Sigurna sam da svaka domacica skuplja (ili je skupljala -prije interneta) neke recepte za torte i kolace iz novina ili prepisuje od prijateljica na papirice i ostavi u ladicu ili mapu sa ostalim receptima, u namjeri da ih „uskoro“ isproba. Vecina tih recepata tako leze tu godinama, zaboravljeni. Desi se nekim slucajem da se „naleti“ na njih, poslije dugo,dugo godina, pa se ipak isprobaju.
Tako sam ja na ovaj recept slucajno „naletila“ dok sam se nedavno preseljavala, bacajuci isjecke iz novina sa receptima za koje znam da sigurno nikada necu napraviti. Ali ovaj rucno zapisan sam zadrzala i namjerila sto prije isprobati.
Prisjetila sam se da ga tada nisam odmah isprobala jer nisam imala formu za kuglof, a koju sam namjeravala u skorije vrijeme kupiti – sigurna sam da je od tada proslo vise od petnaest godina, a formu sam kupila tek prije par dana, upravo nakon sto sam pronasla ovaj recept. I sama se sebi cudim posto zivim u Austriji, da ovu formu do sada nisam nabavila, jer je kuglof kolac na samom vrhu ljestvice omiljenih kolaca u Austriji.
Moja znatizelja i procjena da bi ovaj kolac mogao biti dobar, nije me prevarila, tako da i citaocima moga bloga preporucujem ovaj kolac, prije svega uz popodnevnu kaficu 🙂 .
Sastojci:
6 bjelanjaka
6 zumanjaka
250g kristal secera
prstovet soli
rendana korica od 1 limuna
250g rendane mrkve
100g brasna
300g mljevenih ljesnjaka
250g secera u prahu
marmelada od kajsija
Zumanjke umutiti sa 80g secera, prstovetom soli i narendanom limunovom koricom.
U posebnu zdjelu promijesati zajedno brasno, mljevene ljesnjake i narendanu mrkvu.
Bjelanjke i ostatak kristal secera (170g) pjenasto umutiti.
2/3 smjese od bjelanjaka promijesati pazljivo sa smjesom od zumanjaka, a preostalu 1/3 sa mjesavinom mrkve, ljesnjaka i brasna.
Na kraju obadvije smjese sjediniti i peci u podmazanom i pobrasnjenom kalupu za kuglof u zagrijanoj pecnici na 180°C, oko 45 min.
Ispecen kolac ostaviti preko noci u kalupu. Tek slijedeci dan izvaditi iz kalupa i premazati marmeladom od kajsija. Od secera u prahu i par kapi vode napraviti secerni preliv i preliti kolac. Posto ne pravim cesto preliv od secera u prahu, cini mi se da sam ja previse vode stavila, pa je preliv bio previse tecan i razlijevao se oko kolaca, zato, pazljivo sa dodavanjem vode 🙂 !
Prijatno!
Leno koliko rendane mrkve? Kolač mi se čini veoma ukusan i jednostavan za pravljenje tako da možda opet zatražim recept, ako ga negde zaturim 😉
Hvala ti na pazljivom citanju, odmah cu da dodam i taj podatak 🙂 Lijep pozdrav Olja !!!
❤
Vidi, vidi- izgleda da imamo istu garnituru tanjirića, tj, ako je kočija na njima. Kupila sam ih tamo, pre jedno 30 godina :), tad si ti još živela u Dubrovniku.
A kuglof, nadam se da ću ga probati 🙂
E, zaista, nemam rijeci, jesu, kocije su na njima 🙂 Ja sam ih nedavno kupila na buvljaku, citav servis za 12 osoba! I predivan je, a tek kafa posebno dobro smeka iz ovih soljica 🙂 Radovala sam se kao malo dijete kada sam ih pronasla i odnijela kuci 🙂
Svidja mi se, moraću da isprobam 🙂 A tanjirici su božanstveni, moja mama ima u plavoj varijanti, i obožavam ih :*
Kolac dodje mozda malo suv na prvi zalogaj(nema nikakve masnoce u njemu), ali onda se tek poslije uziva u jedinstvenom okusu – otmjen kolac serviran u onako otmjenom servisu – idealna kombinacija 😉 !
njam njam. i ja imam par tanjirica i neki vrc iz te serije. cmok. ja cu ga sigurno praviti
a sto stoji celu noc u kalupu
i jos nesto. za kuglof nije lose umesto brasna staviti hlebne mrvice za podmazivanje.
Velikim slovima je u receptu pisalo da se ostavi preko noci u kalupu – moje misljenje je da tako kolac dobija na socnosti, mada razlog moze biti neki drugi. Ja sam se svakako pridrzavala toga i kolac je ispao super 🙂 Eto, posto sam konacno nabavila ovaj kalup za kuglof, pa mogu da pecem do mile volje, isprobacu i to da ga podmazem hlebnim mrvicama 😉 Lijep pozdrav 🙂
ok. uradicu i ja tako. mada kad podmazes mrvicama bude super bez da se ceka