Posto sam ovih dana provodila puno vremena u kuhinji, trudeci se najbolje moguce ugostiti moja dva gosta iz Srbije i prakticno se bavila temom koju mi je draga Negoslava zadala u gastro igrici, mislim da mi je opravdano sto se tek sada javljam sa odgovorima.
Zapravo se vrlo rado odazivam ovom pozivu sa temom kulinarstva, jer vrlo rado i cesto kuvam i volim da isprobavam nove recepte, pa se mnogi razgovori sa mojim prijateljicama i clanovima uze i sire porodice vrte oko te teme.

I evo ih, Negoslavina pitanja, moji odgovori 🙂 :
- Kolika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite?
Kako je rastao moj staz domacice, tako je i zbirka mojih zacina rasla. U pocetku su to bili samo so, biber, vegeta i mljevena paprika. U medjuvremenu sam, pokusavajuci spremati neka jela koja koja nisu tipicna za nase podneblje, morala koristiti i neke druge zacine. Posto postoje neka pisana i nepisana pravila, koji se zacini koriste uz koju namirnicu, tako sam, eksperimentirajuci i slusajuci savjete drugih domacica pocela koristiti kim, majoran, curry, kurkuma, lovor, piment, oregano, ruzmarin, timijan, muskatni orascic, karanfilic… I svjeze biljke naravno korisim kao zacin, petrusin, bosiljak, vlasac, mirodjija…

2. Jeste li probali tartar biftek i jeste li ga spremali?
Nisam, ni probala ni spremala, jer mi se na sam pogled ne svidja – termicki neobradjeno meso, nije po mom ukusu.

3. Da li više verujete receptima sa blogova ili onima koje dobijate od prijateljica?
Naravno, prije bloga, vjerni savjetodavci su bile prijateljice, a otkako otkrih blogove, jednako tako su i ti recepti vrijedni moga povjerenja.

4. Koja su jela najzastupljenija u vašoj kuhinji leti, a koja zimi?
Ljeti, naravno, vjerujem kao i vecina ljudi, koristim sto vise svjezeg povrca, prije svega salate od sezonskog povrca. Najdraza mi je ljeti od paradajza, takozvana „sopska“. Zimi pasulj, kuvani kiseli kupus, razne pite, sarma, hocu reci, tipicna balkanska kuhinja. Mada, ima tu nekih supa od povrca, becke snicle, pasta na razne nacine itd.

5. Kako pripremate jelovnik za svečane ručkove, slavlja i za veći broj gostiju?
Ne znam o cemu to ovisi, ali nekad kompletan meni smislim za cas, a nekada se ubih razmisljajuci sta da iskombiniram, sta da spremim. Mislim da je sastavljanje jelovnika tezi dio posla, nego samo kuvanje.

6. Imate li neki standardni jelovnik i u kojim prilikama i za koje goste se njega latite?
Nemam standardni jelovnik. Ako se radi o cestim gostima, onda pokusavam uvijek spremiti nesto novo ,drugacije. Ali najcesce sljedecim redoslijedom: meza(to mora biti kod moga Zaplanjca, inace to u mom kraju nije obicaj), supa – pileca, govedja, od tikve ili kremasta od nekog povrca, neko jelo sa mesom – uz to obavezno prilozi i razne salate, proja ili zaplanjska banica, kolaci. Nekada, kada sam bas „u elementu“ za kuvanje, tesko mogu da se oduprem a da ne spremim po mnogo vise jela, kao sto gore spomenuh, zelim svoje goste sto bolje da ugostim i da se kod mene osjecaju dobrodosli 🙂 .

7. Šta obično spremate (ili biste spremali) kada imate strance na ručku-večeri-u gostima?
To su mi najdrazi gosti, pravo je zadovoljstvo pozvati ih na rucak/veceru, jer tada spremam nase balkanske specijalitete. Tada se osjecam kao ambasador nase kuhinje/zemlje, pa se trudim pokazati se u najboljem svjetlu, a njihove pozitivne reakcije i odusevljenje, ne mogu opisati rijecima, i prija…:) I u tim prilikama ne smije da fali zaplanjska banica, a moram spomenuti, iako nije jelo, da je svekrova sljivovica iz Zaplanja glavna zvijezda, zasjeni sva moja jela pohvalama 🙂

8. Postoji li jelo, kolač, pecivo… koje ne uspevate da napravite?
Pokusala sam jednom napraviti jednu tortu, u koju, pored kore od tijesta i krema, ide i jedna kora od karamela. Recept mi je dala jedna dobra prijateljica, super majstor za kolace i torte – za nju to nije bio problem, ja sam 3 puta pravila karamel i 3 puta bacila. A tek tulumbe, nikako mi ne idu od ruke.

9. Da učestvujete na takmičenju za najukusnije jelo od samo četiri namirnice po svom izboru, šta biste skuvali?
Prvo sto mi je palo na pamet kada sam procitala pitanje je zaplanjska przenija sa kiselom paprikom iz tursije. Potrebni su luk, svjeze svinjsko meso, paprika iz tursije i mljevena paprika.
10.Vaš izbor između – kafe i čaja, kolača i voćke, sladoleda i čokolade, mesa i ribe, cezar salate i pice, boze i gaziranog soka, piva i vina?
Kafa, kolac, cokolada, riba, cezar salata, vino.
11.Za koju poslasticu biste dali i poslednji dinar?
Tesko mi je izdvojiti bilo kakvu poslasticu, volim sve torte i kolace 😉
Iako se ovom prilikom ne mogu drzati pravila igre, tj .da smislim 11 pitanja i nominujem 11 blogera, drago mi je sto sam bila dio ove igrice, hvala Negoslava 🙂 i izvini zbog zakasnjenja 😉
Gefällt mir:
Gefällt mir Wird geladen …
Ähnliche Beiträge
Hvala Lena, nikad nije kasno.A odgovorila si na izazov ko prava zaplanjska snajka. Precizno, konkretno, bogato… mislim, fotografijama i utiscima. Još jednom hvala.
Nema na cemu 🙂 , ocigledno je da me nije osvojio samo jedan Zaplanjac, vec i zaplanjska kuhinja 😉