Kolac sa limunom

17976673_1714252235273782_1893365291_o

U posljednje vrijeme isprobavala sam dosta recepata sa stranice Fini`s Feinstes, kao na primjer ovu cokoladnu tortu, cupcakes sa limunom i zimus neke od bozicnih kolacica. I kada me je vec prvi recept odusevio vrhunskim ukusom, znala sam da se sigurno mogu osloniti na sve recepte koje se na tom mjestu nude. Inace, stranica je istoimeni naziv za kvalitetno brasno i ostale proizvode od zitarica koje se nude u svim austrijskim prodavnicama.

Ovaj kolac sa limunom veoma je osvjezavajuceg i nekako sasvim jedinstvenog, drugacijeg ukusa od mnogih slicnih poslastica, a tako je jednostavno napraviti ga, sa sastojcima koje svako ima skoro uvijek u kuci.
Tipicno za ovu poslasticu je i njegov oblik, jer se uvijek pece samo u duguljastoj formi a takodjer bi tokom pecenja trebao dobiti ispupcenje I pukotinu na povrsini, te tako sva ta tri detalja odavaju o kojem se kolacu radi kada se posluzi. Kolac je inace jedan od omiljenih poslastica Austrijanaca, pa i Nijemaca rekla bih, sudeci po mnostvu recepata koji se nude na internetu.

A posto mi je jedna prijateljica zatrazila recept za ovaj kolac kojim sam je nedavno posluzila, odlucila sam ga objaviti i ovdje, na mom blogu, kako biste i vi, vasi ukucani i gosti, mogli uzivati u ovom posebnom kolacu.

zoom

Za ovaj kolac potrebno je:
240g brasna
pola praska za pecivo
4 jaja (M velicine)
120g secera u prahu
1 vanilin secer
Prstovet soli
Sok I ribana korica od dva neprskana limuna(oko 75ml soka)
120g crème fraîche (zamjena bi bila Mileram)
70g otopljenog maslaca
100g kristal secera
Za glazuru:
200g secera u prahu
Sok od 1 limuna
Po zelji crvene prehrambene boje

Priprema:
1. Prosijati brasno i prasak za pecivo. Odvojiti bjelanjke od zumanjaka. Formu za kolac premazati maslacem I posuti brasnom. Rernu ugrijati na 150°C.
2. Secer u prahu, vanillin secer, limunovu koricu, so I zumanjke pjenasto umutiti. Zatim u tu smjesu umijesati I Crème Fraîche I limunov sok pa naizmjenicno dodavati prethodno pripremljeno brasno(sa praskom za pecivo) I otopljeno maslo.
3. Bjelanjke dobro umutiti pa pomalo dodavati kristal secer dok ne dobijete pjenastu masu. Zatim je pazljivo umijesati sa masom od zumanjaka.
4. Tijesto sipati u prethodno pripremljenu formu, poravnati I peci na najdonjoj sini u prethodno zagrijanoj rerni oko sat vremena. Preporucuje se proba sa cackalicom.
5. Za glazuru prosijati secer u prahu i promijesati u glatku smjesu sa sokom od limuna. (posto sam pravila ovaj kolac par puta, mislim da je previse 200g secera u prahu, pa preporucujem smanjiti kolicinu na 150g, shodno tome i manje soka od limuna). Po zelji dodati malo crvene prehrambene boje, mada to nije neophodno. Ohladjen kolac preliti glazurom.
Naravno, ovaj kolac pruza mogucnosti ukrasavanja za neka posebna dogadjanja ili praznike, kao sto sam ja sada za Uskrs ukrasila sa malim fondant zecicima, sto mozete vidjeti i na gornjoj  slici.

17976609_1714252031940469_52378797_o

2 Gedanken zu „Kolac sa limunom

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s