Najjednostavnija Raffaelo torta punog ukusa

img_8152Kada samo pomislim koliko recepata za torte postoji, zbog kojih se satima stoji u kuhinji, mute filovi do iznemoglosti, a tek posuda i šerpi uprlja, pitam se, mora li tako biti uvijek?

Ne mora, glasi moj odgovor, otkako sam ovu tortu prvi put napravila nedavno, za sinov rodjendan.

Za ovu tortu- što se tiče biskvita i kreme, „uprljaju“ se samo posuda miksera/kuhinjske mašine i jedna posuda za topljenje čokolade iznad pare. Ako ste umorni i nemate puno vremena, a potrebna vam je domaća, ukusna, ( moderna) torta, ovo je pravi recept za vas.

I za ukrašavanje je veoma pogodna, nekako je meni najefektivnija( i najbrza) sa šlagom. Ne treba  ni čekati  bog zna koliko da se krema stegne kako bi se započelo sa ukrašavanjem.

A tek što se tiče sastojaka, bar za biskvit, uvijek se ima u kući. Pogodan je za kombinaciju sa raznim drugim filovima i za ispod fondanta.

Jedino za kremu treba na vrijeme pripremiti samo 4 sastojka!

Za biskvit je potrebno:

4 jaja šećera

1 vanilin šećer

200 g šećera

200ml ulja

200ml neke tečnosti( liker, mlijeko, voda, sok…)- ja sam koristila 100ml amaretto likera i 100ml mlijeka

300g brašna

1 prašak za pecivo

Priprema biskvita:

U kuhinjskoj mašini/ mikseru pjenasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, najmanje 10 minuta. Treba udvostručiti volumen otprilike.

Zatim polako i u tankom mlazu sipati ulje i tečnost. Smanjiti brzinu miksera i dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo.

Mutiti tek toliko da se brašno glatko sjedini sa prethodnom masom .

Za visoku tortu sa 4 kore, sipati tijesto u namašćene  i brašnom posute 2 forme za torte prečnika 20cm. Pa prerezati po jednom da se dobiju 4 kore.

img_7659

Visoka torta, prečnik 20cm

Za standardnu veličinu torte, sipatu u kalup prečnika 26cm( na zalost zaboravila sam mjeriti visinu biskvita nakon pečenja). Tada se moze prerezati 2x da se dobiju 3 kore.

img_8150

Torta prečnika 26cm

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160*C/ vruć zrak program, oko 45 minuta- probavati čačkalicom!

Ako sve radite po receptu, dobićete biskvit veoma ravne površine, što je kod ukrašavanja torti veoma bitno.

Za kremu je potrebno:

200g maslaca

200g bijele čokolade

1 konzerva od 400ml kondenzovanog mlijeka

70g( ili malo više- po zelji) kokosa

Priprem kreme:

Na pari otopiti maslac i čokoladu, skloniti sa vatre, te u tankom mlazu sipati kondenzovano mlijeko- stalno miješajući mikserom oropljenu čokoladu i maslac !!! Zatim umiješati kokos i ostaviti 10-15 minuta u frizider da se krema malo stegne( ne mora biti 100% gusta, ona će se i mazanjem i stajanjem u torti lijepo stegnuti)

Ohladjen i na kore isječen biskvit filovati kremom i ukrasiti po zelji.

 

 

Ova Raffaelo torta( promjer 26cm) bila je poklon mladencima od kuma za opštinsko vjenčanje. Gornja, sa ruzinim laticama, promjera 20cm, rodjendanska za sina.

 

 

 

2 Gedanken zu „Najjednostavnija Raffaelo torta punog ukusa

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s