Pripremajuci zbirku recepata za poslastice koje sam planirala praviti za vrijeme moje posjete svekru i svekrvi u Zaplanju (Srbija), nailazila sam u to vrijeme prije Uskrsa na mnostvo recepata sa likerom od jaja. Kako je vecina praznika kulinarski vezana za neki poseban sastojak, zacin ili jelo, tako su i jaja vezana za Uskrs.
Tako nisam mogla da odolim jednoj torti sa likerom od jaja kao jednom od sastojaka u korama, kojom sam ugostila prijatelje nakon uskrsnjeg rucka, a isprobala sam tokom tog boravka i ovaj kuglof koji cu vam u ovom postu predstaviti, jer je obecavao savrseni okus zbog ovog sastojka.
I bas mi je drago sto sam ga pravila, jer se mome svekru veoma svidio, pa je svako malo trazio da mu isjecem neki komad, ne samo zbog posebnog ukusa, vec i zbog toga sto je ispao tako mekan, socan i vazdusast, pa to posebno godi starijim ljudima :))). Pored ostalih kolaca kojima sam im svakodnevno ugadjala kako bih koliko toliko nadoknadila sve ono vrijeme kada nismo zajedno, jer zivimo daleko jedno od drugih, ovaj kolac je bio svakako pun pogodak.
Preporucljivo je praviti ga u bilo koje doba godine – ne samo u uksrsnje vrijeme :)))
Mozda i ne bih dosla na ideju da recept za ovaj kuglof predstavim na svom blogu (tj. prevedem sa dr. Oetker stranice), da nije facebook grupe „Kuglof- bundt cake“ u kojoj se mogu pronaci fantasticni recepti za kuglof vrijednih domacica koje su se poput mene, zarazile ovom vrstom kolaca. Pa da ovim postom dam svoj skroman doprinos bogatoj kolekciji kuglofa ove grupe 🙂 .
Sastojci za tijesto:
125g brasna
125g gustina
4 ravne kasikice praska za pecivo
250g secera u prahu
2 vanilin secera
250ml ulja
250ml likera od jaja
5 jaja(velicina M)
Preliv:
100g secera u prahu
oko 3 1/2 kasike likera od jaja
Priprema:
Formu za kuglof pouljiti i pobrasniti.
Pecnicu zagrijati na 180°C (gornji i donji grijac) ili 160°C(vruci zrak).
Brasno pomijesati sa gustinom i praskom za pecivo u posudi za mijesanje. Prosijati secer u prahu i dodati ga sa ostalim sastojcima te sve zajedno promijesati mikserom, kratko najnizom brzinom, a onda najbrzom oko jednog minuta, dok se ne dobije glatko tijesto. Povremeno masu koja se zalijepila za zidove posude vracati kasikom kako bi se izjednacilo sa ostatkom mase u sredini.
Tijesto sipati u kalup za kuglof i staviti da se pece.
Vrijeme pecenja: oko 60 minuta.
Pecen kolac najprije ostaviti desetak minuta u kalupu da se prohladi, a zatim ga prevrnuti na papirom za pecenje prekrivenoj zici za kolace i torte da se do kraja ohladi.
Za preliv kuglofa, prosijati secer u prahu, dodati liker od jaja da se dobije gusta masa. Preliti kolac i ostaviti da se preliv stegne.