Predstavljam vam pravo osvjezenje za vrele ljetne dane, lako se i brzo pravi, a ako ga spremite za veci broj gostiju, vjerujte mi, nestace za tren oka. I dobicete samo pohvale, a gosti priliku da probaju nesto sasvim novo.
Da ne duljim sa pricom, krecem odmah u pisanje recepta, koji sam pronasla na pinterestu, na njemackom je jeziku, pa mi je dugo trebalo da se nakanim da prevedem i stavim na „papir“. Inace je sa bloga „Mein leckeres Leben“.
Sastojci za 4 case
Lemon Curd:
1 jaje
1 zumanjak
60g secera u prahu
2 kasikice gustina
60 ml soka od limuna
rendana korica od pola limuna
40g hladnog maslaca, isjecenog na kockice
Krema od jogurta:
200 g slatke pavlake
350-400g grckog jogurta
vanila ekstrakt ili pola sadrzine vanila mahune
rendana korica od pola limuna
2 kasike secera u prahu
I jos:
2-3 sake baiser keksica ili piskota (ja sam koristila piskote)
Priprema:
Za lemon curd, jaje, zumanjak i secer pjenasto umutiti. U to dodati limunov sok i koricu i gustin. Smjesu prebaciti u serpu i kuhati na srednjoj temperaturi, stalno mijesajuci, oko 5 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Skloniti sa vatre i umijesati hladne komadice maslaca.
Prekriti plasticnom folijom i ostaviti da se dobro ohladi.
Za kremu, slatku pavlaku prozracno umutiti(ne predugo, jer ce se pretvoriti u maslac,sto nije dobro u ovom slucaju 😉 ) U nju dodati grcki jogurt, koricu od limuna i vanila ekstrakt ili pola sadrzine vanila mahune.
Baiser keksice ili piskote grubo izlomiti.
Zatim slagati u casu:
Prvo staviti na dno case 2 kasike jogurt kreme, zatim red lemon curd-a (kreme od limuna) i to bogatu kolicinu. Preko toga izlomljene kekse i cijeli postupak redanja ponoviti dok ne napunite case.
Dekorisati sa malo lemon curd-a i izlomljenim keksicima.
Do serviranja drzati na hladnom.