Kada samo pomislim koliko recepata za torte postoji, zbog kojih se satima stoji u kuhinji, mute filovi do iznemoglosti, a tek posuda i šerpi uprlja, pitam se, mora li tako biti uvijek?
Ne mora, glasi moj odgovor, otkako sam ovu tortu prvi put napravila nedavno, za sinov rodjendan.
Za ovu tortu- što se tiče biskvita i kreme, „uprljaju“ se samo posuda miksera/kuhinjske mašine i jedna posuda za topljenje čokolade iznad pare. Ako ste umorni i nemate puno vremena, a potrebna vam je domaća, ukusna, ( moderna) torta, ovo je pravi recept za vas.
I za ukrašavanje je veoma pogodna, nekako je meni najefektivnija( i najbrza) sa šlagom. Ne treba ni čekati bog zna koliko da se krema stegne kako bi se započelo sa ukrašavanjem.
A tek što se tiče sastojaka, bar za biskvit, uvijek se ima u kući. Pogodan je za kombinaciju sa raznim drugim filovima i za ispod fondanta.
Jedino za kremu treba na vrijeme pripremiti samo 4 sastojka!
Za biskvit je potrebno:
4 jaja šećera
1 vanilin šećer
200 g šećera
200ml ulja
200ml neke tečnosti( liker, mlijeko, voda, sok…)- ja sam koristila 100ml amaretto likera i 100ml mlijeka
300g brašna
1 prašak za pecivo
Priprema biskvita:
U kuhinjskoj mašini/ mikseru pjenasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, najmanje 10 minuta. Treba udvostručiti volumen otprilike.
Zatim polako i u tankom mlazu sipati ulje i tečnost. Smanjiti brzinu miksera i dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo.
Mutiti tek toliko da se brašno glatko sjedini sa prethodnom masom .
Za visoku tortu sa 4 kore, sipati tijesto u namašćene i brašnom posute 2 forme za torte prečnika 20cm. Pa prerezati po jednom da se dobiju 4 kore.

Visoka torta, prečnik 20cm
Za standardnu veličinu torte, sipatu u kalup prečnika 26cm( na zalost zaboravila sam mjeriti visinu biskvita nakon pečenja). Tada se moze prerezati 2x da se dobiju 3 kore.

Torta prečnika 26cm
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160*C/ vruć zrak program, oko 45 minuta- probavati čačkalicom!
Ako sve radite po receptu, dobićete biskvit veoma ravne površine, što je kod ukrašavanja torti veoma bitno.
Za kremu je potrebno:
200g maslaca
200g bijele čokolade
1 konzerva od 400ml kondenzovanog mlijeka
70g( ili malo više- po zelji) kokosa
Priprem kreme:
Na pari otopiti maslac i čokoladu, skloniti sa vatre, te u tankom mlazu sipati kondenzovano mlijeko- stalno miješajući mikserom oropljenu čokoladu i maslac !!! Zatim umiješati kokos i ostaviti 10-15 minuta u frizider da se krema malo stegne( ne mora biti 100% gusta, ona će se i mazanjem i stajanjem u torti lijepo stegnuti)
Ohladjen i na kore isječen biskvit filovati kremom i ukrasiti po zelji.
Ova Raffaelo torta( promjer 26cm) bila je poklon mladencima od kuma za opštinsko vjenčanje. Gornja, sa ruzinim laticama, promjera 20cm, rodjendanska za sina.
Samo čekam adresu poslastičare koju ćeš jednog dana da otvoriš.
Daće bog- saznaješ prva, obećajem ❤️