Mnogo puta do sada, slusala sam ili citala o ukusnim jelima koja se spremaju sa koprivom, ali sve do skora nisam imala priliku da bar neka od tih jela i probam. Cak i kada sam bila u situaciji da tu zdravu travu sama naberem, nisam znala kako da je spremam.
To se promijenilo kada mi je moja draga komsinica Esma prije par dana donijela punu kesu svjeze koprive, koju je ubrala na podrucju naseg sela.
Zacudjeno sam je upitala sta da radim s njom, kada ne znam da je spremam. Preporucila mi je da je stavim u pitu ili u izljevusu. Drugi nacin na koji ona sprema koprivu je krem supa. Na moju molbu, pokazala mi je kako to ona radi, jer iako mi je usmeno objasnila, ja sam htjela da to vidim i u praksi. Iznenadila sam se kako brzo i jednostavno se ova vise nego ukusna supa sprema.
Neki neobican, jedinstven miris (rekla bih miris prirode) prosirio se citavom kuhinjom vec kada je moja komsinica pocela da sjecka koprivu, a intenzivirao se tokom kuvanja.
Taj miris je vec najavljivao ukusno jelo, koje me je kasnije nakon degustiranja ucinilo velikim obozavaocem jela od koprive.
Sa jos jednom zdravom biljkom, lijekom iz prirode, upoznala me moja Esma. Sremusom. I o njoj sam puno slusala i citala, ali nikada nisam probala. Esma i nju vrijedno pronalazi u obliznjoj sumi, kao i mnoge druge plodove prirode, ovisno o godisnjem dobu. Ali o sremusu, (mozda) neki drugi put…
Za krem supu od koprive, potrebni su sljedeci sastojci:
1 luk
dvije dobre sake vrhova koprive (to je otprilike, na zalost nisam mogla da mjerim)
1 kocka za supu ili vegete po ukusu
1-2 kasike brasna (kolicina ovisi o zeljenoj gustini supe i kolicini vode koja se doda)
150ml-200ml slatke pavlake
Prvo sitno sjeckani luk kratko uprziti na ulju, dodati opranu i usitnjenu koprivu i mijesati dok kopriva ne smanji volumen u serpi. Dodati brasno i uprziti ga sa ostalim sastojcima. Naliti vodu, kolicina ovisna o zeljenoj gustini supe i zaciniti kockom za supu ili vegetom po ukusu.
Pustiti da sve krcka desetak minuta i zatim dodati slatku pavlaku (moram priznati da je i bez pavlake supica odlicnog ukusa) i pustiti da provre.
I to je to!
Prijatno!
Savršeno! Nikada nisam spremala, niti sam jela koprivu. Kad odem na selo, prvom prilikom idem u branje i pravim ovu supu 🙂
Preporucujem zaista, prvom prilikom da se proba 🙂 ! (samo pazi, kazu da samo vrhove mlade koprive valja spremati)
E dobro da si mi rekla, znači idem u berbu vrhova mlade koprive… nadam se da ću razlikovati mlade od starih 🙂
i ja cu probati! nisam nikad. pozz
Nikakva muka, vjeruj mi 😉 Lijep pozdrav!
ne svidja mi se samo ta kocka…hm
Znaaaam…. nekad se ne moze bez nekog kompromisa – ima li neka zdravija varijanta te kocke?
sad sam nasla recept koji mi je skroz ok. sad cu ti ga poslati
http://www.kuhinjica.rs/recepti/vecera/corba-od-koprive
Zvuči zanimljivo! Mislim da ću je isrobati, uprkos činjenici da sam osoba koja retko kuva. Za jela od koprive sam, moglo bi se reći, emotivno vezana 🙂 Baba mi je u detinjstvu spremala nekakvu pitu od koprive koja najviše podseća na tart, a pravi se sa kukuruznim brašnom. Kad je već pomenuh mogla bih ovih dana i da potražim taj recept, dok ima kopriva. Hvala na inspiraciji 🙂
Znas kako, kad sam bila dijete, moja mama je najvise kuvala raznorazne corbe, a ja ih nisam mnogo voljela jesti, a sada volim svaki dan pojesti nesto „sa kasikom“. Pored standardnog povrca, dobro je koristiti i ovako nesto poput koprive, za promjenu, ali kao sto rekoh u tekstu, treba znati spremiti- drago mi je da ti je ovaj recept posluzio kao inspiracija 🙂