Iako nas dijele velike razdaljine, cesto se cujem sa mojim bratom koji zivi u Rusiji. Pomocu skajpa, dopisujemo se ili razgovaramo, a teme su nam nerijetko kulinarske. To ne cudi, jer on je po profesiji kuhar, pa je uvijek spreman podijeliti recepte sa mnom.
Tamo ga je odvela ljubav, a posto „ljubav na usta ulazi“, vjerujem da su i ukusni ruski specijaliteti kojim ga posluzuje njegova zena, zasluzni da ta ljubav tolike godine traje i plamti istim zarom kao i na pocetku.
Prije par godina me je moj brat iznenadio za rodjendan moje djece, kada je ekstra radi tog slavlja dosao iz Rusije i pomogao mi pri pripremanju jela za moje goste. Tom prilikom obogatio je rodjendansku trpezu sa tri neobicne salate, po ruskom receptu, koje su se meni jako dopale. Sto se ne bi moglo reci za neke (starije) goste, koji nisu odobravali takve promjene i koji su smatrali da ih ne trebam vise zvati ako ne budem pravila i klasicne salate. Hmmm… s druge strane, mladji su bili odusevljeni novim ukusima.
Salata od cvekle
4 cvekle skuvati pa sitno narendati. U to dodati 1-2 narendane kisele jabuke ili sitno isjeckane suve sljive, oko 60 grama, kao i 50 grama krupno sjeckanih oraha. Sve to sjediniti sa par kasika majoneze, tek toliko da svi sastojci budu povezani. Nije potrebno soliti.
Salata od pasulja
Procijediti crveni pasulj iz 2 limenke i dodati po ukusu izgnjeceni bijeli luk, pola vezice persina,pola vezice korijandera(ili manje,ukoliko niste navikli na tu aromu), pola vezice mirodjije(kopra), sve povezati sa nekolike kasike majoneza, a tek pred serviranje promijesati i croutons ( u puteru preprzene kockice hljeba). Ne treba posoliti.
Salata od mrkve
Sitno izrendati zeljenu kolicinu svjeze mrkve. Dodati po ukusu izgnjecenog bijelog luka i sve povezati sa nekoliko kasika majoneze. Ne treba posoliti.
Neki recepti za neobicne salate stigli su mi i sa juga Srbije, od moje prijateljice i blogerke Negoslave. Ona je uvijek tu, da mi da dobar savjet ili prijedlog kad je docek gostiju u pitanju. Kao iz rukava, izvlaci veoma brzo kompletan recept, nerijetko i citav meni. I po njezinom detaljnom opisu, sve uspijeva.
Recepte za mnoga jela, salate i torte, koja su klasici srpske kuhinje, dobila sam od nje. Tako i za mimoza salatu, u njenoj verziji, kao prilog uz pecenje.
Mimoza salata
Skuvati krompir u ljusci i oljustiti. Skuvati tvrdo jaja i pripremiti jos feta sir i majonezu.
U staklenoj ciniji izrendati red krompira, posoliti, pobiberiti i preliti sa po malo ulja i sirceta. Preko toga red majoneze, pa red rendanih jaja, koje takodjer posolimo, pobiberimo, prelijemo sa po malo ulja i sirceta. Preko toga red majoneze, pa red narendane fete, koju samo pobiberimo, pa preko fete stavimo majoneze. Zatim opet red narendanog krompira i sve isto po redu dok ne utrosimo sve sastojke. Ukrasiti po zelji.
A ljetos mi je dala jedan fantastican, neobican recept za osvjezavajucu ljetnu salatu.
„Pijana“ salata
U staklenu ciniju izrendati svjezu mrkvu, pa preko nje izrendati jabuke. Na kocke isjecenu narancu poredati preko jabuka. Zelenu salatu ili svjez spinat staviti preko reda narance. Za preliv pomijesati 30ml votke, 30ml balsamico, 30ml maslinovog ulja i so, pa kasikom pazljivo preliti preko salate. Za kraj, ukrasiti sa tankim listovima prsuta uvijenim u fiseke, pa u svaki fisek staviti po jednu crnu maslinu.
Negoslava mi je ove godine pomogla odabrati i tortu za rodjendansko slavlje moje djece, pa sam pored Sacher torte, koju cesto pravim, prvi put se okusala u pravljenju Vasine torte, za koju, dok mi je Negoslava nije spomenula, nikada nisam ni cula. Recept sam pronasla ovdje, a malo je reci da sam odusevljena ukusom ove torte, a nije je tesko ni napraviti. Dodala bih joj pridjeve otmjena, bogata, socna, a rekla bih ,kada pomislim na tortu, treba biti bas takvog ukusa kao Vasina torta.
Ne bojim se ja za tebe – kad si apsolvirala Moskva šnite, sve ostalo je kolaj rabota. Seckaš, reckaš, rendaš… i toliko…
I da, svaka ti čast, domaćice.
Ima neka izrecica, ideja je pola posla, ili tako nekako slicno, pa eto… nije samo do mene 🙂
Recepti su, više nego odlični, samo ja ne volim cveklu 😦
Dok sam čitala tekst, imala sam utisak da jedem Mimoza salatu i Vasinu tortu…
Ha,ha,ha, nije bas da mi je to bila namjera 🙂
Ooo mnogo lepih recepata za probati! 🙂
Moje iskustvo sa Rusima- cveklu jedu presnu, probaću tvoju verziju sa presnom cveklom pa ti javim 🙂 ljubbb
Upravo nadjoh na skype poruku od brata, sa vise verzija mimoza salate, po ruski 🙂 , mozda dodam u post 😉
A ti javi za verziju sa presnom cveklom 🙂