Skoro vecina recepata za razne cheesecake kombinacije sadrze osim kreme sa sirom i neki od biskvita kao podlogu. A cesce se u zadnje vrijeme koriste mrvljeni keksi sa puterom, koji se peku ili ne, ali i fil od sira se sve manje pece, vec se pravi na hladno, sa zelatinom.
Ovaj cheesecake nema nikakav biskvit ili neki drugi sloj kao dno, vec samo kremu od sira koja se pece i prelije ukuvanim vocem.
Ljubiteljima cheesecake-a, nije potrebno nista vise za potpuni uzitak!
Za smjesu sa sirom potrebno je:
250g secera, 200g maslaca, 1 vanilin secer, 6 jaja, 1 kg svjezeg neslanog sira, 2 kasikice praska za pecivo, 100g griza.
Priprema:
Maslac, secer i vanilin secer umutiti mikserom.
Jaja razdvojiti u bjelanjke i zumanjke pa zumanjke dodati u mjesavinu masla i secera. Dodati sir.
Griz i prasak za pecivo promijesati i dodati u masu. Na kraju umutiti snijeg od bjelanaca i rucno, kasikom pazljivo umijesati u masu.
Sipati u dobro maslacem premazan kalup od 26cm, u prethodno zagrijanoj pecnici na 170*C, oko sat vremena.
Dok se hladi, pripremiti preliv.
Za preliv je potrebno:
100g secera, 1 kasika gustina, 1/2 kasikice vanila ekstrakta, 60 ml vode, 2 kasike soka od limuna, 250g svjezeg ili zamrznutog voca( maline, kupine, borovnice)
Secer promijesati sa gustinom. Dodati ekstrakt vanilije, vodu i sok od limuna, te izmijesati glatko. Prokuvati tu mjesavinu i dodati pola kolicine voca, kuvati 2-3 minuta. Tekucina bi se trebala zgusnuti, a raspuknuto voce dati lijepu boju. Skloniti s vatre i dodati ostatak voca. Malo ohladiti i preliti preko ohladjenog cheesecake-a.
PO zelji posuti listicima badema.
Prelijepo <3< ❤ ❤
I prelijepo i preukusno 🙂 Hvala ❤️
Baš sam danas pričala kako volim chesecake 😀 ovo je odlična ideja!
I meni se ova kombinacija veoma svidjela, a tek opticki me odusevio 😃 Hvala na citanju 😊
Izgleda super, vjerujem da je i jako ukusna 🙂 sviđa mi se ova ideja da se radi samo krema bez podloge!