Mislim da se ljudi različitog porijekla najbolje upoznavaju uz kulinarske specijalitete, tj. tradicionalnu kuhinju, i takodjer sam mišljenja da suzivot različitih nacionalnosti moze imati samo prednosti, ukoliko su ljudi otvorenog srca i prihvaćaju ponešto jedni od drugih, i ukoliko zive jedni uz druge, bez osjećaja mrznje prema nekome, samo zato što je drugačiji, na bilo koji način. Ovo kazem radi onih, koji uvijek imaju nešto da pridikuju, u smislu „prvo nauči svoje, pa onda tudje“, ili, „imamo i mi našu tradiciju i naša jela, ne trebaju mi njihova“ i slično. Ima nas raznih…. A ja sam
definitivno za multikulturizam 😊
Mada se i unutar neke zemlje, tako reći „od sela do sela“, mogu razlikovati običaji ili pripremati jela na sasvim različit način, ipak imaju dosta sličnosti i veze ih neka zajednička nit.
Pošto ja već dugi niz godina zivim u Austriji, upoznala sam se dobro sa njihovom tradicionalnom kuhinjom, ali se uvijek „naidje“ na nešto novo, pogotovo otkako sam član jedne FB gastro grupe. Jednako tako, preseljenjem iz Beča u jedno austrijsko selo, više se privatno druzim sa Austrijancima komšijama, pa sam kroz naše druzenje primijetila da se dobro kuva i kod njih. Prateci dakle i postove u gore pomenutoj FB grupi, definitivno mogu reći da su Austrijanke veoma spretne i kreativne kuvarice i poslastičarke, i da definitivno one i njihove familije cijene domaću i tradicionalnu kuhinju. Takodjer, što se tiče slanih jela i zimnice- tezi se koristiti što prirodnije i zdravije sastojke tj. namirnice, a nerijetko koriste razno začinsko bilje, povrće i voće iz svojih vrtova.
Mnoga tipična austrijska jela ukorijenila su se i na našim prostorima, što ne čudi nakon dugogodišnje vladavine Habsburgovaca. Tako su nam svima poznate razne knedle, kuglofi, buhtle, štrudle i slično. A ako vam je Sacher torta jedino što vam padne na pamet kada se spomene Beč ili Austrija, moram reći da su tu, medju top 10 austrijskih tradicionalnih poslastica Kardinal šnita, razni bozićni keksići, carski drobljenac( Kaiserschmarren), Linzertorte, raznovrsni kolači sa makom, salcburške nokle, na pari kuvane knedle sa germom, i tako dalje, i tako dalje…. Lista je podugačka.
Za vrijeme većih vjerakih praznika najbolje se moze upoznati sa njihovom tradicionalnom kuhinjom. Prezentuju se jela i kolači, često uz napomenu “ recept moje bake, mame“. Onda mozete biti sigurni, da je to jelo veoma ukusno i da vjerno predstavlja tradiciju.
Tako sam nedavno, pred katolički Uskrs prvi put čula za „Kärtner Reindling“- u prijevodu – koruški kuglof. Očigledno se tradicionalno sprema za Uskrs, a potiče, kao što i sam naziv kaze, iz pokrajine Koruške/ Kärnten.
Pošto se ta pokrajina graniči sa Slovenijom, i ujedno su u Koruškoj Slovenci manjina, ovaj slatki uskršnji kuglof od dizanog tijesta je udomaćen i u toj zemlji i nosi naziv „Pogača“.
U nekim prošlim vremenima, ovaj se kuglof nosio kao
poklon u raznim prilikama, a izvorno je pečen u okrugloj keramičkoj posudi, od kojih su većina bile ukrašene kršćanskim motivima. Zapravo se ta forma, bez rupe u sredini, nazivao Reindling. Tek kasnije se počeo peći u kuglof formama, a naziv je ostao isti.
Gledajući listu sastojaka, pomislili biste da se radi o običnom tijestu sa kvascem, punjenim mjesavinom cimeta, grozdjica, šećera i masla. Mene je, iskreno, na prvi pogled podsjetilo na rolnice od cimeta. Ali, kao kao što to dosta puta biva kod mene, nešto me privuklo da ga napravim i bila sam sigurna da je taj kuglof nešto posebno.
I nisam se prevarila- mješavina svih gore navedenih sastojaka za fil, uz dodatak mljevenih oraha( što je prije bila skuplja varijanta), čine ovaj kuglof savršenim kolačem, za sve prilike, ne samo za Uskrs 😃
Ako pozelite ovaj kuglof napraviti već sutra, za Uskrs, za doručak na primjer, provjerite već sada da li imate sve sastojke i počnite sa pripremom 😀
Toplo preporučujem da to zaista i uradite!
Pripremiti prvo kalup za kuglof- premazati ga otopljenim maslacem i posuti šećerom( ne brašnom ili prezlama. Mozete koristiti i dio mješavine i cimeta, koji se pripremi za fil (biće navedeno u listi sastojaka).
Takodjer, potopiti 100g grozdjica u rumu i ostaviti da odstoje dok ne pripremite tijesto za filovanje.
Za tijesto je potrebno:
500g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
90 g šecera u prahu- prosijanog
1 vanilin šećer
rendana korica 1 limuna
prstohvat soli
250g toplog mlijeka
2 jaja
40g otopljenog masla
Za fil je potrebno:
50g otopljenog masla
200g kristal šećera
1 kašika( supena) cimeta
100g grozdjica
rum
*mljeveni orasi( po zelji 100g-150g ili više)
*(postoji varijanta sa jabukama, pa se umjesto te količine oraha moze staviti samo 50g+ 200g oguljenih i na kocke isječenih jabuka)
PRIPREMA TIJESTA:
Najprije pomiješati brašno i kvasac. Zatim dodavati i ostale sastojke i mikser nastavcima za tijesto umijesiti glatko tijesto i ostaviti oko 40 minuta da naraste, tj. da udupla volumen.
Nakon što je tijesto nadošlo, premijesiti ga kratko na radnoj povrsini i rastanjiti u oblik pravokutnika/ pravougaonika, debljine oko 1cm( ili malo tanje, ako je veći kalup za kuglof).
Premazati površinu otopljenim maslacem, posuti mješavinom šećera i cimeta, ocijedjenim grozdjicama i orasima.
Zarolati u štrudlu i prebaciti u pripremljen kalup za kuglof. Prekriti krpom i još jednom pustiti da tijesto nadodje, oko pola sata.
Prije pečenja izbockati do dna drvenim štapićem
za raznjiće i peci na najdonjoj šini, u prethodno zagrijanoj rerni, na 170*C, oko 40 minuta.
Pečen kuglof ostaviti 10-tak minuta u formi da se hladi, pa zatim izvaditi iz kalupa.