Nakon upravo završene degustacije ovog finog, mekanog, aromatičnog kuglofa, mogu samo reći- ako do sada niste ispekli tikvu i napravili zalihe pirea- odmah na posao!!! Jer, trebaće vam ne samo za sve one poslastice koje vam nabrojah u prethodnom postu, već i za ovaj medeno slatki kuglof 😋.
Potrebni sastojci:
4 jaja
250g šećera* (ukoliko koristite slatku vrstu tikve. Za manje slatku tikvu, trebaće vam sigurno 350g šećera)
200ml ulja
150g mljevenih oraha
200g bijelog brašna
100g finog integralnog pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašikica cimeta (ko voli jaču aromu, moze i 2 kašikice, što ću ja drugi put staviti)
300g pirea od tikve( vidi u prethodnom postu kako ga napraviti)
** ulje ili otopljeni maslac i prezle za kalup
Jedan dio šećera* mozete zamijeniti smedjim( npr. 150g bijelog šećera i 100g smedjeg šećera)
– Za glazuru:
– 150g čokolade za kuhanje
– 2-3 kašike ulja
– 50g krupno sjeckanih oraha
Priprema:
– [ ] Kalup za kuglof namastiti i posuti ravnomjerno prezlom.
– [ ] Rernu uključiti na 180*C.
Obje vrste brašna prosijati zajedno sa praškom za pecivom, te promiješati sa orasima i cimetom.
– [ ] Mutiti cijela jaja sa šećerom, 5-10 minuta- što duze to bolje. Zatim u tankom mlazu sipati ulje, uz stalno miješanje miksera, istom brzinom.
Najbolje bi bilo mutiti tijesto u kuhinjskoj mašini, pa kada dodjete do ove tačke pripreme, zamijeniti nastavak tzv. pjenjaču, sa nastavkom tzv. lopaticom.
– [ ] Dakle, lopaticom , pri manjom brzinom, sjediniti suhe saatojke sa ulupanim jajima, pa tek na kraju dodati pire od tikve, te sjediniti dok se ne dobije jednolična, glatka smjesa.
– [ ] Sipati tijesto u kalup i peći oko sat vremena. Provjeriti čačkalicom.
– [ ] Kada kuglof izvadite iz rerne, ostavite da odstoji 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvrnite na tanjir za posluzivanje i ostavite da se skroz ohladi.
– [ ] Čokoladu i ulje otopiti na pari i preliti preko kuglofa i posuti sjeckanim orasima.