Predsjednik naseg austrijskog sela i njegove momcadi

Taj covjek me je fascinirao od prvog momenta kada smo se sreli i zapoceli razgovor. Njegovo ponasanje odudaralo je sasvim od onoga koje sam imala o politicarima do tada. Bio je susretljiv, razgovjetan, ljubazan i prije svega,  djelovao je domacinski. Nije nas posmatrao sa visine niti odbojno, kako to znaju političari,  vec kao ravnopravne sugovornike, sa postovanjem.

Rijec je o predsjedniku  sela Seefeld – Kadolz u kome smo kupili vikendicu prije par  godina. Naziv imena otkriva da se radi o dva sela, Seefeld i Großkadolz koja su se administrativno spojila u jedno.

On je glavna i odgovorna osoba  koja  je  zaduzena  za sve administrativne poslove, ne samo sela, vec i one  vezane za vikend naselje.  Jer,  prostor gdje su smjestene vikendice pripada turistickoj zajednici sela, ciji je on predsjednik. Ono sto mi je jako godilo odmah, tom prvom prilikom –  tokom razgovora o svim pojedinostima vezanim za detalje nase kupovine kuce, jeste to sto nas je prihvatio srdacno i iskreno, bez obzira sto nismo Austrijanci. Nije  bilo ni trunke bojazljivosti da cemo mi stranci poremetiti neki red i mir na teritoriji njegove nadleznosti. Ta iskrenost se jednostavno odmah osjetila. Stavise, mislim da mu je bilo drago sto je njegovo selo dobilo peteroclanu mladu familiju, s obzirom da vikendice uglavnom kupuju penzioneri, Beclije.

Druga stvar koju sam takodjer odmah uocila, a kasnije i sa cestim boravkom u tom mjestu visestruko se uvjerila da me prvi utisak nije varao, jeste to sto se on kao politicar istinski trudio da svoje selo, koje je tik uz granicu sa Ceskom,  spasi od izumiranja raznim akcijama i ozivljavanjem privrede. Tu prvenstveno mislim na fokusiranje na turizam.

Posto se u selu nalazi i nekoliko malih firmi poput instalaterske ili osiguravajuceg drustva i slicnih, predsjednik sela preporucuje njihove usluge svim novim stanovnicima sela, pa makar i onima koji dolaze samo za vikend. Ne preporucuje on  samo firme, vec i mlade ljude koji su ostali na selu, za neke fizicke poslove, ukoliko se neko odluci renovirati kucu i okucnicu, eventualno za poslove transporta koje mogu obaviti sa svojim traktorima.

Ovo selo se nalazi u pokrajini Donja Austrija, u podrucju koje je prije otprilike sto godina dobilo naziv Vinska Cetvrt i podrucje  je sa najvecom proizvodnjom vina sa geogarfskim porijeklom.

Od pocetka svog prvog mandata, koji je poceo prije otprilike dvadeset i pet godina, pa do danas, predsjednik je uspio mnogo toga uciniti za svoje selo.

Obnovio je i modernizirao bazen u selu, atraktivno uredio zeleni prostor oko njega, na kojem su smjesteni stolovi za stolni tenis ili sahovsko polje sa figurama velikih dimenzija. Na sve je  mislio, kako bi se gosti bazena osjecali ugodno i proveli jedan interesantan dan u njihovom selu.

Odmah pored bazena smjesteni su   tereni za tenis i mini golf. Time je ponuda za stanovnike kao i sve goste sela upotpunjena  rekreativnim sadrzajima. Predsjednik je veoma ponosan na  clanove mini golf udruzenja, sa kojima sudjeluje na raznim takmicenjima u zemlji. Izmedju ta dva terena smjesten je bife, gdje se rekreativci mogu osvjeziti nekim picem ili pojesti neki zalogaj.

Kada seoska fudbalska momcad nije na treningu, djeci je dozvoljeno da igraju fudbal na seoskom fudbalskom terenu, koji takodjer sluzi selu za ponos svojim modernim izgledom i popratnim objektima.

Nastavice se…

Image

mini-golf teren

Image

teniski teren

Image

bazen u selu

Image

2 Gedanken zu „Predsjednik naseg austrijskog sela i njegove momcadi

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s