Nekako mi se cini da se na jugu Srbije, posebno u ruralnom dijelu- Zaplanje, koje sam dobro upoznala posljednjih dvadeset godina, dosta polaze na to da se cerke odgajaju tako da budu i dobre domacice. Primjecivala sam u porodicama koje imaju cerke, da se cesto koriste recenice poput „Moras da znas ovo, kad se udas; sramota ako ne znas to i to sutra kad se udas; sta ce ti svekrva reci, ako ne znas to i to“ i slicno. Ne sjecam se da se to tokom mog odrastanja forsiralo, bar moji roditelji tome nisu davali neki poseban znacaj, vec im je bilo vazno da ucim i zavrsim skolu sa dobrim uspjehom. Neki kolac sto sam naucila praviti kao tinejdzerka, naucila sam jer me interesovalo, a ne zato sto je bilo dio moje obuke kao buduce zene i snaje.
Da je ipak dobro znati prije udaje spremiti neko jelo, saznala sam kasnije i sama kao svjeza domacica, kada sam na primjer, pasulj naucila kuvati tako sto mi je ujna preko telefona objasnjavala korak po korak kako se pravi, pa i zaprska na kraju, koju do tada nisam nikada radila.
Medjutim, mnoga jela naucila sam spremati na osnovu savjeta koje su mi davale moje zaove. Jedna u Becu, druga u Nisu. One su pravi primjer savrsenih srpskih (juznjackih) domacica. Tek od njih naucila sam da je veoma vazno, ne samo da jelo bude ukusno, vec da i izgled igra veoma vaznu ulogu. Nekada tokom samog spremanja, a i kasnije, kada se servira. Tokom svih mojih boravaka u Nisu i Zaplanju, uvjerila sam se u savrsenstvo, ljepotu i bogatsvo srspske trpeze, kao i u mastovitost i spretnost srpskih domacica.
Od zaove u Becu naucila sam skoro svaku vrstu zimnice, koju ona sa velikom ljubavi i strpljivosti sprema. Njoj je veoma vazno, i kako tegla sa paprikom za zimnicu izgleda pa ih je ukrasavala koluticima mrkve po zidovima tegle. Dok nisam upoznala njezinu raznoliku zimnicu, ja nisam ni znala sta se sve moze spremiti od paprike, paradajiza i ostalog povrca za zimu. Cak sam za vrijeme moje prve trudnoce, pojela skoro sve paprike u ulju sto je imala, toliko mi se tada svidjela njezina kuhinja. Koliko mi je tek ugadjala tokom trudnoce, nemoguce je opisati. Ona se jos drzi starih prica iz njezinog kraja, da trudnicu treba ponuditi sa svim sto se ima u kuci, da se ne bi pojavio mis. A i ako se trudnici nesto prijede, treba da joj se ugodi, jer ako se dirne na tijelu na nekom mjestu, ostace djetetu fleka na tom dijelu tijela.
Moja niska zaova zadivila me pored ostalog, njezinim umijecem pravljenja kolaca i torti. I ona pravi fantasticnu zimnicu, ali sam od nje dobila savjete i recepte uglavnom za kolace. Neke kolace nisam ni znala, a za neke sam mislila da nema sanse da bih ikada umjela sama napraviti , kao na primjer princes krofne. Ali, uz njezin recept i objasnjenja, uspjelo mi je iz prve.
Jedan kolac koji domacice na jugu Srbije cesto prave, pa tako i moja niska zaova, jeste sah rolat. Uglavnom ga prave za slavu i ostale svecanosti. Ne samo da je neobicnog izgleda, vec je i okus, bez obzira na to sto se pravi od jednostavnih sastojaka, fantastican. Isto tako, ovaj kolac je veoma izdasan i prakticno je to (jer se dobije velika kolicina) sto se moze zamrznuti, pa po potrebi izvaditi iz zamrzivaca i brzo se razmrzne.
Da bi se napravio ovaj kolac, potrebno je puno vremena. Iz tog razloga, a i zbog toga sto se krema dugo hladi, preporucujem da se krema napravi ujutro, a kore i spajanje popodne.
Recept za sah rolat
Prva kora
Umutiti pjenasto 5 cijelih jaja, dodati 5 soljica(za crnu kafu) secera, dobro zajedno umutiti. U to uz najmanju brzinu miksera dodati 1 soljicu ulja i 2 soljice mlake vode. Na kraju dodati 6 soljica brasna pomijesanih sa pola kesice praska za pecivo. Peci na temperaturi od 150c – 175c (oko 20 do 25 minuta, ovisno o rerni) u podmazanom plehu velicine otprilike 30X40 (tj. pleh koji je otprilike dimenzija lista oblatne). Preporucljivo je pleh obloziti papirom za pecenje.
