Cooking with Zoki – gastro blog koji me odusevio

U moru gastro blogova i recepata koji se objavljuju na njima, uvijek se nadje po neki recept koji vam zapne za oko i kazete kako morate da ga isprobate. Cesto puta se svima nama ipak desi da to ipak ne realizujemo, iz raznoraznih razloga. Pa zaboravimo i na recept i na to da mu se ponovo vratimo i isprobamo, koliko god recept primamljiv bio.

S druge strane, naidjete na neki blog koji ne mozete prestati „listati“,  kada ga jednom otvorite. Pregledate sve slane, sve slatke recepte, predjela, torte, likere, pronadjete svoje favorite za pocetak koje morate isprobati prvom prilikom. I ne izlaze iz glave dok se zaista ne prihvatite tog izazova. Jer su vas jednostavnost sastojaka i izgled jela na predivnim fotografijama osvojile iz prve.

Tako je bilo kod mene, kada sam otkrila blog „Cooking with Zoki“ i pocela da „studiram“ njezine recepte.

Najprije sam isprobala svatovske kiflice, iako se nije bilo lako odluciti koje od mnogobrojnih ponudjenih varijacija  kao prve isprobati. Ono sto se sa slika nije dalo naslutiti, da su mekane kao pamuk, te su kao takve, nestale su za tren oka. Nekolike sam spakovala prijatelju koji je bio na proputovanju iz Njemacke za Srbiju, par komada odose u komsiluk a najvise im se obradovao moj najmladji sincic, onom polovicom sto sam punila nutelom.

img_0002

Jednu dragu prijateljicu, inace perfektnu domacicu i vrhunskog majstora kad su torte i kolaci u pitanju, ugostila sam nedavno na rucku i za desert, specijalno u njezinu cast napravila  princes krofna tortu, zeleci joj ponuditi nesto sasvim neobicno. I zaista, bila je odusevljena, jednako kao i moji ukucani. Znate onaj osjecaj kada ste kao domacica zadovoljni sto ste ugodili svacijem ukusu, od najmladjeg do najstarijeg clana. (posto se brzo pojelo, nisam stigla kada da slikam :)))

Slano pecivo, neobicnog izgleda i jos neobicnijeg premaza, povuci-potegni hljeb sa zacinskim travama, bilo je slijedece na redu, koje me je mamilo da ga isprobam. Pomno sam slijedila recept i rezultat je bio vise nego odlican. Zasigurno cu ga cesce praviti u prilikama kada zelim impresionirati svoje goste, a svakako svojoj porodici za dorucak ili veceru uz casu jogurta.

Kao sto kaze jedan moj komsija, mnogo volim ove zalivene kolace, poput hurmasica, tulumbi ili baklava, pa to isto mogu i za sebe da kazem. Hurmasice mi ispadaju savrseno, tulumbe sam odavno odustala da pravim jer nisu pa nisu uspijevale nikako i to je zavrsena prica u mojoj kuhinji. Ali baklavu, poslije mnogo neuspjeha i isprobavanja raznih recepata, nisam odustala spremati dok ne nadjem recept kojim bih bila u potpunosti zadovoljna. I nadjoh ga, bas kod Zorice, na njezinom blogu, „Cooking with Zoki“. Privukao me recept prvenstveno zbog nesvakidasnjeg oblika u kome su pripremljene baklave, i to u obliku rolnica. Slikice tih baklavica mamile su vodu na usta te sam ih morala u sto skorije zvrijeme napraviti. Da ne bih ja sada pisala ovdje kako su ove baklave vrhunski ispale i da sam pre-za-do-vo-ljna i da je to taj recept za kojim sam tragala godinama, reci cu samo da su medju degustatorima bili i bosanski bracni par, koji vrlo dobro znaju sta je dobra baklava i da su je nahvalili, pa sta jos da vam kazem.

I na ovim receptima sigurno necu da stanem,  dugacka je lista recepata sa bloga „Cooking with Zoki“ koje planiram u skorije vrijeme isprobati, s velikim  zadovoljstvom kao i do sada.

Hvala, Zorice 🙂

 

 

Advertisements

3 Gedanken zu „Cooking with Zoki – gastro blog koji me odusevio

  1. Draga Lena, ne znaš ni sama koliko si mi ulepšala ovaj dan, nedelja koja će se pamtiti. Zaista mi je drago da su vam se recepti dopali i što sam imala tako dobre kritičare..vrlo često volim i ja da isprobam nove recepte drugih blogerki i da podelim sa svojim prijateljima. Od srca tebi hvala na ovako lepim rečima i komentarima.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s