Jedno se mora priznati, a to je da su Austrijanci veliki majstori u stvaranju zimske carolije, pogotovo u predbozicno vrijeme koje se ovdje jos zove Advent. U to vrijeme oni se rado okupljaju po bozicnim vasarima, a najdrazi kutak tamo su im punc standovi.
Uziva se u tim toplim napicima koji se nude u razlicitim aromama, zaista vrhunski pripremljeni, tako da uvijek mame za jos.
I ne samo na tim vasarima, vec i na raznim trgovima kao i ugostiteljskim radnjama, nude se punc varijante Beclijama i turistima koji rado posjecuju ovaj grad i u zimskom periodu.
Mada ima i onih koji zele taj stimung prenijeti i u svoj topli dom, pozvati prijatelje i jednako ugodno se druziti uz solju, dve punca pripremljenog kod kuce. Jos bolje je sve to organizirati u svojoj basti ili balkonu, jer punc upravo najbolje godi na niskim temperaturama.
Jednom prilikom, i to za docek nove godine u nasoj vikendici, kuvala sam i ja punc za nas i nase goste kako bi se grijali u dvoristu dok smo uzivali u vatrometu. Bez nekog posebnog recepta, stavljajuci sastojke po osjecaju, napravila sam taj prvi punc i licno bila zadovoljna, dok su komentari gostiju bili razliciti. Znam da sam pravila sa vocnim cajem, rumom i specijalnom mjesavinom zacina za punc, izmedju ostalog. Nisam imala ni termos lonac u kojem bi se odrzavala temperatura punca.
Za svoje drugo punc iskustvo kao domacica, malo sam se bolje pripremila zimus kada sam pozvala svoje komsije, prijatelje i rodbinu na prvo punc vece u nasoj kuci. Te sam tako jos dok smo gradili kucu, kupila termos lonac sa slavinom, i to zapremnine 17 litara, jer sam jos tada znala da cu organizirati te punc veceri.
Raspitivala sam se i trazila recept najprije po internetu, gdje mi se nijedan nije nesto posebno svidio i primamio da ga isprobam, te sam se vec prilicno ocajna, raspitivala i kod prijatelja i kolega. U zadnjem momentu dobih recept od jedne mlade koleginice, koja me je ubijedila da je recept zaista dobar i da ga je ona skoro po tom receptu pravila. I imala je pravo, vece uoci moje punc zabave, isprobali smo u maloj kolicini taj recept i bili odusevljeni.
Sta reci, proveli smo ugodno vece uz dobar punc, ukusne domace kolace, kiflicama sa sirom i raznim salamicama za mezu. Ovaj put redali su se komplimenti za punc, a najbolja potvrda je da se popilo cak 20 litara ovog aromaticnog napitka.
Potrudili smo se i stvoriti ugodjaj raznim ukrasima, svjecnjacima i logorskom vatrom, a konkurencija dobrom puncu bila je i vruca rakija koju je moj muz posluzivao kao „srpski punc“.
Za sve one medju vama, koji bi zeljeli uzivati u ovom slatkom napitku, evo recepta kojeg cu se i ja ubuduce drzati, za neka nova zimska druzenja…
Sastojci za otprilike 3 solje:
50g secera
1 komad karanfilica
1 stanga cimeta( ja sam koristila cimet u prahu, oko 1 kasicice)
2 kasike soka od ribizle ( ja sam stavila 1 kasiku sirupa od malina)
200ml vode
500ml crnog vina
1-2 solje mjesavine bobicastog voca( maline, jagode, borovnica)
eventualno kolutici narance
Priprema:
Prokuvati vodu, secer, karanfilic, cimet, sok i vino i nakon kljucanja kuvati 3 minuta. Skloniti sa ringle, dodati voce i kolutice narance i ostaviti da odstoji 5 minuta.
To je to 🙂
Kako god, glasam za Zoranov punč.
Nisam ni sumnjala :))))
https://noviinternet1987.wordpress.com/2017/03/31/the-versatile-blogger-award-sa-robinsonove-tacke-gledista/