Svjeze sezonsko voce mami sa regala malih piljarnica i bogato popunjenih pijacnih tezgi u Nisu, koji sam ovih dana posjecivala, obilazeci mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. Ali vecinu vremena svakako provodimo na selu, kod muzevih roditelja. Pa i tu u selu, pecnicu skoro da i ne gasim. Trudim se udovoljiti ukucanima , kako slanisima, tako i slatkisima, sto raznovrsnijim.
Tako dodje red i na ovaj preukusni biskvit sa borovnicama, koji samo sto se ne topi u ustima, toliko je vazdusast i mekan. A borovnice su ovdje u Srbiji dosta jeftinije, nego u Austriji, pa su mi one bile prve na listi da upotrijebim za ovaj kolacic. ( u Srbiji kosta kilo borovnice koliko u Austriji 125g i to kad je u akciji)
Nekako mi se za njega ucinila idealna ova okrugla forma tzv. vjencic i zaista je ispalo „na oko“ super 🙂, a cini mi se i da je pridonijelo vise socnosti, nego da sam pekla u nekoj obicnoj tepsiji. Naravno, moze se koristiti i klasican kalup za kuglof.
Potrebni sastojci:
4 jaja
250g secera u prahu
125 ml ulja
125 ml vrele vode
sok i korica od pola limuna
pola praska za pecivo
250g brasna
250g svjezih borovnica
ulje( ili maslac) i prezla za podmazivanje kalupa
Priprema:
Umutiti pjenasto cijela jaja( ja sam ovaj put koristila domaca, pa je biskvit ispao tako zut a jaja su se tako lijepo i prozracno umutila 😀). Zatim dodati secer u prahu i dalje mutiti par minuta. Zatim dodati limunovu koricu, vrelu vodu promijesanu s uljem, limunov sok. Sve sjediniti s milserom i na kraju dodati prosijsno brasno i prasak za pecivo te laganom brzinom miksera sjediniti u glatko tijesto. Oprane borovnice uvaljati u brasno i rucno umijesati u tijesto. Brasno bi trebalo sprijeciti da borovnice spadnu na dno, sto se u ovom slucaju nije desilo, ali je krajnji efekat ipak bio zadovoljavajuci.
Sipati u podmazan i prezlom posut kalup te peci u prethodno na 180*C zagrijanoj pecnici, oko 45 minuta. Ostaviti u kalupu da se hladi petnaestak minuta. Da bi se kolac dao lijepo izvaditi iz kalupa, ponekad pomaze da se vruc obmota mokrom krpom dok se hladi u kalupu. Pokusajte, ne moze ds skodi 😉
Ohladjen pospite secerom u prahu ili ukrasite otopljenom bijelom cokoladom.