Kada se na kvantaskoj pijaci u Nisu kupi voce poput sljiva, nektarina ili bresaka u velikoj kolicini, a ne stigne se pojesti svjeze, mora nekako da se preradi. Jer, previse se brzo kvari, iako su clanovi nase porodice pravi „terminatori“ za voce. Pa jos ako pred kraj boravka u Srbiji ostane u frizideru onih raznih sastojaka za kolace, poput raznih vrsta krem i svjezih sireva, mora nesto da se iskombinira.
Tako je ispala kombinacija ovog preukusnog, osvjezavajuceg vocnog dezerta u casi.
Kolicina koju sam danas napravila je taman za jednu mnogoclanu porodicu, poput porodice moje zaove, za koju sam i pripremila ovu poslasticu. 12 casa!
Potrebno je za vocni dio:
9 nektarina, sto zrelije, to bolje, 5 kasika secera( najbolje smedjeg) i 40g maslaca( ne margarina!) , malo cimeta
Za kremasti dio:
250g svjezeg , neslanog sira ( topfen ili quark), 200g krem sira( poput filadelfije), 2 case kisele pavlake( à 180g), 500ml biljne pavlake( meggle ovaj put), oko 150g secera u prahu( po ukusu i manje)
Karamelizirati secer u suvoj tavi, dodati maslac i zatim na kocke isjecene nektarine, mijesati dok se nektarine ne omeksaju. Po zelji dodati cimeta ili neku drugu aromu po ukusu. Ostaviti da se ohladi.
Tek kada se ohladi vocna smjesa, pripremiti kremu.
U vecoj posudi mikserom umutiti svjezi neslani sir( Topfen illi Quark) , pavlaku i secer u prahu dok se lijepo ne sjedini. Krem sir( poput Filadelfije) umijesati prvo rucno, zatim kratko mikserom da se ujednaci.
U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku, pa oko pola umucene pavlake( ili odokativno, koliko da jedan dio bude dovoljan za ukrasavanje) umutiti u kremu sa sirom.
U odgovarajuce staklene cinije/ case redjati sloj kreme, voca, krema voce i na kraju ukrasiti ostatkom umucene pavlake.
Ostaviti u frizider da se dobro ohladi.
Prijatno 😀