Ne znam zasto sam jedno vrijeme mislila da ce cupcakes kolacici biti interesantni i popularni samo neko odredjeno vrijeme, da cemo se svi nekako zasititi i da ce nam dosaditi. Nisam bila svjesna neogranicene mogucnosti kombinacije ukusa, krema, filovanja, pa cak i dekoracije. I sama sam ih jedno vrijeme kao na traci pravila, skoro svakodnevno, jer su me prosto mamili da ih pravim. Tada sam bas cesto nailazila na raznorazne recepte, razlicitih ukusa i aroma spojenih u tom izgledom atraktivnom kolacu.
I evo me opet, nakon jedne duze pauze (od pravljenja cupcakesa, ali ne i od drugih slatkisa i peciva 😉 ), nisam mogla odoljeti da ne napravim ovu kombinaciju sa cokoladnim mafinima, maslacem od kikirikija i punjenjem od karamela, koja nepobitno podsjeca na moju omiljenu cokoladicu, snickers. Ranije sam vrlo cesto, kada mi „padne secer“, posezala za ovom cokoladom i predavala se totalnom uzitku koji ova cokoladica pruza. Zato su me i ovi cupcakes-i pridobili na prvi griz 😉 .
Za ovaj recept iskombinirala sam par recepata koje sam nasla na netu, tj. prilagodila sam sastojke koje mogu naci ovdje u Austriji, za razliku od nekih specijalnih sastojaka koje se mogu kupiti samo u Americi ili Engleskoj.
Od navedene kolicine sastojaka dobiju se 20-22 komada, a osim u gramima, za mafine sam sastojke navela i u americkoj mjeri cups. Te plasticne mjerice sam narucila veoma povoljno preko amazona, i dosta olaksavaju mjerenje kada se radi po americkim receptima.
Tijesto/cokoladni mafini
230g brasna ( 1+ 3/4 cups)
100g kakaa (1 cup)
1+ 1/2 kasikice sode bikarbone
1/2 kasikice soli
200g *mlacanice /buttermilk (1 cup) – sobna temperatura
120 g punomasne pavlake (1/2 cup)- sobne temperature, ja sam u Austriji koristila creme fraiche
2 kasike jake kafe (pojacava cokoladni okus)
170g maslaca, sobne temperature
120g smedjeg secera (2/3 cup)
120g kristal secera (2/3 cup)
2 velika jaja, sobne temperature
1 kasika vanila ekstrakta
Za punjenje od karamela
400g mlijecnih karamel bonbona
60g mlijecne slatke pavlake(1/3 cup)
1 kasika maslaca
oko 60g slanog kikirikija, krupno sjeckanog (1/2 cup)
Za kremu***
250g maskarpone sira
4 kasika kikiriki maslaca
2 kasike svjezeg sira (a la Filadelfija)
– po okusu secera u prahu, definitivno moze i bez njega, jer su i mafini i filovanje dovoljno slatki, ali naravno moze da se stavi, ali pazljivo dodavajte
Za dekoraciju se mogu koristiti sitno sjeckane snickers cokoladice ili krupno sjeckani slani kikiriki
+ ganas krema za preliv, za ovu kolicinu cupcakesa dovoljno je 70g cokolade i 70g slatke mlijecne pavlake
Postupak:
Pripremiti plehove za mafine, postaviti papirne korpice. Rernu ukljuciti na 180°C.
Pjenasto umutiti obje vrste secera i maslac, oko 5 minuta. U drugoj ciniji prosijte brasno, kakao, so i sodu bikarbonu. Posebno kratko mikserom umutite mlacanicu, pavlaku i kafu.
U dobro umucenu smjesu od secera i maslaca dodavati jedno po jedno jaje, svako prvo dobro sjediniti sa smjesom. Na kraju dodati aromu vanilije.
Smanjiti brzinu miksera, te naizmjenicno dodavati tecni i suhi dio sastojaka. Ako se nije sve sjedinilo u mikseru, iskljucite ga te spatulom dobro promijesajte.
Punite korpice za mafine, ne prepunjavati, kako tijesto ne bi prelazilo preko korpica. U svakom slucaju, ne biste od ove smjese morali dobiti vise od 22, niti manje od 20 mafina.
Peci izmedju 20-25 minuta(to ovisi od vase rerne). Provjeriti cackalicom pred kraj pecenja, ako ostaje tijesto na cackalici, ostavite jos minut,dva ili koliko je vec potrebno da ponovnom provjerom cackalica ostane suva.
