Nudle sa makom

Do sada, iskreno receno, nisam nikada probala nudle sa makom domace proizvodnje, otkako sam dosla u Austriju. Jednu od najomiljenijih poslastica u ovoj zemlji uvijek sam kupovala kao gotov proizvod, tj. iz zamrzivaca, gdje su upakovane zajedno sa mjesavinom maka kojom se pospu kada se kratko obare u kipucoj vodi.

A ovih dana se dosjetih da bih mogla i sama da pripremim ove nudle, te se bacih na trazenje odgovarajuceg recepta. Mada, nisam dugo trazila, prva adresa mi je bila  stranica sa receptima na kojoj se mogu naci velikim dijelom slatka i slana  jela klasicne austrijske kuhinje. Na te recepte se uglavnom moze osloniti, posto je svaki recept, kako kazu, isproban od strane redakcije.

I posto sam veoma zadovoljna rezultatom, odlucila sam da podijelim ovaj recept sa vama. Posto sam ih prvi put pravila, a i zurila sam zbog nekog termina, nisam ih uspjela oblikovati iste velicine. Drugi put ce vec biti bolje 🙂

Da je ogromna razlika u ukusu izmedju kupovnih i domacih nudli, sigurno je bespotrebno naglasiti. Sta drugo reci, vec da od sada one gotove za mene vise ne dolaze u obzir!

Recept se odnosi na kolicinu za dvije porcije.

Sastojci za tijesto:

125g mladog, neslanog sira (10% masnoce)

20g rastopljenog maslaca

1 vanilin secer

ribana korica od pola limuna

1 jaje

50g psenicnog griza

40g glatkog brasna

prstovet soli

Fil od maka:

30g mljevenog maka

20g secera u prahu

1 kasika maslaca

Priprema:

  1. Mladi sir, otopljeni maslac, jaje, so, vanilin secer i ribanu limunovi koricu umutiti u glatku smjesu. Dodati griz i brasno i ostaviti petnaestak minuta na hladno mjesto.
  2. Oko 1 litru slane vode staviti da prokljuca. Tijesto, u koje je potrebno dodati jos malo brasna kako bi se moglo raditi sa njime staviti na pobrasnjenu radnu povrsinu. Podijeliti ga u manje komade i svaki rastanjiti u stanglice debljine prsta i sjeci kolutove oko 1.5cm debele. Svaki komadic izmedju dlanova formirati u nudle tipicnog izgleda, u sredini deblje, na krajevima zavrsavaju u spic.
  3. Nudle staviti u kipucu vodu i na skroz laganoj vatri kuvati oko 7 minuta.
  4. Za to vrijeme proprziti mak i secer u prahu na maslacu. Gotove nudle izvaditi iz vode, malo ih ocijediti u vecoj cjediljki i promijesati u filu sa makom.
  5. Za posluzenje, nudle posuti secerom u prahu, optimalno sa pireom od jabuka.

Prijatno!

 

 

 

 

Advertisements

4 Gedanken zu „Nudle sa makom

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s