SACHER TORTA

 

Potrebno je

 

za tijesto:

7 jaja (sobna temperatura)

200g tamne kuvertire

200g maslaca (sobna temperatura)

60g secera u prahu

1 vanilin secer

200g kristal secera

180g glatkog brasna

prstovet soli

 

za fil:

200g marmelade od kajsija

 

za glazuru:

 

200g tamne kuvertire

150ml slatke pavlake

50g maslacaBild

 

Pecnicu zagrijati na 200o C.

 

Kuvertiru usitniti i staviti na paru da se otopi. Zumanjke i bjelanjke staviti u odvojene posude.Bild

Omeksani maslac, secer u prahu, vanilin secer i prstovet soli mikserom kremasto umutiti. Dodati otopljenu kuvertiru.Bild

Masu opet dobro kremasto umutiti i uz neprestano mucenje dodavati zumanca, jedno pojedno.Bild

U cvrsto umucena bjelanca postepeno dodavati kristal secer i dobro umutiti.

U masu od bjelanaca postepeno dodavati brasno i kasikom (ne mikserom) pazljivo sjediniti.Bild

Na kraju,  te dvije mase, cokoladnu i sa bjelancima,  pomijesati kasikom dok se ne dobije fina, jednolicna smjesa. Bild

BildRavnomjerno je rasporediti u kalup za torte promjera 26 cm.Bild

Da bi se pecena torta lakse odvojija od kalupa, trebalo bi dno prekriti papirom za pecenje i malo ga jos premazati uljem, a zidove kalupa takodjer malo nauljiti i posuti brasnom.

Temperaturu u pecnici smanjiti na 180o C i staviti tortu da se pece. Potrebno je 30-35 minuta da se ispece, a nije lose napraviti i test sa cackalicom. Bild

Ispecenu tortu ostaviti 15-tak minuta da se prohladi. Na kalup staviti poveci tanjir za posluzivanje pa okrenuti tako da torta naopako ispadne iz kalupa.Bild

Presjeci je po sredini i premazati marmeladom od kajsija.

Glazurom, koja se dobije mjesajuci kuvertiru, maslac i slatku pavlaku na pari, jednomjerno i pazljivo premazati tortu sa svih strana.

Karakteristicno za ovu glazuru je, da i kad se ohladi, nije cvrsta kao kod ostalih Sacher torti. To pridonosi socnosti ove torte, a i kada se sijece, glazura ne puca kao kada se koristi samo otopljena kuvertira.

Puno uspjeha 🙂 !

Bild

Advertisements

4 Gedanken zu „SACHER TORTA

    • Kuvertira jeste visokokvalitetna cokolada, a koristi se uglavnom kao glazura za torte i kolace. Sastoji se od kakaa, secera i kakao maslaca.
      Ima dosta recepata za Sacher tortu gdje se umjesto Kuvertüre koristi normalna cokolada za kuvanje, ali sa kuvertirom je za mene torta mnogo bolja.
      A detaljni prikaz, to se podrazumijeva, nekako ide uz svu onu teoriju 😉 !!!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s