Tako mi je ljetos bilo zao bilo brata koji zivi u Moskvi, sto nije mogao ponijeti sape koje mu je napravila nasa draga tetka Branka, a sve iz straha da ce carinari na nekim od granica na putu iz Beca do Moskve zbog prekoracenja dozvoljene kolicine namirnica, ove baciti u smece. Ionako mu je auto bio prepun raznoraznih djakonija iz zavicaja, pa se morao odluciti sta ostaviti. A sape su do Beca, stigle cak iz Srbije…
Ovdje nije rijec o bilo kojim sapama, ima tu i malo sentimentalnosti, to su praznicni kolacici koje nasa tetka od svih najbolje sprema, a ujedno su samo jedna od slatkih poslastica kojima smo se uvijek kao djeca radovali za slavu ili Bozic.
Vec godinama unazad ja od nase tetke trazim jedan po jedan recept kolaca koje nam je tada spremala. Samo za sape tek skoro, jer se ovdje u Becu ne mogu naci forme (bar ja nisam nigdje vidjela), a kada bih isla u Srbiju(uglavnom ljeti), uvijek bih zaboravljala da potrazim te forme, sape su ipak zimski kolacici .
Tek jednom prilikom sam ovdje u Becu pronasla formice koje su donekle mogle zamijeniti one originalne za sape, samo sto su mnogo vece, ali za prvu ruku su mi jako dobro posluzile. A onda sam prosle godine (jedva) u Novom Sadu pronasla odgovarajuce forme, sa klasicnim mustrama.
Preporucujem kupovinu formi u sto vecem broju, kako bi se jedna tura mogla puniti dok se druga pece, a tijesta se dobija zaista puno a samim tim i dosta sitnih kolacica.
Sape po tete Brankinom receptu 🙂 :
U vecoj posudi umutiti 4 cijela jaja, dodati 2 solje(za caj) kristal secera i 1 vanilin secer. U to dodati 1 solju (za caj) krupno sjeckanih oraha. Dodati 2 solje (za caj) malo otopljene masti (ili omeksane na sobnoj temperaturi) i 1 prasak za pecivo. Sve zajedno malo umutiti pa dodati rendanu limunovu koricu i malo soka od limuna. Jos u to umijesati 1 soljicu za crnu kafu (fildzan) mlijeka. Na kraju dodati brasna po potrebi, toliko da se moze umijesiti glatko tijesto.
Manje dijelove tijesta oblikovati u loptice i stavljati u forme, peci na temperaturi od 200°C dok ne dobiju zlatno – zutu boju.
Kada su pecene, vaditi iz formi i jos vruce uvaljati u kristal secer pomijesan sa 2 kesice vanilin secera.
Sape su suhi kolaci koji mogu nekoliko nedelja stajati a da se ne pokvare, stavise, sto vise stoje, sve su ukusniji.
Prijatno!
imam modlice još od pokojne babice Spasenije.U njih turam kitnikez. (ove zime sam stavila u silikonski kalup od kuglofa, pa napravila venac,a nije to to,) Modlice, awwww
E, pa najbolje i najkvalitetnije su te iz doba babe Spasenije 🙂 A taj kitnikez bih voljela probati jednog dana 😉
polovinu koja je još u frizu ću ti fotkati ovih dana. Pozz Beču
Ok, za sad moze fotka, a ako te nekad put nanese do Beca, znas sta ti je staviti u kofer 😉
https://www.instagram.com/explore/locations/263736192/
divne su ti šapice
Hvala, Aleksandric 🙂
Canon mali bez baterije, veliki na poslu. Sa fona, mračno,al slatko.cmok
imam puno modli – i ja sam shvatila da je tako najpraktičnije, obožavam šape, za ovaj Božić iskušat ću tvoj recept!
🙂 Pa da ti vec sada pozelim sretan Bozic! 🙂