Maledivi kolacici

Maledivi2

Da me pitate koji mi je najomiljeniji TV kuhar, tj. slasticar, kao iz topa bih vam odgovorila: Rudolph van Veen! Obozavam da gledam tog vrhunskog holandskog majstora na kanalu 24Kitchen, gdje se za mene licno odvojio i od Jamie Olivera i Donne Hay, koje takodjer volim da gledam, a da ne kazem koliko je u sjenu bacio ostale kuhare koji imaju svoje emisije na tom kanalu.

Veoma simpaticno vodi emisiju, svoje znanje i trikove odaje dok vjesto muti, mijesi, aranzira.  Vecina njegovih recepata jednostavnih je sastojaka, a opet neobicno kombinovane, tako da se svaki prikazani dezert pozeli napraviti.

Ima vise svojih emisija na tom kanalu, gdje u jednoj priprema jednostavna, zdrava glavna jela, zatim slasticarsku emisiju „Rudolph´s bakery“ i jednu emisiju gdje priprema poslastice zajedno sa djecom.

Nagledala sam se dosta njegovih emisija, a prvo sto sam uradila po njegovom receptu je bila „Diploma torta“, koju je radio u emisiji sa djecom, a ja sam je pravila za 18. rodjendan moga sina. Recept sam(s velikom mukom)  pronasla na njegovoj stranici, koju na zalost vodi samo na holandskom jeziku. Kad se nesto hoce, to se  i moze, te su mi moje znanje njemackog (koji ima malo veze sa holandskim)  i google prevodilac pomogli da prevedem recept. Rezultat fantastican, bas kao sto sam i ocekivala!

Par recepata koje sam gledala u njegovoj emisiji, pronasla sam nesto kasnije ponovo na njegovoj stranici, koja ujedno ima i video za svaki recept, istampala i ostavila za neku priliku da se isproba.

Medju njima je bio i ovaj recept za kolacice „Malediefjes“. Medjutim, nisam ga mogla napraviti sve dok nisam kupila okruglu formicu, tj. „prsten“ precnika 10cm,  bez kojeg bi se tesko moglo oblikovati tijesto za ovaj kolac. Vec sam bila spremna otici u prodavnicu slasticarske opreme i platiti skupo metalnu formu kao sto Rudolph u svojoj kuhinji koristi. Medjutim, imala sam srecu pa sam slucajno naisla na dosta povoljnije plasticne forme koje su jednako ucinile posao. Rudolph je koristio prsten kalup od 10cm promjera i ispalo mu je 7 kolacica. Meni su se vec i na TV ucinili glomaznim, pa sam koristila prsten od 8cm promjera, i ispalo mi je 14 kolacica.

Kada vidite listu sastojaka, znacete zasto se zovu Maledivi 🙂

A kada sam radila prvi put ove kolacice, imala sam malog pomocnika, kao sto se vidi na jednoj od slika. Moj mali sincic voli da sjecka, kuha, ukrasava. I, cik pogodite, zeli biti kuhar – vidjecemo da li ce to ostati zelja jos za dvije, tri godine. Talenat svakako ima 🙂

Maledivi

Potrebno je za temeljnu smjesu od kokosa:

250g kokosa

250g secera

3 jaja

1 zumanjak

Ostali sastojci za filovanje, tj. dekoraciju:

200g nugat paste (nutela ili slicno)

4 banane (meni je bilo potrebno malo vise- nisam brojala, 6 ili 8)

8 kasika dzema od ananasa (To sam morala sama napraviti, jer nisam nasla kupovni. Ocijedjen ananas iz konzerve, a naravno bolje bi bilo svjezi, ukuvan sa secerom za zeliranje dzema, po uputstvu)

50g pecenih, krupno sjeckanih ljesnjaka

Priprema:

Zagrijati pecnicu na 180°C.

Umijesiti zajedno sve sastojke za temelj od kokosa. Pleh  prekriti papirom za pecenje. Prsten formu umakati u hladnu vodu, pa stavljati na pak papir i puniti smjesom od kokosa, za 10cm prstene 2 kasike, a za prsten od 8cm oko 1,5 kasike. Ravnati povrsinu unutar prstena. Peci u prethodno zagrijanoj pecnici oko deset minuta ili dok ne dobiju zlatnosmedju boju. Kada se ispeku kolutici, ostaviti ih da ohlade.

Rudolph u svom receptu objasnjava i kako ispeci ljesnjake. Na 180°C peci oko 8 minuta, nakon sto se ohlade, krupno isjeci.

Prije nego sto se pocne kolac filovati i ukrasavati vocem, potrebno je dzem od ananasa zagirjati sa jednom kasikom vode. Banane isjeci na kolutice. Svaki kolutic od kokosa premazati pastom od ljesnjaka, banane redjati u krug(preporucuje se prethodno premazati svaki kolutic banane sokom od limuna, kako ne bi pocrnile, ukoliko posluzujete kolac tek slijedeci dan). Na kolutice banane zatim nanijeti dzem od ananasa, kao i u srediste kruga od banana. Posuti sjeckanim ljesnjacima i ukrasiti listicima mente po sredini(opciono).

Maleidvi3

Maledivi4

 

 

 

 

 

 

4 Gedanken zu „Maledivi kolacici

    • Pa, odnekle se moralo poceti 🙂 Ja ga probah, onako usput, na brzinu, pa nisam mogla bas dobro da ga izanaliziram, sto znaci, uskoro ga moram opet praviti, pa da ga „isceifim“ :))))

  1. Ovo moram probati. Obožavam Rudolfa upravo iz istih razloga koje si i ti navela. Kolačići deluju preukusno. Čitajući sastojke primetila sam da je osnova od kokosa za Maledivi kolačiće ista kao kod rustičnih kokos macaronsa koje sam pravila po njegovom receptu. Znači da je čovek jednostavan i kreativan, te od iste osnove napravi dve potpuno različite poslastice 🙂 Šta reći više nego… divne ste kolačiće napravili ti i tvoj mali-veliki pomoćnik 🙂

    • Preporucujem zaista 🙂 Mislim da nema koga Rudolph na prvi pogled nije osvojio,em svojom prijatnom pojavom em sa super jednostavnim receptima koje je lako napraviti i koji su fantasticnog ukusa 🙂 Iiiiii, hvala na komplimentu 😉

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s