Druga kora
Sastojci isti kao u prvoj kori, samo se sa brasnom izmijesaju 2 kasicice kakaa ili otopljena instant kafa, ako neko zeli ovaj kolac sa okusom kafe.
Krema
Karamelizirati 600 g kristal secera. Sto znaci, u suhu serpu sipati secer i na srednjoj vatri neprestano mijesati dok se ne istopi. Dobije se braon tecnost gustine kao med. Od 1 litra mlijeka odvojiti oko 1-2 dl, pa pomijesati sa 5 kasika brasna i 1 kasikom gustina(a moze i samo sa brasnom). Ostatak mlijeka uliti u karamelizovani secer, koji se nakon toga odmah stegne, pa je potrebno dugo, na sada malo jacoj vatri, da se taj stegnuti karamel otopi. Nakon sto se sav karamel istopio, dodati 250g maslaca(ako upotrebljavate margarin, onda stavite njega) i mijesati dok se ne istopi. Na kraju sipati tekucinu sa mlijekom i brasnom i mijesati dok se ne zgusti kao puding. Pustiti da se krema ohladi.
Finalno spajanje
Svih 5 kora od oblandi umotati u vlazne krpe i cekati da omeksaju.
Krace strane ispecenog tijesta isjeci na 10 (po mogucnosti) jednakih traka.
Omeksane kore oblandi premazati kremom. Paziti da se krema ravnomjerno raspodijeli na sve kore. Na svaku premazanu koru oblande staviti, ne bas uz sam kraj, prvu traku i premazati stranu prema sredini oblande, slojem kreme. Odmah uz nju „zalijepiti“ traku druge boje. Gornji dio obje trake premazati jos jednom kremom i na njih staviti trake suprotne boje, tj. na bijelu traku staviti tamnu i takodjer premazati tako da se do nje moze „zalijepiti“ druga kora. Pocevsi od kraceg kraja oblande, zaviti tako „zalijepljenje“ i na „sprat“ naredjane sarene trake u rolat. Radi prakticnosti i lakseg zamrzavanja, taj rolat se moze presjeci na pola.
Isti je postupak za svih pet kora oblandi.
Nadam se da sam vam ovim dala ideju za vas slatki dio bozicne trpeze 🙂
hvala, ako sam Zaplanjka, ja ovo nisam nikad pravila
Ok, nisi pravila, a jesi probala 🙂 ?
Jao Leno, divno. Podsetila si me na ovaj šah rolat koji sam često pravila dok su deca bila mala jer je, lepo si rekla, izdašan, pa ga staviš u friz, a kad ti stignu iznenadni gosti začas ga odmrzneš i tu je slatkiš. Ovo je popularan recept bio, mnogo davno, kako znam, ne samo na jugu Srbije, jer je „kružio“ Beogradom jedno vreme 80.tih godina prošlog veka:) u isto vreme kad i Amiški kolač. Divno da si ovo zapisala i lepo i toplo 😉
Eto, ja ga upoznah na jugu, samo me s obzirom na mnogobrojne prednosti ovog kolaca ne cudi da je jednako tako omiljen i gore kod vas „na sjeveru“ 😉 I, hvala na lijepim rijecima i dopuni tekstu 🙂
Nisam neki majstor za kolače, ne znam da li bih se snašla sa tim kremom? 😀 Ali, izgleda odlično, ne bi me čudilo da se upustim u avanturu pravljenja ovog rolata 😀
Upusti se slobodno, koliko bih ja lijepih slatkisa propustila da ih nisam pravila jer su mi se ucinili komplikovani 😉
Divan recept sa jos divnijom pricicom,ima samo jedna mala razlika u tom pripovedanju oko trudnickih ugadjanja,Ja sam Jagodinka,kod nas se veruje da:Ako trudnicu uhvate u kradji,ona tog momenta vrisne i nehotice se sakama uhvati za obraze,grudi,butinu,itd,dete ce imati CRVENE fleke preko tog dela tele za koji se majka uhvatila,bila je prica o nekom sirotanu koji je imao citav crveni karanfil preko lica,naravno da ove crvene fleke imaju neko medicinsko objasnjenje,ali za mene vazi samo ovo moje iz detinjstva „babska“ dijagnoza.Hvala na receptima i slikama,i lep dan svim posetiocima bloga zelim.
Hvala na komentaru i pozdrav Vama u Jagodini 🙂