Fantastican recept za japanski vocni kolac sa vinom

E, sad, da li je ovo zaista japanski recept ili ne, ali ja sam ga svakako dobila od moje kolegice Japanke, tako da je za mene japanski :).

Ta moja kolegica Japanka, zapravo ne jede nista slatko, kod nje se na tanjiru uvijek nalaze samo neke zdrave namirnice i jela, a na pominjanje slatkisa, ona samo napravi grimasu.

Ali to nije razlog da tu i tamo ne spremi nesto slatko, kao poklon prijateljima kada ide kod njih u posjetu.  Jednom prilikom je tako na posao donijela ovaj kolac, pa posto se pece u dvije forme, ona je porciju iz jedne forme donijela nama, kolegama.

Nepotrebno je spomenuti da mi se kolac jako svidio, a iznenadilo me je kada mi je rekla da u taj recept ide i vino. Vjerovatno je to i tajna neobicne, fantasticne arome kojom ovaj kolac obiluje, sto zbog vina, sto zbog ukusnog suvog voca.

A ja cu moje goste sutra, na prvomajskom druzenju, da pocastim ovom nesvakidasnjom poslasticom 🙂

Idealan kalup za pecenje ovog kolaca je onaj za srneci hrbat, najbolje ako imate dva, ali po originalnom receptu koristi se okrugli kalup precnika 20cm.

Sastojci:

320g brasna

1 prasak za pecivo

250g maslaca

170g braon secera

300g suvih sljiva

100g grozdjica

100g mijesanog suvog voca(suve sljive, grozdjice i mijesano suvo voce prethodno isprati i omeksati u vrucoj vodi)

100g oraha

310 ml suvog crvenog vina (u originalnom receptu ide porto vino)

2 jaja

1/2 kesice sode bikarbone

1. Kalupe za pecenje podmazati i posuti brasnom.

2. Maslac, secer, suvo voce i vino promijesati u serpi. Pri slaboj vatri mijesati, dok se secer i maslac ne otope. Pustiti da masa provre i kuvati 5 minuta u otvorenoj serpi.

3. Skinuti sa vatre i umijesati sodu bikarbonu – napomena: pritom se stvara pjena koja naraste do vrha serpe – bez panike, tako mora biti. Ostaviti masu da se hladi.

4. Dok se masa hladi, ukljuciti pecnicu na 180°C.

5. U ohladjenu masu dodati 2 jaja i dobro promijesati.

6. Brasno i prasak za pecivo prosijati u vecu posudu.

7. Masu sa suvim vocem sipati u brasno i dobro izmijesati sve zajedno.

8. Tijesto ravnomjerno sipati u pripremljene kalupe i povrsinu izravnati.

9. Peci oko 1h

10. Pecen kolac treba da odstoji u kalupu oko 1h.

Itadakimasu 🙂

WP_000012WP_000013

2 Gedanken zu „Fantastican recept za japanski vocni kolac sa vinom

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s