Cheesecake sa prelivom od voca

IMG_2224.JPGSkoro vecina recepata za razne cheesecake kombinacije sadrze osim kreme sa sirom i neki od biskvita kao podlogu. A cesce se u zadnje vrijeme koriste mrvljeni keksi sa puterom, koji se peku ili ne, ali i fil od sira se sve manje pece, vec se pravi na hladno, sa zelatinom.

Ovaj cheesecake nema nikakav biskvit ili neki drugi sloj kao dno, vec samo kremu od sira koja se pece i prelije ukuvanim vocem.

Ljubiteljima cheesecake-a, nije potrebno nista vise za potpuni uzitak!

Za smjesu sa sirom potrebno je:

250g secera, 200g maslaca, 1 vanilin secer, 6 jaja, 1 kg svjezeg neslanog sira, 2 kasikice praska za pecivo, 100g griza.

Priprema:

Maslac, secer i vanilin secer umutiti mikserom.

Jaja razdvojiti u bjelanjke i zumanjke pa zumanjke dodati u mjesavinu masla i secera. Dodati sir.

Griz i prasak za pecivo promijesati i dodati u masu. Na kraju umutiti snijeg od bjelanaca i rucno, kasikom pazljivo umijesati u masu.

Sipati u dobro maslacem premazan kalup od 26cm, u prethodno zagrijanoj pecnici na 170*C, oko sat vremena.

Dok se hladi, pripremiti preliv.

Za preliv je potrebno:

100g secera, 1 kasika gustina, 1/2 kasikice vanila ekstrakta, 60 ml vode, 2 kasike soka od limuna, 250g svjezeg ili zamrznutog voca( maline, kupine, borovnice)

Secer promijesati sa gustinom. Dodati ekstrakt vanilije, vodu i sok od limuna, te izmijesati glatko. Prokuvati tu mjesavinu i dodati pola kolicine voca, kuvati 2-3 minuta. Tekucina bi se trebala zgusnuti, a raspuknuto voce dati lijepu boju. Skloniti s vatre i dodati ostatak voca. Malo ohladiti i preliti preko ohladjenog cheesecake-a.

PO zelji posuti listicima badema.

5 Gedanken zu „Cheesecake sa prelivom od voca

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s