*Tienes algo dulce para mí ?
** Tengo algo dulce para tí !
Tako ja i moj kolega iz El Salvadora jedno drugo pitamo kada nas uhvati kriza za slatkisima u toku radnog vremena (* Imas li nesto slatko za mene? ) ili ako smo jedno drugom nesto slatko s namjerom donijeli (** Imam nesto slatko za tebe!) . Oboje smo gurmani pa se dobro razumijemo 😉 .
To su inace jedine dvije recenice na spanjolskom koje znam. Jednom prilikom sam zamolila tog kolegu da mi ih prevede, jer sam htjela tako u sali da komuniciram sa njim. A inace mi se svidja taj jezik, koji u medjuvremenu sve vise mojih kolega prica, jer dolaze iz zemalja u kojima se prica spanjolski.
Milka cokolada je nesto sto on uvijek ima uza sebe, a obavezno se uz nju nadju jos neki slatkisi u njegovom ogromnom ruksaku koji nosi na posao.
Ja uglavnom nosim kolace koje sama napravim. Ponekad su to velike kolicine za sve kolege, a ponekad samo za njega odvojim kolace koje on posebno voli. I zaista je veliki obozavatelj tih mojih specijaliteta. Komplimente koje dobijam od njega i prevrtanje ocima dok ih s uzivanjem degustira, daju mi volju da ih cesto i rado pravim.
Ono sto mi je takodjer jako simpaticno kod njega, jeste njegova ljubav i paznja prema mami, kod koje jos zivi. Od svake porcije koju pripremim za njega, obavezno bar jedan komad ponese kuci za mamu.
Kolac koji on posebno voli, jesu cupavci. Toliko je odusevljen ukusom tog kolaca, koji je inace jednostavan u pripremi, da ga cesto spominje i postao mi je u neku ruku naplatno sredstvo kada mi taj kolega izadje u susret, zamijeni smjenu sa mnom ili slicno.
A cupavci su medju prvim kolacima koje sam naucila da spremam.
Biljeznicu u koju sam upisivala recepte u svojim poslasticarskim pocecima sam ukrasavala crtezima pojedinih kolaca (jos jedan od nacina na koji sam iskazivala svoju kreativnost 😉 ). Moj recept i crtez za cupavce, koji u medjuvremenu znam napamet, jos uvijek su vidljivi u mojoj prvoj biljeznici sa receptima, staroj oko dvadeset i pet godina. Trag vremena je vidljiv 🙂 .
Sastojci za padispanj:
4 jaja, 12 kasika secera, 1 vanilin secer, 12 kasika ulja, 12 kasika mlijeka, 12 kasika brasna, 1 prasak za pecivo
Za cokoladni sos potrebno je:
½ l mlijeka, 200g cokolade za kuhanje, 6 supenih kasika secera
200g kokosa
Priprema:
4 zumanjka umutiti mikserom sa secerom i vanilin secerom. Zatim muckalicom lagano umijesati ulje i mlijeko. Brasno pomijesano sa praskom za pecivo lagano umijesati takodjer muckalicom. Na kraju mikserom u posebnoj posudi umutiti 4 bjelanca u cvrst snijeg i lagano supenom kasikom umijesati u smjesu sa zumancima i brasnom. (To je ujedno i tajna koju rado otkrivam i iskusnijim domacicama kada me pitaju zasto je kolac tako mekan i koji se skoro topi u ustima.)
Idealno je da se pece u cetvrtastom plehu (podmazan i posut brasnom) velicine priblizno 23cmx40cm, jer se dobije idealna visina padispanja za 24 komada ovog kolaca, na temperaturi od 175C, oko 20-25 minuta (individualno pecenje ovisno o pecnici).
U medjuvremenu za sos prokuhati mlijeko sa secerom i cokoladom dok se cokolada ne otopi i kuhati jos desetak minuta.
Ohladjen kolac sjeci na kocke i umakati u mlak ili ohladjen sos, na kraju uvaljati u kokos.
Uzivajte !
Svidja mi se ovo, recept u rukopisu – a rukopis lep.
Hvala 😉 ! Tinejdzerski rukopis 😉
E baš ih nisam skoro pravila. Hvala na ideji :*
Nema na cemu 😉 ! Ja ih pravim cesto, brzo se pravi 🙂
Ti pravila ?! Misliš baka je pravila ??? 😛
Mislim – kupila 😛
Zašto sam ja pročitao GLUPAVCI? 😀 😀 😀 😀 😀
Ha,ha,ha…:) Dobra fora 🙂
Moji omiljeni i dan danas, zajedno sa plazma kuglama 😀
Plazma kugle – nepoznato, moze recept 🙂 ?
Moja mama ih cesto pravi. 😀
🙂