Kakav McDonald, kakvi bakraci! Napravite savrsene burgere od domacih pogacica/lepinjica, ukusnog sosa i jednostavnih, ali odlicnih pljeskavica.
Kada se prave burgeri u kuci, najvise se njima naravno raduju djeca. I veoma rado skakucu oko sporeta, nudeci svoju pomoc u zelji da i sami sudjeluju u pripremi, sto ih zaista, zaista veoma zabavlja.
Pogacice naravno moraju mame da pripreme, a za njih je potrebno:
1 veliko jaje
40g secera
230ml vode
500g brasna
1 suvi kvasac ili pola kocke
45g mekog maslaca
35g mlijeka u prahu (ako nemate, onda jedan dio kolicine vode zamijeniti mlijekom)
za premaz: 1 manje jaje i sezam
Sve sastojke za tijesto zamijesiti zajedno, najbolje mikserom sa nastavkom za tijesto i mijesiti 3 minute na srednjoj brzini, a zatim oko 5 minuta na jacoj brzini, kako bi se glutenske strukture dobro razvile. Ostaviti 1 sat da tijesto naraste.
Naraslo tijesto podijeliti na 8-10 dijelova iste velicine, umijesiti u loptice te pri tome stranice mijesiti prema unutra, kako bi se garantovalo da se tijesto podigne u sredini, kako bi dobile tipican izgled. Oprezno loptice malo pritisnuti i ispod folije ostaviti jos 30 minuta da narastu.
Na kraju ih premazati sa umucenim jajetom i posuti sezamom.
Peci na 180°C oko 15-20 minuta.
Ako su vam djecica malo veca, oko 10 godina ili vise, onda im dajte recept za ovaj sos i neka sami mjere i izmjesaju, iz iskustva govorim da ce im to biti vrlo zabavno i da ce im vrijeme dok burgeri budu gotovi brze i interesantnije proci.
Za sos je potrebno:
120ml majoneze
1/4 sirceta od bijelog vina
1/2 kasikice luka u prahu
1/2 kasikice bijelog luka u prahu
1/2 kasikice mljevene paprike
2 prstoveta soli
2 kasikice senfa
i worchester sosa po ukusu, za dodatan smek, ukoliko ga imate u kuci
Sve sastojke dobro izmijesati i staviti u frizider do serviranja burgera.
Otkako sam gledala jednu emisiju sa Jamie Oliverom, u kojoj on za burgere pomijesa samo mljeveno meso, so i biber, nakon toga i isprobala, ne vracam se starim navikama gdje sam stavljala i jaje, i luk, i prezlu ili stari hljeb i slicno. Samo jednostavno i nema greske- razlika ogromna!
Moj najmladji sin, koji zeli biti kuhar, vjerujte mi, veoma je kreativan u kuhinji, iako ima samo 12 godina. On uziva u pripremi burgera, pri cemu mu (a i meni) dobro dodje ova mala, jednostavna spravica, sa kojom se oblikuju savrsene pljeskavice.
Pred kraj przenja ( moze i na gril tosteru) moj sincic stavi po jednan ili dva lista cheddar sira(vjerujte mi, on je najbolji za burgere) na meso, da se pocne topiti.
Sad slijedi najzabavniji dio – slaganje hamburgera 😉
Mi prvo donji dio lepinje premazemo sa sosom, pa onda dodje na to meso sa otopljenim sirom, pa po zelji luk i paradajz isjecen na kolutice, zelena salata, kiseli krastavci, kecap…. Zabava bez kraja 🙂
Sad samo jos da kazem: prijatno!!!