Svajcarski vasarski medenjaci

Pod nazivom „Magenbrot“ prvi put sam cula za ove neobicne medenjake u jednoj austrijsko-njemackoj facebook grupi. Malo mi je bio cudan naziv, koji se sastoji od dvije rijeci, magen, sto znaci zeludac i brot, sto znaci hljeb. Nikako nisam mogla shvatiti iz kog razloga se tako zove. Dok nisam pitala Wikipediju, naravno ;). Ovi medenjaci su tako nazvani, jer se u tijesto stavljaju zacini koji povoljno djeluju na zeludac, poput cimeta, karanfilica, anisa i slicno. A svi ti zacini danas su spojeni u gotovu mjesavinu zacina za medenjake.

Ali ne samo u Svajcarskoj, odakle je i potekao,  vec i u Njemackoj je ovaj slatkis veoma popularan  i moze se kupiti  na bozicnim ili crkvenim vasarima. Razlikuju se po tome u kakvom se obliku sijeku, u Njemackoj u romboidnoj formi (kao sto sam ja napravila) a u Svajcarskoj kao snita hljeba, znaci ravni komadici.

Tijesto mora odstojati preko noci, na sobnoj temperaturi, kako bi se arome bolje rasirile po tijestu. Zatim se formira u stangle, pece i ostavi da upije glazuru, poput serbeta, samo sa dodatkom kakaa. Najbolji za konzumaciju su nakon 3-4 dana, pa nadalje.

Od navedene kolicine sastojaka, dobije se oko 2 kg gotovih medenjaka.

Za tijesto je potrebno:

250g meda

250g secera

4 kasike vode

900g brasna(psenicnog, glatkog)

3 kasike kakaa

3 kasikice zacina za medenjake

rendana korica 1 limuna

prstovet soli

150g kandirane narance (orangeat)

3 kasikice sode bikarbone

230ml mlakog mlijeka

Za glazuru:

400g secera

150ml vode

2 kasikice soka od limuna

1 kasika kakaa

Postupak:

  1. Staviti na laganu vatru da se secer otopi u medu i vodi. Skloniti sa sporeta cim se secer otopi i ostaviti da se ohladi.
  2. U vecu posudu prosijati brasno sa zacinima i sve dobro promijesati.
  3. Kandiranu narancu isjeckati nozem ili u multipraktiku sto sitnije moze te dodati u mlaku mjesavinu meda i secera.
  4. Sodu bikarbonu otopiti u mlakom mlijeku te dodati zajedno sa mjesavinom secera i meda u brasno sa zacinima te dobro zamijesiti tijesto.
  5. Ostaviti preko noci da tijesto odstoji.
  6. Slijedeci dan kratko premijesiti  i podijeliti na 12 jednakih dijelova.
  7. Svaki dio tijesta razvaljati u rolnu, da bude otprilike dugacka koliko i sirina pleha(uza strana). U jedan pleh bi trebalo da stanu 6 rolni, ostaviti razmak izmedju. Rolnice malo pritisnuti, da budu malo pljosnate.
  8. Peci u zagrijanoj pecnici na 190°C ili na 170°C na programu vruceg zraka, oko 20 minuta. Kada je donja strana rolnica dobila laganu braon boju, znaci da su pecene.
  9. Ostaviti rolnice da se ohlade. Zatim ih sjeci ukoso, u sirini od 2,5cm.
  10. Za glazuru prokuvati vodu sa secerom i limunom. Kuvati 2 minuta, skloniti sa vatre i dodati 1 kasiku kakaa. (mozda ce biti potrebna dupla kolicina glazure)
  11. 1/4 isjecenih medenjaka preliti sa 1/4 vruceg sirupa i cekati da upiju svu tekucinu.
  12. Redjati ih na pek papir i ostaviti da se ohlade i osuse.
  13. Isto postupiti sa ostatkom medenjaka i sirupa.
  14. Cuvati u dobro zatvorenoj kutiji.

 

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s