Dvije neodoljive poslastice sa bundevom- Churros i Cheesecake

Dobijam mnogo lijepih komentara za moje postove sa receptima, kako na facebook-u tako i ovdje direktno na blogu. Jedan od njih je, da se jednoj blogerici mnogo svidjaju moje priče koje prethode receptu. A za ove recepte koji slijede u ovom postu, nemam neku specijalnu priču. Samo bih mogla da iznesem zapazanje, da sam ove zime dosta slatkiša spremala sa kikiriki maslacem i pireom od bundeve, skoro pa naizmjenično. Moglo bi se reći da sam
bundevu otkrila na nov i kreativan način, pošto sam je slatku jela samo u piti, na najjednostavniji način, malo šećera i eventualno cimeta, i gotova poslastica. Ne mogu reći ni da ne volim tu pitu ni da mi je dosadila, ali zašto ne iskoristiti bundevu na malo drugačiji način?
I zato ću sa vama podijeliti dva recepta sa bundevom, za poslastice koje će vas sigurno oduševiti, jednako kao i mene. A pošto se mojoj djeci takodjer svidjaju, to je razlog više da ih uvrstim u standardne slatkiše, za koje znam da će se slasno pojesti i djecu obradovati 🙂
Prije samih recepata, još da vam saopštim, ako niste znali, da se za pripremu poslastica sa bundevom
preporučuje dodavanje mješavine začina za bundevu, koju sam koristila u obje ove poslastice. Pa evo kako da ga napravite sami:
6 kašikica cimeta, 4 kašikice mljevenog djumbira, 1 kašikica mljevenog muškatnog oraščića, 1 kašikica mljevenog karanfilića, 1 kašikica mljevenog pimenta. Sve sastojke promiješati i začin za bundevu je gotov 😃

p.s.

kako biste u svako doba mogli napraviti neki od ovih slatkiša, najbolje je da se opakrbite pireom od bundeve, koji ćete porcionisano čuvati  u zamrzivaču. Bundevu prepolovite, odstranite sredinu špicama stavite u pleh, sječenom stranom okrenute na dole. Sipajte 1 čašu vode u pleh i pecite na 200*C oko 45 minuta, eventualno 1 sat. Kada bundevu bockate viljuškom, treba biti mekana. Prohladite bundevu, odstranite koru te štapnim mikserom „meso“ bundeve ispirjajte u pire. Porcionišite po 250-300g u kesama za zamrzivač. Po potrebi odmrznuti preko noći ili na brzinu vrećicu staviti u vrelu vodu.

Churros sa bundevom i umakom od krem
sira

image

Prvo napravite umak od krem sira.
Ako imate na mikseru nastavak za mućenje u obliku „pedale“, bilo bi najbolje  koristiti ga za napraviti ovaj umak. Ako ne, onda to uradite sa normalnim nastavcima.
Sastojci za umak:
220g krem sira( poput Philadelphia), 50g kristal šećera, 40g šećera od trske, 50ml mlijeka, 1 kašika vanila ekstrakta, 2 kašikice cimeta, 3 kašike pirea od bundeve.
Sve staviti u činiju i umutiti u glatku smjesu. Spremiti  u frizider dok napravite churros.
Sastojci za churros:
2dl vode
2 kašike ulja
100g pirea od bundeve
1 kašikica vanila ekstrakta
240g brašna
3 kašike kristal šećera
1 kašikica začina za bundevu
1/2 kašikice soli
( dobro ste primijetili- nema jaja, nema praška za pecivo)
U jednoj većoj činiji promiješajte sve „mokre“ sastojke, u drugoj suhe. Zatim suhe umiješajte u „mokre“ i dobro sjedinite sa ručnom mućkalicom/ pjenjačom. Punite špric sa reckavim nastavkom i przite u ulju na temperaturi od 180*C. Ja sam ove pravila sa nastavkom za tulumbe, ali ne preporučujem, jer ispadaju deblje i teze ih je isprziti skroz. Za njih je potrebno oko 6 minuta ukupno, a ako koristite tanji špric, nešto kraće.


Isprzene churros staviti na tanjir prekriven kuhinjskim papirom, da upije ulje, a zatim uvaljati u mješavinu kristal šecera i cimeta(100g šećera i 2 kašikice cimeta)
Tople posluziti sa umakom od krem sira.

image
**** Ove churros mozete pripremiti kao poslasticu i kada postite, samo ih posluziti bez umaka od krem sira, naravno. Jer kao što se vidi iz liste sastojaka, prave se bez mlijeka, maslaca i jaja. Sigurno će vam dobro doći za promjenu u posnom meniju. Ako ih ipak zelite servirati uz umak, kao
posnu verziju preporučujem da u mikser čaši 2-3 minuta mutite bademovo mlijeko, pire od bundeve i bananu,  da se dobije gušća smjesa,  uz dodatak začina i šećera po zelji. Vjerujem da bi bila dobra zamjena za umak od krem sira 🙂

Cheesecake sa pireom od bundeve

image

Ova bozanstvena poslastica pravi se u tri koraka. Prvo se ispeče kora od mješavine čokoladnih/ kakao keksića i maslaca, zatim se zapeče sa još jednom zajedno sa kremastim tijestom od krem sira i bundeve, a kad se ispeče i ohladi, prelije se čokoladnom glazurom/ ganašom 👌

image

Pripremiti pleh za pečenje veličine 20cmx20cm i obloziti ga papirom za pečenje. Uključiti rernu da se zagrije na 175*C. U multipraktiku usitniti 200g čokoladnih ili kakao keksića( poput Oreo na primjer) i dodati 6 punih kašika otopljenog maslaca. Dobro izmiješati i ravnomjerno rasporediti po plehu te dobro utisnuti. Peći 7 minuta.
Za to vrijeme u posudi za mućenje umutiti 450g krem sira( poput Philadelphia), dodati 200g šećera, kratko umutiti zajedno. Zatim umiješati i 170g pirea od bundeve, 2 kašikice vanila ekstrakta, 3 kašike brašna, 1.5 kašikicu začina za bundevu, 1/4 kašikice soli i na kraju 2 jaja.
Tu smjesu preliti preko pečene kore od keksa te peći zajedno oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi. Za preliv od čokolade usitniti 220g čokolade za kucanje, a 2 dl slatke mliječne pavlake i 2 kašike maslaca staviti da provri. Preliti čokoladu vrućom pavlakom, miješati dok se ne dobije glatka masa. Preliti cheesecake i ostaviti u frizider da se sve stegne i dobro ohladi najmanje 4 sata.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s