DRAGI PRATIOCI, SAMO DA VAM NAPOMENEM, OVAJ TEKST JE NAMIJENJEN CLANOVIMA FB GRUPE „GASTRO BLOGERI“
Postovani kolege gastro blogeri,
pretpostavljam da je vecina vas nekada odgledala barem jednu epizodu emisija tipa „Sto za 4“ ili „Vecera za 5“ i slicno, kako na kanalima sa nasih prostora, tako mozda i na nekim od stranih kanala. Ja sam ih uvijek rado gledala kada sam imala vremena, slucajno ili u zadatom terminu, sa velikom paznjom. Interesovalo me kao prvo, za kakve su se to specijalitete domacice odlucile da pripreme svojim gostima,da li nesto tradicionalno ili jela internacionalne kuhinje. A naravno i da li su i kako dekorisale sto, da li su ponudile neke aperitive ili koktele prije vecere, atmosfera i slicno.
Te emisije su nekako napete, rekla bih, i veoma pogoduju za diskusiju medju onima koji je u tom momentu, kod svoje kuce pored malih ekrana gledaju.
Ideja da pokrenem ovu igricu ili da nam svima, koji to naravno zele da sudjeluju, zadam ovu temu, koju cu vam nesto kasnije objasniti, rodila se dok sam prije par dana sa svojom mamom, nakon dugo vremena, gledala emisiju ovog tipa na jednom bosanskom kanalu. Komentarisale smo sve, od izbora jela(jednostavno ili nesvakidasnje i slicno), zatim i kako je porcionisano (mnoge su pretrpavale tanjire na zalost) te i kako je jelo dekorisano na tanjiru. Svakako je i dekoracija stola zaokupljala nasu paznju.
I onda sam jednog trenutka rekla mami, ja sada, kada bih trebala sudjelovati u ovoj emisiji, ne bih znala sto bih spremila. Bas mi nista nije padalo napamet u tom momentu. Iako dugi niz godina kuham i docekujem goste za raznorazne prilike, nekako mi je manjkalo samopouzdanja da bih mogla “izaci na crtu” i pokazati svoje umijece i dati maksimalno u tom trenutku.
Pa sam se onda sjetila vas, dragi kolege gastro blogeri, da pokrenemo jedan gastro blogerski izazov, sa temom “Vecera za sestoro” (posto postoje vec za 4 ili 5, pa sto da mi to ne promijenimo u 6). Pozovite prijatelje, kolege ili specijalno za vase ukucane 🙂 i organizujte jednu takvu veceru (ili pak rucak) i objavite kao specijalno izdanje na vasem postu. Vjerujem da bi svakome od nas bilo interesantno, sto ce drugi posluziti, kako dekorisati sto i svi oni detalji koji cine ovu emisiju interesantnom. Moj prijedlog je da to ne budu tipicna slavska i bozicna jela, kako bi ponudjena paleta jela kod svih nas bila raznolikija.
Da li cete koristiti svoje recepte ili isprobati nesto novo, sto vas je zainteresiralo kod drugih gastro blogera, je sasvim svejedno – u svakom slucaju ubaciti link koji vodi do tog recepta.
S druge strane, posto svi mi rado i puno kuvamo, bilo bi zanimljivo iz tog teksta saznati kako vi inace posluzujete goste (rucak ili vecera bez nekog povoda- ne slave, rodjendani i slicno) , da li su vam vazne dekoracije, da li je vecera tematska, npr. italijanska ili domaca od predjela do deserta, da li sluzite uglavnom u raznim cinijama i platama ili porcionisano, stolnjak obavezno ili ne, da li se vama domacicama, muzevi mijesaju u izbor jela, posluzenje i slicno (kao meni npr. 🙂 )Da li vam se cesto dogodi da napravite previse predjela ili ne, pa se vuce danima po frizideru.
Mozda su se svi ovi detalji provlacili do sada u vasim tekstovima, uz recepte, ali eto prilike, da se i na ovaj nacin bolje upoznamo, a svakako naucimo jedno od drugih.
Nadam se da cete prihvatiti ovaj izazov i ako ste za, objavite vas post sa sto vise slika i neka nam svima naslov posta bude „Vecera za sestoro“ pa i ako bude manje gostiju, neka naslov ostane isti :).
I na kraju da vam se svakako zahvalim na divnim receptima i druzenju u grupi „Gastro blogeri“.
Lijep pozdrav!