Knedle sa sirom i sosom od sljiva

Svoje prve recepte za torte i kolace dobijala sam od tetki, strina, a najvise od komsinica. Bila sam tinejdzer kada sam se pocela interesirati za te kuhinjske majstorije. Doduse, mozda tako rano jer moja majka nikada nije pravila kolace. Nije je interesiralo. A mozda nije ni imala vremena. Cetvoro djece, za koje je trebalo svakodnevno spremati veliku kolicinu hrane, prati, peglati i pored toga posao s punim radnim vremenom, nije joj ostavljalo dovoljno vremena i za praviti kolace.

Jedino je pravila palacinke. I to jako dobre, da mi nismo dozvolili da se tanjir sa gotovim palacinkama napuni, jer smo kako koja bude gotova, Garfildovom brzinom kad su u pitanju lazanje, uzimali iz tanjira. To je uvijek ljutilo ali nista nije mogla protiv toga.

Ja sam cesto ljeti poslije kupanja navracala kod nje na posao u jedan dubrovacki hotel. Veliki dio zaposlenih su me poznavali, pa bi me pozdravljali redom od ulaska u hotel, konobari, recepcioneri,sobarice i ostali.

A od kuhinjskog osoblja veliki dio zaposlenih zena bile su i nase komsinice. Zato su me uvijek castile raznoraznim delikatesama, a ja sam uglavnom narucivala isto: slatku strudlu sa sirom a sa tim obavezno i veliku porciju sladoleda. Ne znam zasto, cudna kombinacija, ali to mi je tada izuzetno odgovaralo. Uvijek bih dolazila u vrijeme izmedju obroka, tako da je citav hotelski restoran bio rezervisan samo za mene 🙂 .

Kolace sa sirom moje komsinice, tetke ili strine nisu pravile, pa je to mozda bio razlog da sam medju velikim izborom kolaca u hotelu narucivala bas tu strudlu, jer nisam znala spremati sir u slatkoj varijanti.

Otkako sam se upoznala sa beckom kuhinjom, uvidjela sam koliko  je raznovrsna paleta upotrebe sira u pripremi kolaca.

I svaki put, dok jedem neki dezert sa sirom, sjetim se strudle sa sirom (i sladoleda) u hotelu kod moje mame.  Tako me i ove knedle sa sirom podsjete na to vrijeme.

Potrebno je za knedle:

500g mladog sira
60g maslaca
2 jaja
2 zumanjka
100g psenicnog griza
prstovet soli
rendana limunova korica

Sir, omeksali maslac, limunovu koricu, jaja, zumanjke i so glatko umijesati. Dodati griz i dobro sve jos jednom mijesati dok se ravnomjerno ne sjedini. Pokriti folijom i staviti u frizider oko pola sata.
U medjuvremenu staviti vodu za kuvanje knedli da prokljuca i u nju staviti malo soli.
Masu izvaditi iz frizidera i formirati male kuglice(oko 20 -22 komada), malo vece od oraha. Kada voda prokljuca, smanjiti da ne vrije, pa staviti knedle 15-20 min. da miruju. Paziti da voda ne kljuca. Vec nakon 15 minuta izvadite jednu knedlu i prepolovite, kako biste provjerili da li je kuhana, a to se vidi ako je knedla i u sredini spuzvastog izgleda, tj. ne smije biti niti malo sirove mase, koja je uocljiva u sredini ako knedle nisu posve kuvane.
Gotove knedle uvaljati u vec pripremljene proprzene prezle sa maslacem, kao sto pravite za knedle od krompira sa sljivama.

Potrebno je za sos od sljive:

1kg sljiva ( moze i zamrznute)
secera po ukusu
cimet po ukusu
rum po ukusu
po zelji rendana limunova korica (ev. i malo soka od limuna)

U dublji tiganj ili plicu serpu staviti oprane i od kostice ociscene sljive, dodati oko jedan decilitar vode, cimet i secer. Paziti da ne izgori i mijesati dok sljive ne omeksaju i voda prilicno ispari. Dobije se gusta masa, pa sipati rum i limunovu koricu. Ukoliko volite rjedji sos, dodati jos vode i pustiti da se krcka do zeljene gustine.

Sad je vrijeme sljiva, pa ih iskoristite u kombinaciji sa mladim sirom da napravite ovaj izuzetan dezert, osvjezavajuceg okusa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 Gedanken zu „Knedle sa sirom i sosom od sljiva

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s