Pod nazivom „Magenbrot“ prvi put sam cula za ove neobicne medenjake u jednoj austrijsko-njemackoj facebook grupi. Malo mi je bio cudan naziv, koji se sastoji od dvije rijeci, magen, sto znaci zeludac i brot, sto znaci hljeb. Nikako nisam mogla shvatiti iz kog razloga se tako zove. Dok nisam pitala Wikipediju, naravno ;). Ovi medenjaci su tako nazvani, jer se u tijesto stavljaju zacini koji povoljno djeluju na zeludac, poput cimeta, karanfilica, anisa i slicno. A svi ti zacini danas su spojeni u gotovu mjesavinu zacina za medenjake.
Ali ne samo u Svajcarskoj, odakle je i potekao, vec i u Njemackoj je ovaj slatkis veoma popularan i moze se kupiti na bozicnim ili crkvenim vasarima. Razlikuju se po tome u kakvom se obliku sijeku, u Njemackoj u romboidnoj formi (kao sto sam ja napravila) a u Svajcarskoj kao snita hljeba, znaci ravni komadici.
Tijesto mora odstojati preko noci, na sobnoj temperaturi, kako bi se arome bolje rasirile po tijestu. Zatim se formira u stangle, pece i ostavi da upije glazuru, poput serbeta, samo sa dodatkom kakaa. Najbolji za konzumaciju su nakon 3-4 dana, pa nadalje.
Od navedene kolicine sastojaka, dobije se oko 2 kg gotovih medenjaka.
Za tijesto je potrebno:
250g meda
250g secera
4 kasike vode
900g brasna(psenicnog, glatkog)
3 kasike kakaa
3 kasikice zacina za medenjake
rendana korica 1 limuna
prstovet soli
150g kandirane narance (orangeat)
3 kasikice sode bikarbone
230ml mlakog mlijeka
Za glazuru:
400g secera
150ml vode
2 kasikice soka od limuna
1 kasika kakaa
Postupak:
- Staviti na laganu vatru da se secer otopi u medu i vodi. Skloniti sa sporeta cim se secer otopi i ostaviti da se ohladi.
- U vecu posudu prosijati brasno sa zacinima i sve dobro promijesati.
- Kandiranu narancu isjeckati nozem ili u multipraktiku sto sitnije moze te dodati u mlaku mjesavinu meda i secera.
- Sodu bikarbonu otopiti u mlakom mlijeku te dodati zajedno sa mjesavinom secera i meda u brasno sa zacinima te dobro zamijesiti tijesto.
- Ostaviti preko noci da tijesto odstoji.
- Slijedeci dan kratko premijesiti i podijeliti na 12 jednakih dijelova.
- Svaki dio tijesta razvaljati u rolnu, da bude otprilike dugacka koliko i sirina pleha(uza strana). U jedan pleh bi trebalo da stanu 6 rolni, ostaviti razmak izmedju. Rolnice malo pritisnuti, da budu malo pljosnate.
- Peci u zagrijanoj pecnici na 190°C ili na 170°C na programu vruceg zraka, oko 20 minuta. Kada je donja strana rolnica dobila laganu braon boju, znaci da su pecene.
- Ostaviti rolnice da se ohlade. Zatim ih sjeci ukoso, u sirini od 2,5cm.
- Za glazuru prokuvati vodu sa secerom i limunom. Kuvati 2 minuta, skloniti sa vatre i dodati 1 kasiku kakaa. (mozda ce biti potrebna dupla kolicina glazure)
- 1/4 isjecenih medenjaka preliti sa 1/4 vruceg sirupa i cekati da upiju svu tekucinu.
- Redjati ih na pek papir i ostaviti da se ohlade i osuse.
- Isto postupiti sa ostatkom medenjaka i sirupa.
- Cuvati u dobro zatvorenoj kutiji.