Mislim da je bilo krajnje vrijeme objaviti jedan dobar recept, pogotovo sada pred docek nove godine, za sve one domacice koje se jos nisu odlucile koji slatkis pripremiti za tu priliku.
Nisam mogla odoljeti ovom receptu koji sam pronasla u jednim austrijskim novinama, pa kako to kod gurmana obicno biva, tako i meni nije dao mira ovaj slatkis dok ga nisam isprobala. Jednostavnih je sastojaka, nije tezak za napraviti, a okus je vise nego fantastican.
Preporucujem za sve prilike, vasi gosti ce biti vise nego odusevljeni, kao i vi sami 🙂
Potrebni sastojci:
-za tijesto
250g omeksalog maslaca
250g secera u prahu
prstovet soli
rendana kora jednog limuna
2 zumanca
250g brasna
3 jaja
-preliv (drugi sloj)
100g pasirane marmelade od ribizle
5 bjelanaca
200g kristal secera
200g kokosa
– glazura od cokolade po izboru
Priprema:
1. Pleh za pecenje obloziti papirom za pecenje, pecnicu zagrijati na 180~c.
2. U posudi pjenasto umutiti maslac, secer u prahu, so i limunovu koricu i polako dodavati zumance. Zatim pomalo dodavati brasno i cijela jaja i sve zajedno umutiti u glatko tijesto.
3. Dobijenu masu ravnomjerno rasporediti u prethodno pripremljen pleh, debljine oko 1cm i staviti peci na najdonjoj sini oko 15-20 minuta. Zatim premazati sa glatko umucenom marmeladom od ribizle.
4. Za preliv (drugi sloj) cvrsto umutiti bjelanca. Polako dodavati kristal secer i dalje mutiti. Na kraju dodati kokos.
5. Masu od kokosa ravnomjerno i glatko rasporediti po pecenom tijestu u plehu i staviti da se pece na 160~c jos petnaestak minuta.
Kada se tijesto ohladi, sjeci u trokutice i umakati u cokoladnu glazuru.
Prijatno 🙂 !
Original recept mozete pronaci i ovdje: http://www.finisfeinstes.at/html/index.aspx?view=detail&detail=468&mid=345&cat=345&hl=Kokosecken&page_url=Rezepte