Odmah da vam priznam, ukoliko to do sada iz mojih objava niste primijetili, veeeliki sam gurman. Bilo da se radi o slatkim ili slanim specijalitetima, pocevsi od predjela i supe pa do glavnog jela, uzivam u svakom zalogaju a pogotovo da probam nesto novo i drugacije od onoga sto spremam svakodnevno.
Pa tako, kada naidjem na neki novi recept, bilo u novinama ili internetu, za koji sam vise nego sto posto sigurna da je nesto posebno i da vrijedi, stalno mi se vrti po glavi dok ga ne isprobam.
Tako je bilo i sa ovim receptom. Nasla sam ga prije par dana u regionalnim novinama koje dobivam besplatno na kucnu adresu. U njima se gradjani informisu o aktualnim politickim i drustvenim zbivanjima u regiji u kojoj zive. Medju svim tim informacijama uocila sam ovaj recept, ovlas ga procitala i odmah uvidjela da se radi o ukusnom jelu, lako se sprema, a sastojci jednostavni.
Iako se u ovo doba godine plasiraju na sve strane razni specijaliteti sa bundevom, ova krem supa sa krompirom jednako dobro odgovara ovom dobu godine i godi tokom prohladnih jesenjih dana.
Raznovrsni zacini koji se koriste kako bi se ova jednostavna supa obogatila aromama, svakako su glavni „krivci“ zbog kojih ovu supu mozete posluziti svojim gostima u bilo kojoj prilici.
U originalnoj verziji pored krompira dodaju se i suve gljive omeksale u vodi, a posto ih ja nisam imala pri ruci, pravila sam ovu supu bez dodavanja istih i vjerujte mi, okus je i bez njih bio fantastican.
Potrebni sastojci:
50g masti, 40g suve slanine, isjecene na kockice, 1 luk, sitno isjecen, 40g brasna, 1l vruce bistre supe, 1 cen bijelog luka, usitnjen, (10g suvih gljiva omeksalih u vodi), 300g oguljenog i na kocke isjecenog brasnastog krompira, 1/8 slatke pavlake. Zacini:lovorov list, so, biber, mazuran, muskatni orascic, persin, vlasac
Priprema:
U masti uprziti luk i slaninu, posuti brasnom, sve promijesati i veoma kratko uprziti. Uliti bistru supu( govedja, pileca ili od povrca). Glatko izmijesati, pustiti da provre, pa po potrebi posoliti (prvo probati, ako je bistra supa od kocke, sigurno je vec dovoljno slana), pobiberiti, dodati lovorov list, pomalo mazurana i muskatnog orascica i na kraju bijeli luk.
U to dodati kocke krompira (ev. i omeksale gljive zajedno s vodom u kojoj su stajale) i kuhati dok krompir ne omeksa. U ovom slucaju ja sam malo pogresno protumacila recept, pa sam krompir skuhala pod korom i onda isjekla na kocke i na kraju dodala u ovu gustu, vec pripremljenu supu, tako da sam samo malo pustila da krcka sve zajedno.
Kada je krompir skuvan, obogatiti supu dodavanjem slatke pavlake te sitno isjeckanog svjezeg persina i vlasca.
Za mene je najbolja krompir čorba svih vremena upravo čorba iz Donje Austrije koju sam, kao i ti ovu, ovekovečila na svom blogu 😉 Pozdrav !
Hvala Olja, skoknucu i do tvog recepta