*ukoliko u prodavnicama ne mozete naci mlacenicu/buttermilk (to je zapravo tekucina koja ostaje kada se pravi maslac), napravite je veoma jednostavno sami. U jednu casu mlijeka umijesajte 1 kasiku limunovog soka, ostavite 5-10 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon tog vremena, mlijeko ce biti gusce i primijetiti cete grudice u mlijeku. Tekucina ce postati mlacanica tek kada se ostavi preko noci.
Kada su se mafini potpuno ohladili, morate im presjeci vrh te izdubiti rupice u koje ce doci karamel sos. PAZNJA: pazite kada to radite, kako biste od vrha napravili lijep poklopac.Zato koristite reckast noz, presjecite pri vrhu vodoravno i taj poklopac ostavite na stranu. Zatim izdubite. Ili, na drugi nacin- odmah nozem sjeci u krug izdubinu, da izgleda kao pampur/cep za vino, rekla bih. Tek tada skinite visak biskvita i pritom pazite da vrh ostane citav, da se ne slomije ili izmrvi. Izdubljen biskvit, koji ostaje kao visak, mozete iskoristiti na neki drugi nacin. Preporucujem da zamrznete, iskoristite za cake pops, na primjer, kada nemate puno vremena, a djeci se jede nesto slatko, imate osnovu 😉
Tek kada ste sve izdubili, pocnite da pravite karamel fil.
Prilicno je jednostavno. Potrebno je sve sastojke staviti u ciniju i na srednjoj jacini mikrovalne pecnice, te svakih pola minute promijesati, i sve tako dok ne dobijete glatku, ujednacenu smjesu(Pazite, masa je veoma vruca!) Ne cekajte da se ohladi, vec odmah u nju ubacite krupno sjeckan slan kikiriki te punite korpice. Meni je tacno bilo dovoljno za 22 komada. Poklopite prethodno odstranjenim dijelom mafina.
**Ako ne mozete nabaviti ovakve mlijecne karamel bonbone, potrazite na internetu recept za karamel sos od secera, maslaca i slatke pavlake, te u njega ubacite kikiriki.
Tako napunjene mafine ostavite da im se ohladi fil, pa tek onda pravite toping/kremu od maskarponea.
*** Ja sam koristila duplu mjeru od ove ovdje navedene, ali sam tokom nanosenja kreme vidjela da je previse, pa sam ih „pretrpala“. A i moj sincic, glavni degustator, koji obozava i snickers tortu i snickers cokoladice, potvrdio je da je previse kreme. Zato sam ovdje navela ove mjere koje ce vam sasvim sigurno biti dovoljne.
Kremu cete vrlo lako napraviti bez miksera. Rucno kasikom mijesati sve sastojke dok se ne dobije glatka, ujednacena smjesa.
NAPOMENA: za ovaj fil kao i za bilo koji u koji ide kikiriki maslac, a hocete da ga nanosite spricom, NE KORISTITE CRUNCHY MASLAC OD KIKIRIKIJA! Meni je ovaj put bila „skola“, jer koji god nastavak da sam koristila za spric, a promijenila sam ih tada nekoliko, ti komadici kikirikija, iako su pojedinacno sitni, oni su se nakupljali pri vrhu nastavka i tako ga zastopavali. Namucila sam se kao nikad, te sam uspjela samo na par komada(za potrebe slikanja 😉 ) kako tako pomocu sprica nanijeti kremu, ostale sam kasikom.
Finalno ukrasavanje kolacica je posipanje sjeckanim kikirikijem ili sitno sjeckanim snickersom, a potpun atraktivan efekat dobicete prelivanjem coko sosa. Mozete cokoladu i pavlaku staviti u ciniju i zagrijavati u mikrovalnoj pecnici na srednjoj temperaturi, dok se cokolada ne istopi. Zatim izvaditi iz mikrovalne i mijesati sve dok se ne dobije fina, glatka, cokoladna krema. A svakako se ta krema moze dobiti tako sto ce se sitno sjeckana cokolada preliti prokuvanom mlijecnom slatkom pavlakom i mijesati dok se ne sjedini.
Ako imate strpljenja, ostavite gotove kolacice par sati u frizider, da se sve stegne i dobro ohladi.
Poslije toga vas vise nista nece dijeliti od potpunog uzitka u ovim predivnim, preukusnim kolacicima!!! 🙂 🙂 🙂