Za mnoge je rostilj sezona pocela jucer, prvog maja. Iako svugdje vrijeme nije bilo idilicno toplo i suncano, vec prilicno svjeze i prohladno, sa tek par suncanih zraka u toku popodneva, ipak se osjecala neka praznicna atmosfera u zraku.
I naravno da to prohladno vrijeme nije zaustavila sve one koji su se tog dana odlucili druziti i rostiljati negdje u prirodi ili u svom dvoristu, opusteno i naoruzano najprije dobrim raspolozenjem pa tek onda raznovrsnom paletom mesa, pica, salata i ostalih djakonija.
A te ostale djakonije su pravim, tvrdokornim gurmanima u takvim prilikama mnogo interesantnije i vaznije od samoga mesa sa rostilja koje je po nekom pravilu u samom centru paznje takvih desavanja.
Ja licno nisam ljubitelj gotovih soseva iz flasica za rostilj koje se ovdje u Austriji mogu kupiti, ali zato jesam raznih svjezih kombinacija sa sirom ili povrcem i zacinima.
I zbog toga sam uvijek u potraznji za novim ukusima, kombinacijama i zacinima kao finese koje mijenjaju ukus neke sasvim obicne namirnice.
Otkako me moja prijateljica Negoslava uvela u svijet pinteresta, ona prvenstveno radi rucnih radova i umjetnickih djela, a ja se ocarah raznovrsnim receptima, kako slanih tako i slatkih delikatesa, te tako mnogi moji pinovani recepti samo cekaju da budu isprobani.
Za jucerasnju rostilj partiju pripremila sam jedan vec za Uskrs isprobani mediteranski umak kojim smo se moji gosti i ja tada odusevili, a kao novo su se na stolu nasli proljetni umak i marinirano povrce sa mediteranskim zacinima.
I kao sto to biva ovdje kod mene na blogu, ono cim sa 1000% odusevljena i zadovoljna, zelim sa vama da podijelim i da vam predlozim da isprobate za neku od slijedecih rostilj partija ili za mezu u drugim prilikama.
MEDITERANSKI UMAK
Potrebno je:
5 suvih paradajza
8 crnih maslina
1/2 veze bosiljka
2 cena bijelog luka
200g mladog krem sira (eventualno á la Philadelphia)
1 kasikica maslinovog ulja
2-3 kasike jogurta
par kapi limuna
so i biber po ukusu
Priprema:
Suvi paradajz, masline, bosiljak i bijeli luk usitniti. Dodati maslinovo ulje i jogurt i sve dobro izmijesati. Zatim u to dodati i kerm sir i sve dobro sjediniti. Zaciniti sa limunom, solju i biberom.
PROLJETNI UMAK
Potrebno je:
60g rotkvica (otprilike 2 komada)
1 manja mrkva (sargarepa)
1/2 veze persuna
1-2 mlada crna luka
200g mladog krem sira
200g (neutralnog, neslanog mladog) sira (na njemacki quark ili topfen, koji se koristi i za kolace)
1 ravna kasikica soli ili soli za zacinskim travama(Kräutersalz)
pola kasikice bibera
Priprema:
Najprije povrce usitiniti u multipraktiku oko 3 sekunde. Oba sira i sve zacine dodati i sve zajedno jos jednom oko 15 sekundi u multipraktiku mijesati dok se ne sjedini u kremastu masu.
A prije nego sto vam otkrijem recept za marinirano povrce sa mediteranskim zacinima, moram spomenuti da je gorepomenuta Negoslava majstor kada se radi o pripremanju ovog povrca za zimnicu, jer me vec par godina unazad snabdjeva ukusnim ukiseljenim tikvicama i patlidzanom iz tegle, koje sa velikim uzivanjem degustiram tokom zime.
I vjerujte mi, ako pripremite ovo povrce na ovakav nacin, pomislicete na trenutak da ste u nekom italijanskom restoranu, na nekoj rivi i ucinice vam se da cujete more kako susti dok vam nepca uzivaju u svakom zalogaju…. 🙂
MARINIRANO POVRCE SA MEDITERANSKIM ZACINIM
(u receptu stoji da je ova kolicina namirnica za 8 porcija, a iz mog jucerasnjeg iskustva definitivno i za vise, najmanje 12, ukoliko se sluzi uz jos neke druge delikatese)
Potrebno je:
1 patlidzan
4 tikvice
250g sampinjona
2 cena bijelog luka
so
timijan(svjez ili suv)
ruzmarin (svjez ili suv)
3 kasike (maslinovog) ulja
Za marinadu:
2 ljutike ili crvena luka
3 limete, sok i korica
5 kasika balsamico sirceta
220 ml maslinovog ulja, hladno cijedjenog
5 kasika bijelog vinskog sirceta
2 lovorova lista
ulje za pleh (opciono maslinovo)
eventualno za garnituru masline i bosiljak
Priprema:
Povrce isjeci na krupne komade, a tikvice na deblje kolutove. Poredjati na veci pouljen pleh te posoliti i pobiberiti. Posuti (po ukusu) timijanom i ruzmarinom i sitno sjeckanim bijelim lukom. Preko povrca ravnomjerno nanijeti oko 3 kasike maslinovog ulja.
Peci u zagrijanoj pecnici na 200°C na programu sa vrucim vazduhom.
U medjuvremenu pripremiti marinadu. Luk isjeci na tanke kolutove. Sok od limete, balsamico, lovorovo lisce, sircet i ulje izmijesati zajedno. Dodati isjeckani luk.
Peceno povrce jos mlako pomijesati sa marinadom i ostaviti najmanje 3 sata da odstoji.
Po zelji ukrasiti maslinama i bosiljkom.
Za mediterasku mogu da posvedočim, za ostale… tek kada probam 😉
Bice prilika, akobogda jos… ❤