+++++++++++++++++PLUS BONUS RECEPT NA KRAJU+++++++++++++++++
Od ove cetiri poslastice tesko je razlikovati na osnovu probe, koji su posni a koji mrsni. Svi su podjednako ukusni, neki su neobicnih kombinacija a jedan je prava klasika – cupavci, ali posni.
Dva su recepta sa jednom, cini mi se u zadnje vrijeme sve popularnijom namirnicom( povrcem)- bundevom. Od slatkog mesnatog dijela nastale su predivne, preukusne praline. Ja bih rekla da se bundeva u njima predstavila na veoma otmjen i njezan nacin. Mora se napomenuti, da su u ovoj kombinaciji ove praline i veoma zdrave, jer se koriste samo zdravi sastojci, a takodjer su i posne. A druga poslastica sadrzi fine sjemenke bundeve, koje su dale nesvakidasnju notu okusa ovim prhkim kiflicama. Mozda ce i vasim gostima biti interesantna ova varijanta nasuprot klasicnom okusu kolaca sa orasima, ljesnjacima ili bademima.
Za kraj cu vam predstaviti bijele trokutice, ciji je nastanak inspirisan veoma popularnim trokuticima od sezama i crne cokolade( coolinarika). Pravim ih godinama po tom receptu, ali sam ove godine odlucila iskombinirati neku svjetliju varijantu. Prezadovoljna sam ukusom, jer je bogato sa raznim zdravim i raznolikim sjemenkama.
Pa da krenem sa receptima 😀
POSNI CUPAVCI
Mjere za biskvit su u soljama za caj od 3 dl
Najprije pripremite cokoladni sos za umakanje. Prokuvati 1/2 l sojinog mlijeka, 6 kasika secera i 200″g posne cokolade i kuvati na laganoj vatri par minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Biskvit:
Promijesati zajedno obicnom pjenjacom( muckalicom) 1 solju sojinog mlijeka, 1 solju secera, malo vise od pola solje ulja i 1 vanilin secer. Dodati u to 2 solje brasna i 1 prasak za pecivo. Dobro sve zajedno sjediniti i peci u kalupu dimenzija ca. 20cmx 40cm u prethodno zagrijanoj pecnici na 175*C, oko 30 minuta.
Kada se biskvit ohladio, sjeci na kocke zeljene velicine, umakati u cokoladni sos pa uvaljati u kokosovo brasno( ukupno je potrebno oko 200g kokosovog brasna).
POSNE PRALINE OD PIREA OD BUNDEVE
Potrebno je za praline najprije napraviti pire od bundeve. Izmjeriti 300g mesa ociscene bundeve, i to neku slatku vrstu. Isjeci na kocke i peci na 150°C oko 25 minuta dok ne omeksa.
Ostali potrebni sastojci:
5 kasika maslaca od kikirikija
3 kasike otopljenog i ohladjenog kokosovog ulja
3 kasike rizinog sirupa (ja ga nisam stavljala, jer je bundeva maksimalno slatka)
6 kasika brasna od kokosa ( ne pahuljice, vec fino brasno u prahu)
2 prstoveta cimeta
Za glazuru 300g posne cokolade i za ukrasavanje grubo sjeckane sjemenke od bundeve
Sa mikser stapom kratko umutiti peceno meso bundeve, kikiriki maslac i sirup od rize. Zatim dodati brasno od kokosa i cimet. Ako je masa jos topla, ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Formirati kuglice i ostaviti u frizider da se stegnu, najmanje 3 sata, a najbolje preko noci.
Posnu cokoladu otopiti na pari, po potrebi dodati ulja, pa kuglice umakati u otopljenoj cokoladi. Prije nego sto se cokoladna glazura potpuno stegne, posuti krupno sjeckanim sjemenkama bundeve. Drzati u frizideru do posluzenja.
PRHKE KIFLICE SA SJEMENKAMA OD BUNDEVE
120g brasna
140g maslaca
50g secera u prahu
50g mljevenih sjemenki od bundeve, prethodno tostirane
1 kasika ulja od bundeve (osim arome, zasluzna i za finu zelenkastu boju kiflica)
1 zumanjak
1 vanilin secer
plus cokolada za umakanje krajeva kiflica, po zelji se mogu cokoladni krajevi posuti krupno sjeckanim sjemenkama bundeve)
Priprema:
Najprije je potrebno umrviti zajedno maslac i brasno. Zatim dodati i sve ostale sastojke i brzo zamijesiti glatko tijesto. Plasticnom kuhinjskom folijom obmotati tijesto i ostaviti u frizideru pola sata do sat da odstoji.
Nakon sto je tijesto odstajalo, formirati kiflice, redjati u papirom za pecenje oblozenom plehu i peci na 180°C u prethodno zagrijanoj pecnici, oko 10 minuta (uvijek promatrati kiflice, mozda im treba i krace da se ispeku, sve ovisi koliko su debelo formirane kao i od pecnice!)
Nakon sto su se kiflice ispekle i ohladile, krajeve umakati u otopljenu cokoladu i po zelji posuti sjeckanim sjemenkama od bundeve.
SVIJETLI TROKUTICI SA PISTACIJAMA I BRUSNICOM
Najprije za ovaj kolac tostirati 100g suncokretovih sjemenki. Ostaviti da se prohlade te fino samljeti. Promijesati ih sa 100g mljevenih piskota. 2 kasike suvih brusnica isjeci krupno i preliti sa 2-3 kasike amaretta te ostaviti oko pola sata (a mozete i sat, dva, prije nego sto krenete da pravite ovaj kolac). Nakon sto je odstajalo, ocijediti visak tecnosti iz brusnica.
Na pari otopiti 50g bijele cokolade, 65g maslaca i 5 kasika meda. Kada se sve otopilo, skloniti sa vatre i odmah dodati mjesavinu mljevenih piskota i suncokreta, 20g krupno sjeckanih pistacija, 30g krupno sjeckanog indijskog oraha i aromatizirane brusnice.
Tako dobro umijesenu smjesu prebaciti u folijom oblozenu trouglastu formu i ostaviti u frizideru da se stegne.
BONUS RECEPT: KUGLICE SA SPEKULATIUS KEKSIMA
Potrebni sastojci:
200g spekulatius keksa, mljevenih
75g omeksalog maslaca
30g secera u prahu
2 kasike amaretto likera
200g mlijecne cokolade
Kakao za kolace (znaci nezasladjeni) za valjanje kuglica
Priprema:
Pjenasto umutiti maslac sa secerom u prahu, oko 5 minuta. Dodati amaretto. Cokoladu otopiti na pari, ostaviti da se malo prohladi te dodati u umucen maslac uz stalno mijesanje mikserom. Dodati mljevene kekse te spatulom dobro sjediniti sve sastojke. Kuglice formirati u zeljenoj velicini. Odmah uvaljati u kakao i ostaviti u frizider da se stegnu.
Kuglice su veoma hrskave i posebno ce se svidjeti djeci (mojoj djeci su se veoma svidjele 🙂 )