Obogaceni domaci hljeb

Domace je najsladje, pa tako i hljeb koji mijesim kada god imam vremena. Tome se svaki put obraduju moji ukucani, kako drugacije, nego gurmani poput mene, te veoma dobro znaju sta je dobro a sta ne.

Na ovaj hljeb, koji cu vam danas preporuciti, „navukla“ nas je (svih, osim najmladjeg clana) moja mama, kojeg nam je tokom njezinog boravka kod nas skoro svakodnevno pripremala.

„A la ciabatta“, mogao bi se nazvati ovaj hljeb, koji se mnogo brze  priprema od originala, a okusom podsjeca na njega. Ili „mediteranski“, zbog aromaticnih sastojaka koji mu se dodaju.

U zadnje vrijeme uglavnom tako pripremam taj hljeb, a pogotovo volim svoje goste posluziti njime. Pa se nerijetko trazi i recept.

Mom muzu, koji je odrastao na domacoj hrani na jugu Srbije, cesto je dovoljan ovaj hljeb dok je vruc i gruda ovcjeg sira. Nekad nas i male stvari cine sretnima 🙂

IMG_1016

A vama ga preporucujem da ga pripremate u toplim mjesecima koji dolaze, uz specijalitete sa rostilja ili uz osvjezavajucu paradajz/sopsku salatu.

Potrebni sastojci i priprema:

1kg brasna

1 kasika soli

1 kocka kvasca

1 kasikica secera

mlaka voda

1 teglica od 225g crnih maslina bez kostice

1- 2 kasike mjesavine suvih italijanskih zacinskih biljaka (ili oregano ako nemate ovu mjesavinu)

maslinovo ulje, oko pola decilitra

(po zelji i suvi paradajz)

Napomena: Navedene kolicine treba da koriste kao smjernice koliko vam je materijala potrebno, jer ja mijesim „odokativno“ i po iskustvu. Ukusi su razliciti, te tako neko voli intenzivnije arome, neko manje intenzivne, pa cete vec nakon prve pripreme ovog hljeba imati orijentaciju za vlastite kolicine aromaticnih sastojaka.

Pripremiti kvasac sa malo tople vode i par kasika brasna i secerom. Sacekati da naraste i zamijesiti sa toplom vodom i ostatkom brasna pomijesanog sa solju. Tijesto bi trebalo biti umijeseno glatko, ne previse tvrdo, ni previse mekano, kako bi se kasnije mogle formirati vekne. Zatim dodati maslinovo ulje, oko 2/3 maslina iz tegle, krupno sjecene i zacinsko bilje. Ako volite i imate suvi paradajz, mozete i njega dodati, takodjer krupnije nasjecen.

Sacekati oko 45 minuta da tijesto naraste, optimalno bi bilo kada biste ga premjesivali 2-3 puta, pa tek onda podijeliti na 4 jednaka dijela i (bez oklagije) formirali vekne.

Ostaviti ih takodjer oko 20 minuta da jos malo dobiju na volumenu ,te peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 200°C (program vruci zrak), oko 45 minuta (ili kako ste navikli u vasoj pekari).

Bonus savjet i preporuka, koju sam i ja zimus naucila od moje mame: pred kraj pecenja, premazati hljeb maslacem – primijetiti cete razliku!

 

 

 

 

 

2 Gedanken zu „Obogaceni domaci hljeb

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s