice.
Tikvice preporucujem sto krace prziti, kako bi ostale hrskave.
Sve sastojke opet vratiti u wok i dodati gotov sos iz tegle i pustiti kratko da krcka i tek na kraju dodati sojine klice i skinuti sa vatre. Obavezan zacin na stolu je soja sos, koji svatko dodaje u jelo po ukusu.
Kao prilog mozete skuhati kineske nudle ili basmati rizu.
Wok sos u tegli, koji sam koristila prvi put kada sam spremala ovo jelo, odmah sam kupila u vecoj kolicini kao rezervu, jer ga nema uvijek kupiti, vec samo periodicno.
Medjutim, jako dobra zamjena za ovaj sos, vjerovali ili ne, jesu pelati. To sam eksperimentalno isprobala jednom prilikom kada su mi rezerve originalnog wok sosa ponestale. Pelati sam ispirjala sa stap mikserom i dodala u gotovo povrce. Soja sos kao zacin na kraju bio je dovoljan da jelo dobije egzoticnu notu.
Lagano, zdravo, ukusno, morate probati… 🙂