Vjencic od biskvita sa borovnicama

 

IMG_6417

Svjeze sezonsko  voce mami sa regala malih piljarnica i bogato popunjenih pijacnih tezgi u Nisu, koji sam ovih dana posjecivala, obilazeci mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. Ali vecinu vremena svakako provodimo na selu, kod muzevih roditelja. Pa i tu u selu, pecnicu skoro da i ne gasim. Trudim se udovoljiti ukucanima , kako slanisima, tako i slatkisima, sto raznovrsnijim.

Tako dodje red i na ovaj preukusni biskvit sa borovnicama, koji samo sto se ne topi u ustima, toliko je vazdusast i mekan. A borovnice su ovdje u Srbiji dosta jeftinije, nego u Austriji, pa su mi one bile prve na listi da upotrijebim za ovaj kolacic. ( u Srbiji kosta kilo borovnice koliko u Austriji 125g i to kad je u akciji)

Nekako mi se za njega ucinila idealna ova okrugla forma tzv. vjencic i zaista je ispalo „na oko“ super 🙂, a cini mi se i da je pridonijelo vise socnosti, nego da sam pekla u nekoj obicnoj tepsiji. Naravno, moze se koristiti i klasican kalup za kuglof.

Potrebni sastojci:

4 jaja

250g secera u prahu

125 ml ulja

125 ml vrele vode

sok i korica od pola limuna

pola praska za pecivo

250g brasna

250g svjezih borovnica

ulje( ili maslac) i prezla za podmazivanje kalupa

Priprema:

Umutiti pjenasto cijela jaja( ja sam ovaj put koristila domaca, pa je biskvit ispao tako zut a jaja su se tako lijepo i prozracno umutila 😀). Zatim dodati secer u prahu i dalje mutiti par minuta. Zatim dodati limunovu koricu, vrelu vodu promijesanu s uljem, limunov sok. Sve sjediniti s milserom i na kraju dodati prosijsno brasno i prasak za pecivo te laganom brzinom miksera sjediniti u glatko tijesto. Oprane borovnice uvaljati u brasno i rucno umijesati u tijesto. Brasno bi trebalo sprijeciti da borovnice spadnu na dno, sto se u ovom slucaju nije desilo, ali je krajnji efekat ipak bio zadovoljavajuci.

Sipati u podmazan i prezlom posut kalup te peci u prethodno na 180*C zagrijanoj pecnici, oko 45 minuta. Ostaviti u kalupu da se hladi petnaestak minuta. Da bi se kolac dao lijepo izvaditi iz kalupa, ponekad pomaze da se vruc obmota mokrom krpom dok se hladi u kalupu. Pokusajte, ne moze ds skodi 😉

Ohladjen pospite secerom u prahu ili ukrasite otopljenom bijelom cokoladom.

 

 

 

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s