Svoje prve recepte za torte i kolace dobijala sam od tetki, strina, a najvise od komsinica. Bila sam tinejdzer kada sam se pocela interesirati za te kuhinjske majstorije. Doduse, mozda tako rano jer moja majka nikada nije pravila kolace. Nije je interesiralo. A mozda nije ni imala vremena. Cetvoro djece, za koje je trebalo svakodnevno spremati veliku kolicinu hrane, prati, peglati i pored toga posao s punim radnim vremenom, nije joj ostavljalo dovoljno vremena i za praviti kolace.
Jedino je pravila palacinke. I to jako dobre, da mi nismo dozvolili da se tanjir sa gotovim palacinkama napuni, jer smo kako koja bude gotova, Garfildovom brzinom kad su u pitanju lazanje, uzimali iz tanjira. To je uvijek ljutilo ali nista nije mogla protiv toga.
Ja sam cesto ljeti poslije kupanja navracala kod nje na posao u jedan dubrovacki hotel. Veliki dio zaposlenih su me poznavali, pa bi me pozdravljali redom od ulaska u hotel, konobari, recepcioneri,sobarice i ostali.
A od kuhinjskog osoblja veliki dio zaposlenih zena bile su i nase komsinice. Zato su me uvijek castile raznoraznim delikatesama, a ja sam uglavnom narucivala isto: slatku strudlu sa sirom a sa tim obavezno i veliku porciju sladoleda. Ne znam zasto, cudna kombinacija, ali to mi je tada izuzetno odgovaralo. Uvijek bih dolazila u vrijeme izmedju obroka, tako da je citav hotelski restoran bio rezervisan samo za mene 🙂 .
Kolace sa sirom moje komsinice, tetke ili strine nisu pravile, pa je to mozda bio razlog da sam medju velikim izborom kolaca u hotelu narucivala bas tu strudlu, jer nisam znala spremati sir u slatkoj varijanti.
Otkako sam se upoznala sa beckom kuhinjom, uvidjela sam koliko je raznovrsna paleta upotrebe sira u pripremi kolaca.
I svaki put, dok jedem neki dezert sa sirom, sjetim se strudle sa sirom (i sladoleda) u hotelu kod moje mame. Tako me i ove knedle sa sirom podsjete na to vrijeme.
Potrebno je za knedle:
500g mladog sira
60g maslaca
2 jaja
2 zumanjka
100g psenicnog griza
prstovet soli
rendana limunova korica
Sir, omeksali maslac, limunovu koricu, jaja, zumanjke i so glatko umijesati. Dodati griz i dobro sve jos jednom mijesati dok se ravnomjerno ne sjedini. Pokriti folijom i staviti u frizider oko pola sata.
U medjuvremenu staviti vodu za kuvanje knedli da prokljuca i u nju staviti malo soli.
Masu izvaditi iz frizidera i formirati male kuglice(oko 20 -22 komada), malo vece od oraha. Kada voda prokljuca, smanjiti da ne vrije, pa staviti knedle 15-20 min. da miruju. Paziti da voda ne kljuca. Vec nakon 15 minuta izvadite jednu knedlu i prepolovite, kako biste provjerili da li je kuhana, a to se vidi ako je knedla i u sredini spuzvastog izgleda, tj. ne smije biti niti malo sirove mase, koja je uocljiva u sredini ako knedle nisu posve kuvane.
Gotove knedle uvaljati u vec pripremljene proprzene prezle sa maslacem, kao sto pravite za knedle od krompira sa sljivama.
Potrebno je za sos od sljive:
1kg sljiva ( moze i zamrznute)
secera po ukusu
cimet po ukusu
rum po ukusu
po zelji rendana limunova korica (ev. i malo soka od limuna)
U dublji tiganj ili plicu serpu staviti oprane i od kostice ociscene sljive, dodati oko jedan decilitar vode, cimet i secer. Paziti da ne izgori i mijesati dok sljive ne omeksaju i voda prilicno ispari. Dobije se gusta masa, pa sipati rum i limunovu koricu. Ukoliko volite rjedji sos, dodati jos vode i pustiti da se krcka do zeljene gustine.
Sad je vrijeme sljiva, pa ih iskoristite u kombinaciji sa mladim sirom da napravite ovaj izuzetan dezert, osvjezavajuceg okusa.
Ajoooj curi mi voda na usta samo od slike! Uhhh
Ajdeee, za divno cudo ovi moji nisu uspjeli sve da potamane, ima jos 🙂
Samo mi dva put kaži 😀
Ajdeeee :)))
Dooobrooo sama si tražila! Mesi još, oma! 🙂
Mesiiiim, ali pozuri, i Tichy (sladoled) jos malo pa ce zatvoriti…:)
Pošto šljive? 🙂
U svekrovom sljivaru za dz 🙂