Cokoladna (rodjendanska) torta, samo za prefinjena nepca

Nikada nisam imala volje i energije isprobati toliko novih recepata za kolacice i torte kao ove godine, u zadnjih mjesec, dva dana, tacnije receno, od rodjendana mojih sinova u novembru. Dvojica, iako 11 godina razlike izmedju njih, slave rodjendane zajedno jer su rodjeni u istom mjesecu, samo par dana razmaka po datumu. I bila sam kao i svake godine na slatkim mukama, koje torte napraviti. Do sada su se neke torte par puta ponavljale, a neke po prvi put pravljene po provjerenim receptima clanova familije ili prijateljica.

A zahvaljujuci internetu, mame recepti sa raznoraznih strana svijeta, kulinarskih sajtova, blogova i slicnih. Pa se i u tom moru ukusa, atraktivnih izgleda i egzoticnih sastojaka tesko odluciti koju isprobati.

I mogu reci da sam do sada bila zadovoljna rezultatima tih probi, samo sto se to vise odnosi na slatke delikatese, dok sam za par slanih dozivjela pravo razocarenje. Pa uzalud trud i bacen materijal.

I na ovom blogu preporucujem samo recepte koje sam i sama vec isprobala i bila njima odusevljena toliko da ih zelim podijeliti sa svima onima koji uzivaju u dobroj hrani i spremanju iste.

Recept za ovu tortu odlucila sam da podijelim prije svega obozavateljima cokoladnih torti, ali ne one sa teskim kremama od margarina ili putera i slicnog, vec vrhunskog i  prefinjenog ukusa, u kojem se uziva vec pri prvom zalogaju. Jednom rijecju, torta kao iz najbolje slasticarne u gradu 🙂 .

A nekako dobro mjerilo o kvalitetu slatkih delicija koje spremam vec duzi niz godina je moj dobri kolega, sladokusac, koga sam spominjala ovdje. Njega i ostale kolege pocastila sam takodjer tortama koje sam pravila za ovaj rodjendan djeci, pa je bio toliko odusevljen ovom tortom, da me je zamolio da je napravim u cast njegovog brata koji mu iz juzne Amerike (bas danas) dolazi u posjetu. Izasla sam mu naravno u susret, a torta je i po drugi put ispala odlicno.

A recept sam pronasla na istom mjestu, provjerenoj adresi na kojoj  se nalazi i recept za ove trokutice od kokosa, tako da nije bilo neke sumnje da ce i odabrana torta ispunjavati mojim zahtjevima.

Ovaj post i recept posvecujem jednoj divnoj osobi, dragoj blogerki Merimi, koja je nedavno, kako sam saznala, dozivjela razocarenje pri pravljenju cokoladne torte po receptu sa neprovjerene adrese.

Potrebni sastojci:

Kora:

8 jaja (velicine M)

120 g secera u prahu

1/8 l suncokretovog ulja

120 g kristal secera

150 g brasna

50 g kakaa

Fil:

100 ml mlijeka

30 g kristal secera

200 g gorke kuvertire(cokoladne glazure)

250 ml slatke pavlake (za mucenje)

Glazura:

1/8 l slatke pavlake

1 supena kasika meda

200g gorke kuvertire ( cokoladne glazure)

Jos ce vam biti potrebno:

maslac i brasno za podmazivanje forme za tortu

po zelji ukrasne secerne perlice

(rodjendanske svjecice)

Priprema:

1. Formu za tortu (26 Ø ) podmazati puterom i posuti brasnom. Rernu zagrijati na 180°C  (grijaci na gornjoj i donjoj strani pecnice)

2. Pomijesati brasno i kakao i tako ga pripremiti za kasniju upotrebu.

3. Razdvojiti zumanjke i bjelanjke u posebne posude. U vecoj posudi kremasto umutiti zumanjke i secer u prahu. Polako u tankom mlazu dodavati ulje u tu smjesu.

3. U drugoj posudi dobro umutiti bjelanjke te polako dodavati kristal secer i umutiti u kremast snijeg. Zatim tu masu dodati u umucene zumanjke i dobro sjediniti kasikom. Na kraju u tu smjesu dodati i prethodno pripremljenu mjesavinu brasna i kakaa.

4.Smjesu sipati u prethodno pripremljenu formu za tortu i glatko izravnati. Peci oko 40 minuta (provjeravati sa cackalicom) – ovisno o pekari mozda i krace, kao kod mene 35minuta. Kada je peceno, ostaviti da se ohladi.

5. Za kremu prokuhati mlijeko i secer, pa zatim dodati isjeckanu kuvertiru i posve otopiti. Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi. Slatku pavlaku ne previse cvrsto umutiti te sjediniti sa ohladjenom kuvertirom.

6. Ohladjen biskvit 2x prerezati, da se dobiju 3 kore i premazati kremom. Ostaviti oko 2 sata na hladnome da se stegne.

7. Za glazuru prokuhati slatku pavlaku i med. Zatim pomalo dodavati usitnjenu kuvertiru dok se potpuno ne otopi. Tu masu ostaviti da se ohladi i na kraju premazati tortu. Ukrasiti po zelju secernim perlicama (i rodjendanskim svjecicama).

Izvor i recept u originalu: http://www.finis-feinstes.at/de/rezeptsuche/kategorie/torten/index.aspx?detail=631&hl=Schokoladige%20Geburtstagstorte

 

 

 

 

 

 

Advertisements

2 Gedanken zu „Cokoladna (rodjendanska) torta, samo za prefinjena nepca

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s