Da, da, bez secera, dobro ste procitali. Slatkoca se dobije od zdravijeg zasladjivaca – meda. Posto se i sama unazad godinu dana trudim zdravije hraniti, s jedne strane, kako bih smanjila visak kilograma, a sa druge strane, postajem sve svjesnija koliko je zdrava ishrana vazna za moj organizam. Doduse, pravim ja i dalje sa velikim zadovoljstvom razne vrste poslastica, ali ih ne jedem, tj. samo probam kako bih utvrdila kvalitet, tj. okus napravljenog slatkisa. Sa ove distance, mogla bih reci, da sam se rijesila mog najveceg poroka – secera. Organizam je prosao ono vrijeme krize, kada sam morala svakodnevno da pojedem nesto slatko , u neogranicenim kolicinama.
Takodjer su moj muz i sinovi postali osjetljivi na (preveliku) kolicinu secera u pojedinim kolacima, tako da ga smanjujem koliko mislim da mogu, da bi kolac i dalje ostao kolac.
I jos pojedini ljudi, takodjer gurmani kao ja, pretezu minimalnoj kolicini secera u poslasticama.
A ova torta moglo bi se reci da je po mjeri svih gurmana, jer je dovoljno slatka, sa samo par kasika meda ili sirupa agave, koje sam ja kombinirala (eksperimentalno) ovaj put. Malo taj prosjek ove torte kvari kora, u cijem sastavu su petit ber keksi i muscovado secer. Ako iz svoje ishrane niste potpuno izbacili secer, onda je je to prihvatljivo.
Pa da krenem ja sa pisanjem recepta, dosta price 😉
Potrebno je:
Kora
200g petit ber keksa
150g maslaca
2-3 kasikice arome vanilije
70g muscovado secera (za zamjenu moze i braon secer, ukoliko ne zelite karamelasti okus u kori, onda mozete sasvim izostaviti secer)
Vocna krema
300g grckog jogurta
300g krem sira (a la Philadelphia)
200ml slatke mlijecne pavlake
1 kesica zelatine u prahu
2-3 kasike meda (ili sirupa agave)
2-3 kasikice arome vanilije
150g svjezeg ili zamrznutog mijesanog bobicastog voca(maline, borovnice, jagode, kupine…)
Druga krema sa cokoladom
200g grckog jogurta
200g krem sira (a la Philadelphia)
200ml slatke pavlake
2 kasike (ili po ukusu) meda ili sirupa agave
2 kasikice arome vanilije
1 kesica zelatine u prahu
grubo rendane (ili kupovne) cokolade, kolicina po zelji
Za premazivanje torte koristila sam 80g slaga u prahu, umucen sa 80g mineralne vode
Za ukrasavanje torte potreban je jedan vafel za sladoled, otopljena cokolada za kuhanje oko 80g, nekoliko kasika ulja (ja sam dodavala po kasiku, dvije, do zeljene gustine), crna prehrambena boja(nije neophodno), svjeze bobicasto voce(ako biste koristili zamrznuto, otpustilo bi veoma brzo boju) poput borovnica, kupina, malina, jagoda, eventualno sljiva isjecena na kriske, fizalis, aronija, po zelji neki cvjetic, listovi ili grancice mente ili maticnjaka i slicno.
Kalup za torte 20cm promjera, samo prsten
Priprema:
Kekse umrviti u vrecici za zamrzivac ili brze i efektnije u multipraktiku. Staviti u vecu posudu. Maslac otopiti u tavi i dodati muscovado secer i aromu vanilije te mijesati da se secer lagano karamelizuje. Tu mjesavinu dodati u izmrvljeni keks i promijesati dobro te odmah rasporediti u kalup za torte i pritiskati npr. casom da se masa stisne i odmah staviti u frizider.
Voce koje ste pripremili za kremu, u tavi zagrijati zajedno sa aromom vanilije te kuvati dok voce ne omeksa. Ostaviti da se ohladi.
Zelatinu u prahu promijesati sa vodom kao sto pise na kesici (9g zelatine, 6 kasika hladne vode) i ostaviti par minuta da nabubri. Za to vrijeme promijesati grcki jogurt, krem sir i med. 2-3 kasike te smjese zagrijati, te dodati nabubrelu zelatinu, te mijesati na laganoj vatri dok se zelatina ne otopi. Dovoljno je tako pripremljenu zelatinu rucnom muckalicom umijesati u ostatak smjese od jogurta i sira. Umijesati i ohladjeno voce. Sve staviti u frizider i kada se nakon 15-tak minuta ta smjesa pocne stezati, tj. zelirati, dodati umucenu slatku pavlaku i rucno, kasikom sjediniti. Sipati preko kore od keksa te ostaviti 2-3 sata, opciono i duze, da se krema stegne.
Na slican nacin pripremiti i drugu kremu. Samo sto se umjesto voca doda rendana cokolada, ali nakon sto se umucena pavlaka sjedini sa smjesom od sira. Preliti preko vocne kreme i takodjer ostaviti 2-3 sata da se sve stegne.
Nakon sto su se kreme stegle, skinuti prsten kalupa i premazati dobro umucenim slagom.
Ostaviti u frizideru da se i slag stegne, tj. da bude hladan.
Cokoladu otopiti i dodavati ulje do zeljene gustine kako bi se mogle lijepo“pustiti“ kapljice. Ja sam u cokoladu dodala i prehrambene crne boje, kako bi efekat bio bolji, tj. kontrast crno- bijelo, posto sam koristila normalnu cokoladu za kuhanje, a ne sa visokim procentom kakaa. Oprezno nanijeti cokoladu i po vrhu koja ce posluziti i kao ljepilo za kornet i voce. Kornet sam prethodno napunila vocem tako sto sam ga umakala lagano u cokoladu i slagala, kako se ne bi pomjeralo (potrudite se da se ta cokolada ne vidi). Tako napunjen kornet staviti preko nanesene cokolade i zavrsiti dekoraciju sa vocem ispred i okolo korneta.
Torta izgleda super, mora da je i jako ukusna, ali meni je ovo previše komplikovano, a tebi svaka čast. Izgled čista 10-ka 🙂
Izgleda fantastično! 🙂