Ovaj put ne bih nista puno pisala kao uvod, vec samo da napomenem, da sam ovaj recept zapisala davno na prethodnom mobilnom telefonu, te se tako vise ne sjecam odakle sam ga prepisala, ali svakako sa neke stranice na njemackom jeziku. A mozda i sa tv-a, iz neke kulinarske emisije. A posto mi blog idealno sluzi kao virtualna sveska sa receptima, moram da ga ovdje ovjekovjecim i naravno podijelim sa vama, jer sam veoma zadovoljna konacnim proizvodom. Moram priznati, bas onako kako sam i zamisljala da bi mogao da bude, a to je savrsenog okusa.
Tijesto: (meni su ispala 22 cupcakesa)
200g integralnog brasna
50g zobenih pahuljica
120g smedjeg secera(u originalnom receptu stoji jos i 100g kristal secera, ali ja ga nisam stavila)
na vrh noza cimeta
7g praska za pecivo
2 jaja
18o ml ulja
225ml mlijeka
200g borovnica ( u original receptu je stalalo 250g, ali ja sam imala u zamrzivacu samo 200g i bilo je sasvim dovoljno)
Za topping od svjezeg sira je potrebno:
100g maslaca (sobne temperature, u original receptu je stajalo 200g ali ja sam ipak smanjila kolicinu, vodeci se prema nekim drugim receptima za topping)
200g secera u prahu
200g svjezeg sira (à la philadelphia namaz)
1 kasika vanila paste
Postupak:
Pecnicu ugrijati na 180°C.
Za tijesto najprije prosijati integralno brasno, dodati zobene pahuljice, prasak za pecivo i cimet. U odgovarajucoj posudi dobro umutiti cijela jaja, dodati smedji secer dok se ne dobije lijepa, gusta masa. Zatim dodati ulje i mlijeko i kratko izmijesati. Pomalo dodavati mjesavinu sa brasnom i sjediniti kasikom, ne mikserom. Takodjer kasikom umijesati borovnice. (Ostaviti sa strane kasiku, dvije za dekoraciju)
Kalupe za mafine obloziti papirnim korpicama i ravnomjerno puniti tijestom, ali ne do vrha. Peci 20-25 minuta, sto ovisi o pecnici, jer ne pece svaka isto.
Preporucujem da se topping napravi ranije, jer je bolje da se malo stegne u frizideru, minimalno pola sata. Mada i pecenim cupcakes treba vremena da se ohlade da se ukrase toppingom.
Postoje pravila, kako sam saznala surfajuci netom, i za redoslijed mijesanja sastojaka za ovu vrstu toppinga. Na primjer, nije preporucljivo mutiti svjez sir direktno sa secerom u prahu, pa dodati ostale sastojke, jer bi se sir razvodnio i potpuno bi se izgubio zeljeni efekat.
Zato prvo umutiti omeksali maslac, oko 1 minutu, da bude onako pjenast. Dodati secer u prahu i dalje mutiti oko 2 minute zajedno. Ako imate vanila pastu, dodati je u tu mjesavinu maslaca i konacno u sve to, ali kasikom, umijesati hladan svjez sir. Ostaviti u frizideru oko pola sata.
Ohladjene cupcakes ukrasiti po zelji toppingom i borovnicama.
Jako lijepo! 🙂
Hvala 🙂