Vafle ili bakin kolac sa bundevom

IMG_7524

Ne smijem vam ostati duzna recept za ove preukusne i tako aromaticne vafle, koje sam jučer napravila prvi put. Ako vam kazem da su moj jesenji hit, necu pretjerati. Definitivno su nešto najbolje  sto sam skoro probala. Moracete mi  povjerovati da vrijedi napraviti ovu klasicnu poslasticu i zato bi vam bilo najbolje kada biste koristili slatku vrstu tikve, poput ove na slici.
Potrebni sastojci:
300g pirea od tikve**
200g mlaćenice
200ml mlijeka
2 jaja
100g otopljenog maslaca
1 kašikica cimeta
1 kasikica soli
200g brašna ( ja sam koristila speltino)
2 kašikice praska za pecivo

Priprema:
Prvo sve mokre sastojke umutiti zajedno, a zatim dodati prosijane suve sastojke i brzo sjediniti. Ako se previše dugo brašno muti, vafle ne bi imale zeljenu konzistenciju.

Ostaviti tijesto 20-tak minuta da odstoji.
Peci kao i sve vafle u podmazanom aparatu.
Posluziti sa nekim voćnim prelivom, ja sam posluzila sa prelivom od malina, ali moze i sa dzemom.
Ako nemate aparat za vafle, mozete od ovog tijesta praviti i palaćinke.
Preporučujem da što prije isprobate za doručak, a nećete pogriješiti i ako ih pripremite za zasladiti se poslije ručka.
*Za razliku od klasičnih vafli, ove nisu hrskave, već mekane, mozda vjerovatno zbog mlaćenice. Ali to u ovom slucaju nije ni vazno, vazan je neuporediv gurmanski dozivljaj 😀
**Pire ćete najbolje napraviti ako tikvu prepolovite, stavite u pleh na pek papir, sječenom stranom na dole, te naliti čašu vode. Peći na 200*C, oko 45 minuta( ovisno o vrsti tikve). Kada je pečena, izdubiti meso i samljeti  u blenderu, mada nije ni nuzno, jer je meso veoma mekano

IMG_7519

Jesenja rapsodija u tanjiru

IMG_7518

 

 

 

 

 

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s