Potrebno je
za tijesto:
7 jaja (sobna temperatura)
200g tamne kuvertire
200g maslaca (sobna temperatura)
60g secera u prahu
1 vanilin secer
200g kristal secera
180g glatkog brasna
prstovet soli
za fil:
200g marmelade od kajsija
za glazuru:
200g tamne kuvertire
150ml slatke pavlake
Pecnicu zagrijati na 200o C.
Kuvertiru usitniti i staviti na paru da se otopi. Zumanjke i bjelanjke staviti u odvojene posude.
Omeksani maslac, secer u prahu, vanilin secer i prstovet soli mikserom kremasto umutiti. Dodati otopljenu kuvertiru.
Masu opet dobro kremasto umutiti i uz neprestano mucenje dodavati zumanca, jedno pojedno.
U cvrsto umucena bjelanca postepeno dodavati kristal secer i dobro umutiti.
U masu od bjelanaca postepeno dodavati brasno i kasikom (ne mikserom) pazljivo sjediniti.
Na kraju, te dvije mase, cokoladnu i sa bjelancima, pomijesati kasikom dok se ne dobije fina, jednolicna smjesa.
Ravnomjerno je rasporediti u kalup za torte promjera 26 cm.
Da bi se pecena torta lakse odvojija od kalupa, trebalo bi dno prekriti papirom za pecenje i malo ga jos premazati uljem, a zidove kalupa takodjer malo nauljiti i posuti brasnom.
Temperaturu u pecnici smanjiti na 180o C i staviti tortu da se pece. Potrebno je 30-35 minuta da se ispece, a nije lose napraviti i test sa cackalicom.
Ispecenu tortu ostaviti 15-tak minuta da se prohladi. Na kalup staviti poveci tanjir za posluzivanje pa okrenuti tako da torta naopako ispadne iz kalupa.
Presjeci je po sredini i premazati marmeladom od kajsija.
Za glazuru prokuhajte mliječnu slatku pavlaku , prelijte preko sitno sjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku kremu, tzv. ganaš. Onda dodajte maslac koji takodjer treba sjediniti sa ganašom i prelijte cijelu tortu dobijenom glazurom.
Karakteristicno za ovu glazuru je, da i kad se ohladi, nije cvrsta kao kod ostalih Sacher torti. To pridonosi socnosti ove torte, a i kada se sijece, glazura ne puca kao kada se koristi samo otopljena kuvertira.
Puno uspjeha 🙂 !
Kuvertira je neka posebna vrsta čokolade ili samo marka?
Baš si detaljno sve prikazala- hvala na trudu 🙂
Kuvertira jeste visokokvalitetna cokolada, a koristi se uglavnom kao glazura za torte i kolace. Sastoji se od kakaa, secera i kakao maslaca.
Ima dosta recepata za Sacher tortu gdje se umjesto Kuvertüre koristi normalna cokolada za kuvanje, ali sa kuvertirom je za mene torta mnogo bolja.
A detaljni prikaz, to se podrazumijeva, nekako ide uz svu onu teoriju 😉 !!!
Tango, ja sam je i probala, pa mogu da posvedočim – kako je Prge majstorica.
Hvala Negoslava, trudim se, trudim se 🙂 !!!
Odlično izgleda, ovo je torta koju obožavam, tako jednostavna a tako dobra. * hvala na ovom lepom prikazu postupka.