Prije vise od 25 godina, ove kiflice su mi se „prilijepile za dusu“, nakon sto sam ih probala prvi put kod moje tetke u Novom Sadu.
Pravila sam ih sigurno preko 100 puta, i uvijek ispadale fantasticno, ali meni licno, ni blizu tako ukusne kao tetkine 😉.
Mogu se praviti u slatkoj i slanoj varijanti, zato sam ih i nazvala univerzalne. Samo 1 kasika secera manje ili vise cini razliku.
Za tijesto je potrebno:
1 kg brasna
1 kasika soli
1/2l mlijeka
1 kocka(40g) svjezeg kvasca
1 kasika secera
2 dl ulja
3 jaja
1 margarin ili maslac
Priprema:
Prvo u toplo mlijeko staviti kvasac i secer i malo brasna, dok kvasac ne nabubri. Umijesati u njega jaja i ulje i malo umutiti da se sjedini. Tu mjesavinu dodati u posudu za mijesenje, u kojoj ste pripremili brasno sa soli.
Napomena: za slatke kiflice umijesajte jos jednu kasiku secera, po zelji i rendanu limunovu koricu)
Umijesiti glatko tijesto( po potrebi dodati jos malo brasna) i podijeliti na 6 jednakih loptica. Ostaviti da naraste, oko 45 minuta.
Svaku loptu razvaljati u krug, podijeliti na 8 komada i filovati.
Slane po zelji, samo salama ili samo sir ili oboje zajedno. Za djecu je super pizza verzija, kada se sa rendanim sirom i sitno sjeckanom salamom pomijesa kecap i oregano.
Slatku verziju najbolje je filovati dzemom po zelji, meni su najljepse sa dzemom od kajsija.
Kada filujete sa dzemom, pokusajte pri motanju dobro ih zatvoriti sa strane, da sto manje dzema iscuri.
Naredjajte kiflice u pleh i ostavite jos 10-15 minuta da narastu( otprilike dok vam se ugrije pekara) i prije pecenja na svaku raspodijelite pomalo margarina ili maslaca.
Peci na 200*C , ventilator program, dok ne porumene kao na slici ( na zalost, zaboravila sam gledati na vrijeme).
Slatke kiflice jos vruce uvaljajte sa svih strana secerom u prahu.
p.s. najbolje su tople 😉
p.s. 2: Kada pozelim napraviti strudle od maka ili oraha, podijelim tijesto na 4 dijela za 4 strudle. U tom slucaju, mozete aromu tijestaobogatiti i sa malo ruma, i kao sto je u receptu navedeno, limunove korice
Odlične, ovakve volim.