E, sad, da li je ovo zaista japanski recept ili ne, ali ja sam ga svakako dobila od moje kolegice Japanke, tako da je za mene japanski :).
Ta moja kolegica Japanka, zapravo ne jede nista slatko, kod nje se na tanjiru uvijek nalaze samo neke zdrave namirnice i jela, a na pominjanje slatkisa, ona samo napravi grimasu.
Ali to nije razlog da tu i tamo ne spremi nesto slatko, kao poklon prijateljima kada ide kod njih u posjetu. Jednom prilikom je tako na posao donijela ovaj kolac, pa posto se pece u dvije forme, ona je porciju iz jedne forme donijela nama, kolegama.
Nepotrebno je spomenuti da mi se kolac jako svidio, a iznenadilo me je kada mi je rekla da u taj recept ide i vino. Vjerovatno je to i tajna neobicne, fantasticne arome kojom ovaj kolac obiluje, sto zbog vina, sto zbog ukusnog suvog voca.
A ja cu moje goste sutra, na prvomajskom druzenju, da pocastim ovom nesvakidasnjom poslasticom 🙂
Idealan kalup za pecenje ovog kolaca je onaj za srneci hrbat, najbolje ako imate dva, ali po originalnom receptu koristi se okrugli kalup precnika 20cm.
Sastojci:
320g brasna
1 prasak za pecivo
250g maslaca
170g braon secera
300g suvih sljiva
100g grozdjica
100g mijesanog suvog voca(suve sljive, grozdjice i mijesano suvo voce prethodno isprati i omeksati u vrucoj vodi)
100g oraha
310 ml suvog crvenog vina (u originalnom receptu ide porto vino)
2 jaja
1/2 kesice sode bikarbone
1. Kalupe za pecenje podmazati i posuti brasnom.
2. Maslac, secer, suvo voce i vino promijesati u serpi. Pri slaboj vatri mijesati, dok se secer i maslac ne otope. Pustiti da masa provre i kuvati 5 minuta u otvorenoj serpi.
3. Skinuti sa vatre i umijesati sodu bikarbonu – napomena: pritom se stvara pjena koja naraste do vrha serpe – bez panike, tako mora biti. Ostaviti masu da se hladi.
4. Dok se masa hladi, ukljuciti pecnicu na 180°C.
5. U ohladjenu masu dodati 2 jaja i dobro promijesati.
6. Brasno i prasak za pecivo prosijati u vecu posudu.
7. Masu sa suvim vocem sipati u brasno i dobro izmijesati sve zajedno.
8. Tijesto ravnomjerno sipati u pripremljene kalupe i povrsinu izravnati.
9. Peci oko 1h
10. Pecen kolac treba da odstoji u kalupu oko 1h.
Itadakimasu 🙂
Rekoh ti odmah, prvi je na spisku… divno zvuči.
I ja isprobah na tvoju preporuku komisbrot (http://zena.blic.rs/recepti/Deserti/7510/Starinski-komisbrot ), i zaista je odlican 🙂