Jabuke, jabuke i samo jabuke ovih dana u mojoj kuhinjici 😁. Skoro svakodnevno napravim nesto od njih.

Zlata vrijedne
Divne, mirisne, socne, slatke, organske, sa stabala starih sorti iz Donje Austrije. Vjerujte mi, takve jabuke ne mozete kupiti ni u jednoj prodavnici niti na pijaci u Becu, mozete ih naci samo kod seljaka, ako znate gdje i ko ih prodaje. Zato im se ja svake godine radujem, jer znam da cu bar kratko vrijeme moci sa velikim uzitkom pojesti pravu i 100% zdravu, neprskanu jabuku. Kazem „pravu“, jer sve ono sto kupujemo u radnjama je bez arome, slasti i okusa, pa su mnogi i zaboravili ili i ne znaju kakvog je okusa jabuka zaista.
Sasvim je logicno da takve organske jabuke ne mogu dugo stajati. U neke su se crvi vec davno uselili, a vecina je iznutra ili izvana pocela trunuti. Zbog toga je potrebna brza prerada i jabuke se mogu iskoristiti na vise nacina, kao zimnica ili za preukusne i raznovrsne poslastice.

Strudla sa jabukama od prhkog tijesta
Nisam brojala koliko, ali sam napravila poprilican broj tegli u koje sam smjestila pire/ kasu od jabuka, da se sladimo zimus, a bice i za pokloniti 😉. U pojedine ture dodala sam i organskih krusaka, koje sam dobila od jedne mlade komsinice, jer ih ima previse, a ona je sama i nije znala sta ce s njima.

Pire/kasa od jabuka, bez dodatka secera i konzervansa
Ali ono cemu sam se najvise radovala i kao gurman jedva cekala da napravim s ovim jabukama, sto me je zapravo natjeralo da odem na drugi kraj Donje Austrije u berbu, jeste becka strudla od jabuka! Nisam htjela ovu uzvisenu poslasticu praviti sa kupovnim jabukama, za mene su samo te domace dolazile u obzir za domacu strudlu. Po tom pitanju nisam spremna za bilo kakav kompromis 😉!
Mozda se pitate, zasto bas becka, sto je toliko posebna da je razlikuje od drugih? Zato sto su je becki slasticari doveli do savrsenstva! Zato sto nije bez razloga odmah poslije Sacher torte trazena poslastica u Becu. Na austrijskom carskom dvoru nasla se jos za vrijeme Marije Terezije, a cara Franca Josipa inspirirala je da skoro poeticno o njoj kaze: „Dan bez strudle od jabuka je kao nebo bez zvijezda“. Smatra se da je nastala u vrijeme turske okupacije Beca u 17. stoljecu, posto je tijesto slicno onom turske baklave.
U mnogim poznatim, tradicionalnim beckim kafeima su te strudle nekako usko vezane za naziv kafea, jer svaki ima neku svoju tajnu. Prave ih u vlastitim kuhinjama, rucno vjesti slasticari/ pekari. Spomenucu samo par najpoznatijih kafea, Cafe Central, Cafe Korb i Cafe Landtmann. U zadnje pomenutom moguce je cak prisustvovati tzv. “ Strudelshow“-u gdje se za placeni ulaz moze gledati kako to njihovi majstori rade, otkrivaju tajne oko pripremanja i odgovaraju na pitanja prisutnih, a za kraj svaki posjetilac dobije komadic strudle za probu. Inace, taj ogranak kafea Landtmann nalazi se na prostoru dvorca Schönbrunn, pod nazivom „Café Residenz Schloss Schönbrunn“. Njihov recept vam predstavljam u ovoj prici 😃.
Sam proces pravljenja strudle od jabuka za mene je neka vrsta „svete ceremonije“, jer uzivam svakom koraku pripreme. U to spada umijesiti fino glatko tijesto, osjetiti ga medju prstima, te laganim, njeznim potezima razvlaciti ga po stolu, pazeci da se ne pokida. A od mirisnih sastojaka za fil, kucom se siri neodoljiv miris. Citava kuca mirise na dom.
Dok razvlacim tijesto, kao da nesto zaustavi vrijeme i neki nevidljivi plast u svoj vrtlog povuce svu negativnu energiju sto postoji u tom momentu i odvuce je negdje daleko. Sigurna sam da je ta magija oko nastajanja strudle od jabuka djelomicno presudna i jedna od tajni dobrog okusa, pored kvalitetnih sastojaka, naravno.
Maslac, kisele jabuke, limun, grozdjice, rum, to je kombinacija aroma po kojoj cete zapamtiti Bec nakon sto kusate ovu delikatesu u nekom od tradicionalnih kafe slasticarni.
A ako vam se do sada nije prizila prilika za to, uz ovaj recept lako cete osjetiti becki fler u svojoj kuhinjici 😉.
Za tijesto je potrebno:
250g glatkog brasna( tip 700)
prstovet soli
1 jaje
100ml tople vode
20g ulja ( grama!)
Za fil:
100g prezli
50g maslaca
170g grozdjica
malo ruma( oko 2 kasike)
1kg kiselih jabuka( oguljene i ociscene od kostica)
sok od pola limuna
140g secera
10g cimeta
+otopljen maslac za premazivanje kora i pleha
Priprema:
Sve sastojke za tijesto izmijesati i mijesiti dugo, dok se ne dobije glatko i veoma fino tijesto. Traje 10-15 minuta, a moze i kuhinjskom masinom, jednako dugo.
Gotovo tijesto premazati uljem i ostaviti da “ odmori“ 20-30 minuta.
Za to vrijeme pripremiti fil. U tavi otopiti maslac te uprziti prezlu dok ne dobije zlatno- smedju boju i ostaviti da se ohladi. Grozdjice bi bilo dobro potopiti u rumu prethodan dan, u suprotnom slucaju bar pola sata ili sat prije nego sto pocnete pripremati strudlu. Secer izmijesati sa cimetom. Ociscene jabuke isjeci na polovine te svaku polovinu poprijeko i sjeci deblje komade i poprskati limunovim sokom. Sada sve sastojke dobro izmijesati.
Tijesto koje je odstajalo prvo malo rastanjiti oklagijom pa dalje oprezno razvlaciti rukama, sto tanje. Dobijenu koru premazati otopljenim maslacem. Fil se ne raspodjeljuje po citavoj povrsini kore, kao sto se to obicno radi, vec se za becku strudlu cijeli fil stavi na skoro sam kraj, kao zid. Uz pomoc noza ili tockica za sjecenje tijesta odsjeci debele krajeve kore. Uz pomoc carsafa na kom se tijesto razvlacilo, zarolati u strudlu. Napomena: ako ste majstorski veoma tanko razvukli ovu koru, to znaci da ce strudla biti veoma dugacka. Ja sam radila duplu mjeru, pa sam prvu strudlu savila u L, jer drugacije nije mogla stati u pleh, a drugu sam vec zarolanu prepolovila. Znaci, da bi se dobile 2 normalne strudle od osnovne kolicine tijesta, preporucila bih tijesto na 2 puta razvijati.
Peci u podmazanom plehu u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C dok ne dobije zlatno-zutu boju, otprilike 35-40 minuta, ovisno o rerni. Pecenu, jos vrucu strudlu premazati otopljenim maslacem.
Pred posluzivanje posuti secerom u prahu.
U nekim slasticarnama/ kafeima u Becu, strudla od jabuka servira se sa umucenom slatkom pavlakom( Schlagobers), sosom od vanilije ili sladoledom, po zelji.