Princes krofne – jos jedan provjeren recept iz moje biljeznice

IMG_8014

Da mi prijateljica sinoc nije spomenula da uskoro planira napraviti princes krofne i da ja ne poceh hvaliti ovaj recept koji sam dobila od svoje zaove iz Nisa, ko zna kada bih ga stavila na blog. I rekoh joj, da ne bih pisala na poruku i kuckala na telefon, zapisacu ga ja odmah i na blog, svakako sam to odavno planirala, ali nikako nije stiglo na red.

A zaista zasluzuje da se zabiljezi i ovdje, medju dobre, provjerene i ukusne recepte poslastica koje sam do sada, da kazem x puta napravila, i koje su uvijek bez greske uspijevali i odusevljavali svakoga koji ih proba.

Bez obzira na to sto me u posljednje vrijeme privlace neki novi recepti, neobicnih kombinacija i zacina, uvijek se rado vracam  nekim klasicima, ciji okus me nikad nije  iznevjerio, ili iz prostog razloga, sto  sa par jednostavnih sastojaka nastane vrhunska poslastica, koju svako voli. Krema za ove princes krofne veoma je osvjezavajuceg okusa, a sto je takodjer dobro znati, nije preslatka, pa ipak udovolji slatkim zeljama 🙂

Vjerovali ili ne, ovaj recept sam zatrazila od moje zaove preko telefona, prije mnogo godina, zapisan na brzaka na dva „post it“ papirica i njima se sluzim sve ove godine. Pa vrijeme je eto zaista doslo, da se ovdje lijepo,  skockano i pregledno zapise 😉

Za tijesto je potrebno:

1 cajna solja vode

1/2 cajne solje ulja

prstovet soli

prstovet secera

puna cajna solja brasna

pola kesice praska za pecivo

4 jaja

Za kremu je potrebno:

1 1/2 litra mlijeka

15 kasika secera

125g masla

2 pudinga od vanilije

2 cijela jaja

2 kasike ostrog brasna

2 kasike gustina

Priprema:

Staviti da provre voda, ulje, sol i  secer. Brasno promijesati sa praskom za pecivom.

U kipucu vodu sipati brasno i mijesati muckalicom (zicom za mucenje), dok se tijesto ne pocne odvajati od serpe. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno mijesajuci. Moze se prebaciti i u neku siru posudu i kasikom rastanjiti, da se brze ohladi.

Kada se tijesto ohladi, dodavati jedno po jedno jaje, svako jaje prvo dobro sjediniti sa tijestom pa dodavati slijedece.

Na pleh staviti papir za pecenje. Malom kasikicom stavljati tijesto na pleh, sa dovoljno razmaka izmedju, jer tijesto dobije dosta na volumenu. Tijestom se moze napuniti i spric za tulumbe i istiskivati tijesto, iste velicine, kako bi se dobile ljepse krofnice, prilicno istog oblika.

IMG_8015

Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 250°C, oko 10 minuta, pazeci cijelo vrijeme da se ne prepeku. NAJVAZNIJI SAVJET KADA SE PEKU PRINCES KROFNE: RERNU ZA VRIJEME PECENJA NE OTVARATI, kako ne bi splasnule. Takodjer, ako se tijesto prerano izvadi iz rerne, moze se desiti da budu iznutra nepecene. Zato ih uvijek drzati na oku dok su u rernu i paziti da dobiju finu tamnozlatnu do braon boju ,kako biste bili sigurni da su dovoljno pecene.

IMG_8016

Za ovu jednostavnu, a veoma ukusnu kremu za princes krofne, od cjelokupne kolicine mlijeka odvojiti 1 do 2 decilitra i staviti na stranu, u dublju posudu. Ostatak mlijeka prokuvati sa secerom i maslacem. Za to vrijeme u odvojeno mlijeko dodati jaja, puding, brasno i gustin i mikserom umutiti u glatku smjesu. Kada je mlijeko sa secerom i maslacem provrelo, sipati mjesavinu sa pudingom, smanjiti vatru i mijesati dok se ne dobije krema gustine poput pudinga. Skinuti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.

Ohladjene princes krofne reckastim nozem prerezati tako da donji dio bude oko 2/3 ukupne visine, kako bi gornji dio izgledao kao poklopac. Puniti ohladjenom kremom i prije posluzivanja posuti prah secerom.

 

 

 

2 Gedanken zu „Princes krofne – jos jedan provjeren recept iz moje biljeznice

  1. Jedan predlog pa ako probaš, molim utisak: ovaj maslac umutiti posebno, najbolje s nekoliko kašika šećera u prahu, a za toliko smanjiti količinu šećera u mleku. Pa kad se krem ohladi, sjediniti, mikserom, sa umućenim puterom. Dobija se…na volumenu…ooooogromna količina kreme, koja je vazdušasta i lagana, za razliku od ovako spremljene. Ajd uZdravlje i srećni svi bili.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s