Dobrodosli u Bec – korisne informacije za turiste

Odgovor na pitanje koje su godinama postavljali mnogobrojni turisti tokom svoje posjete Becu, da li postoji jedna jedina karta za sve muzeje u Becu, od januara prosle godine je potvrdan.

Nije tajna da su mnogobrojni muzeji kojima se Bec moze pohvaliti, ( a nije ih malo, blizu stotinu) glavni magneti za privlacenje turista.

Iako ovaj grad obiluje bogatom kulturnom bastinom i muzickom tradicijom, nadaleko poznatom beckom kuhinjom i nekim ostalim atrakcijama, ne racuna se da ste posjetili Bec ako niste posjetili bar Schönbrunn, Albertinu ili spanjolsku skolu jahanja. Makar ga posjetili samo za vikend, dan ili dva.

Turisticka organizacija grada Beca vec godinama unazad nudi svim posjetiocima atraktivnu „Vienna Card“, kartu koja omogucava ne samo voznju svim sredstvima javnog prijevoza unutar Beca, autobusom, tramvajem ili podzemnom zeljeznicom, vec i mnogobrojne popuste u muzejima, restoranima, prodavnicama, pri kupovini karata za predstave i koncerte kao i za vodicke ture.

Postoje dvije varijante te karte. Jedna koja je vazeca 48 a druga  72 sata od trenutka kada ste je „otkucali“ prvi put u nekom od sredstava javnog prijevoza u Becu.
Negdje je dovoljno samo pokazati Vienna Card da se dobije popust, a negdje dati i kupon koji se nalazi u brosuri koja se dobije pri kupovini te karte.

U toj brosuri navedeni su svi kooperacioni partneri, adrese i sa kojim javnim prijevozom se do tamo stize, kao i mapa grada i jos neke informacije koje mogu koristiti turistima.

Vienna Card moze se kupiti prije svega u Online Shopu turisticke organizacije, ali naravno i u samom Becu na par mjesta, kao sto je turisticki info centar pored muzeja Albertina, turisticki info centar na aerodromu, na odredjenim salterima javnog prijevoza(Wiener Linien) ili na glavnoj zeljeznickoj stanici Hauptbahnof.

Glavnu manu ove gore pomenute Vienna Card, a to je da njen vlasnik uvijek uz sebe mora imati odredjenu sumu novca ili kreditnu kartu, iskoristili su vlasnici firme Blaguss,te su dosli na ideju da lansiraju tzv. Vienna Pass kartu, sa kojom kada je jednom platite, imate slobodan ulaz u vise od 60 najpoznatijih beckih muzeja i znamenitosti. U cijenu je uracunata i neogranicena voznja u panoramskom razgledanju grada autobusima „Hop on hop off“.

Svaka karta ima svoj kod, koji se skenira na salteru za prodaju karata, pa se u zamjenu dobije ulaznica, a na pojedinim top znamenitostima poput zooloskog vrta Schönbrunn ili Albertine se bez cekanja u redovima na kasi moze uci sa Vienna Pass ako ga pokazete na kontroli karata – tzv. Fast track.

Posto je karta ogranicena, na dva, tri ili sest dana, preporucuje se sa obilaskom poceti prije podne. Karta se aktivira od prve posjete nekom muzeju ili ulasku u autobus za panoramsko razgledanje grada.

Svima koji su upoznati sa cijenama ulaznica za pojedine muzeje, u prosjeku 14€ po odrasloj osobi, slijedece cijene za Vienna Pass po osobi se mozda nece uciniti visoke ili pretjerane. U ponudi su karte za odrasle, kao I za djecu od 6-18 godina. Uz jednog odraslog, za djecu do 6 godina sve usluge su besplatne.

 

Trenutno cijene Vienna Pass karata izgledaju ovako:
Karta za dva dana: odrasli 69.-, dijete 34,50.-
Karta za tri dana: odrasli 84.- dijete 42.-
Karta za 6 dana: odrasli 99.- dijete 49,50.-

Voznja javnim prijevozom grada Beca nije ukljucena u ovoj karti, pa se opcionalno nude paketi sa tzv. Travel Card, pa je onda i cijena nesto veca.
Pri kupnji i ove Vienna Pass karte takodjer se dobije brosura sa svim potrebnim informacijama.

Karta se moze kupiti online i preuzeti na odredjenim mjestima u Becu, a centrala se nalazi u pasazu ispred drzavne opere.

Sve ostale i detaljnije informacije mozete naci na stranici https://www.viennapass.com/ .

Dobrodosli u Bec!

Photos by: Jorge Eduardo Lopez Alvarenga

2 Gedanken zu „Dobrodosli u Bec – korisne informacije za turiste

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s